Să nu-i înfofolim! Cum îmbrăcăm copiii la somn în funcție de temperatura din casă (p)

Părinții mei mă înfofoleau teribil de tare când eram mică, atât afară, cât şi în casă, atât vara (celebra poză cu tata în bustul gol, iar eu în straie de lână), cât şi iarna, când mama îmi lega un fular verde la nas şi gură, pe care îl umezeam de la respirație şi care îmi acoperea toată fața, de îmi rămâneau doar ochii descoperiți. Ca un ninja. Doamne, cât l-aş mai fi ciopârţit!

 Şi zilele trecute mi-am dat seama că asta am cam făcut şi eu cu Luc, cu primul meu copil. Sigur, o aveam şi pe mama îngrijorată pe fundal, cu „Aoleu, răceşte copilu’!”, care mă influența, dar până la urmă eu îi puneam căciuli în cap şi îl înveleam cu pături de bebeluş, deşi – la 22-23 de grade cât aveam în casă – eu eram în cămaşă subțire:

Eu şi Luc, acum patru ani

Sigur, nu era tot timpul acoperit, mai ales când nu era mama cu ochii pe noi, dar am ales pozele special cât să îmi înțelegeți ideea.

Acum, la frățior, am ştiut mai bine. 

Eu şi Alec, lunile acestea două

Cum îl îmbrac în casă? În special, la somn, când e inactiv? 

În funcție de temperatură.

Ei, iată, pe cât de simplu este răspunsul, pe atât de complicat, fiindcă, în toată documentarea mea, am găsit păreri împărţite legate de temperatura optimă din cameră.

Potrivit specialiştilor britanici de la BabyCenter, temperatura ideală pentru camera copilului este între 16 şi 20 grade Celsius. Potrivit specialiştilor americani de la Healthline, aceasta ar trebui să fie între 20 şi 22.2 grade Celsius.

Amândouă sursele merg însă pe acelaşi principiu: este bine ca în cameră să fie răcoare, fiindcă se reduce riscul sindromului morţii subite la sugari (SMSS). Se pare că o temperatură ridicată poate induce un somn profund din care e greu să te trezeşti. Potrivit unui studiu, riscul e mai scăzut în cazul în care înlocuim pătura cu sacul de dormit, iar bebeluşii nu au capul acoperit.

“Riscul SMSS este mai mare pentru sugarii care dorm pe o suprafață moale sau au capul acoperit decât pentru sugarii care dorm pe o suprafață fermă sau nu au capul acoperit. Nu se știe dacă riscul asociat cu acoperirea capului este legat de supraîncălzirea, lipsa de oxigen sau inspirația aerului expirat. Știm că este o îngrijorare deosebită, poate fi destul de periculoasă pentru unii sugari și poate contribui la SMSS,” arată studiul.

Totuşi, cel mai bun indicator tot noi suntem. Dacă noi ne simțim bine la o anumită temperatură, şi bebeluşul o va face.

În ceea ce ne priveşte, avem între 22 şi 23 de grade în casă, fiindcă mai jos ne este frig, iar mai sus ne este cald. Spre deosebire de Luc, lui Alec nu îi mai pun căciulă în cap, dar încă nu am renunțat la pătură în detrimentul sacului de dormit. Dar voi încerca.

Ce haine folosim în casă?
Haine de la BebeKiki

Atunci când aleg hainele pentru cei doi copii ai mei, sunt atentă să fie din materiale prietenoase cu pielea şi să nu aibă imprimeuri haioase şi frumoase pe exterior, dar cusute/imprimate prost pe interior. Şi să îi zgârie.

După cum v-am mai spus, multe dintre hainele noastre de casă – pijamale, body-uri cu mânecă scurtă, body-uri cu mânecă lungă, pantalonaşi – sunt de la BebeKiki, haine ieftine, din bumbac şi fabricate în România

În infograficul din deschidere, pe care îl mai pun o dată mai jos, puteţi vedea recomandările consultanţilor în somnul copiilor în funcţie de gradele din casă:

Recomandările nu sunt bătute în cuie, depind foarte mult de fiecare om, de fiecare mediu şi putem jongla cu articolele vestimentare. Ba chiar, unii specialişti adaugă şi căciulă sub 16 grade, în timp ce alţii – spun să evităm chiar şi mănuşile.

Totuşi, potrivit Academiei Americane de Pediatrie, nu ar trebui să ne îmbrăcăm copiii cu mai mult de un strat faţă de cum suntem noi îmbrăcaţi.

De asemenea, e bine să fim atenţi la supraîncălzire. Bebeluşului s-ar putea să îi fie prea cald dacă:

  • transpiră;
  • are pieptul fierbinte;
  • are obrajii îmbujoraţi;
  • respiraţie rapidă.

În acest caz, e bine să îi mai dăm un strat de haine jos, să aşteptăm zece minute şi să să verificăm din nou.

Sper că au fost utile informaţiile şi aştept părerile voastre în comentarii.

Somn uşor puilor voştri,

Alexandra

PS: Toate articolele vestimentare pe care le-am folosit în infografic sunt de pe BebeKiki.ro, iar sacul de dormit – de pe iya.ro.

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Share

Căutare

Galerie

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

2 răspunsuri

  1. Mda, fetita mea este calduroasa ca tatal ei iar eu frifuroasa. Avem in casa noaptea 21° si ziua 22° acum, iarna. Are 5 luni si eu o imbrac cu un body cu maneca lunga si o pereche de pantaloni ci botosei, iar peste pun o paturica. Doarme in baby nest in pwt cu noi la margine ca sa nu o acoperim cu plapuma si noaptea ea se dezveleste. Pentru noi nu se aplica.

  2. În cazul nostru este exact invers… fetița de 7 luni este îmbrăcată cu un strat mai puțin decât mine… eu fiind friguroasa casei 🤣 Avem și noi 21 – 22 grade în casă și ziua e îmbrăcată cu un body cu mânecă lungă, pantaloni comozi și șosete iar noaptea o pijama cu picior și sac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.