Cum a fost la Govora, la tratament cu apă sulfuroasă

După cum vă spuneam pe stories, Alec a răcit des în primul an de colectivitate. Aş fi zis că nu rău, că le-a dus bine pe picioare, au fost viroze uşoare, cu tuse şi muci, rar febră. Dar uite că răcelile dese şi suflatul nasului superficial au dus la înfundarea trompei lui Eustachio. Aşa că, uneori, nu aude prea bine.

Aşa că, după tratamentele din Spania (lavaj cu ceva picături), care funcţionau temporar, dar care trebuiau repetate la următoarea viroză, că iar se înfundau urechile, ne-am întors în România şi am discutat cu un medic ORL bun din Bucureşti, care ne-a recomandat aerosoli cu apă sulfuroasă, cum găsim în Băile Govora, judeţul Vâlcea.

Apele minerale cu sulf și iod de la Băile Govora se folosesc de peste 100 de ani în afecțiunile respiratorii, în bolile pielii și ale reumatismului.

Şi, cum socrii mei au o casă de vacanță acolo, am zis că este o oportunitate grozavă să încercăm.

Menționez că am folosit şi dispozitivul acela cu balon (Otovent), de care mi-ați scris şi voi, dar înțeleg că trebuie folosit pe termen lung ca să se vadă rezultate. Aştept să îl aducă Andrei din Spania, să îl reluăm.

De asemenea, mai menționez că nu e nicio reclamă plătită, am dat numele hotelurilor care fac astfel de tratamente tocmai să vă fie vouă mai uşor. Noi nu am fost cazați la niciunul, nu mă pot pronunța în privința cazării, ci doar în privința procedurilor la unul dintre ele, la Hotel Parc (2 stele). L-a ales soțul meu fiindcă aici poți să mergi la tratament fără să fii cazat.

 

În general, experiența a fost una pozitivă, dar sunt mici chestii pe care le pot îmbunătăți, pe care o să vi le spun la final.

Până atunci, vă las un interviu cu

 Dr. DINULESCU LUCIAN – LIVIU, specialist medicină fizică şi reabilitare, Băile Govora,

care a fost amabil şi a răspuns la întrebările voastre din stories:

  1. De ce este specială Govora?

Dr. Dinulescu: Govora este o stațiune permanentă de interes general, situată la 21 km de Râmnicu Vâlcea. Stațiunea este profilată în principal pe tratamentul afecțiunilor respiratorii și cele ale aparatului locomotor. Ea este specială datorită factorilor naturali terapeutici: apele minerale clorurate – sodice, sulfuroase, iodurate și a bioclimatului de cruțare.

  1. La ce sunt buni aerosolii cu sulf? Dar cu iod?

 Indicațiile terapeutice ale aerosolilor sunt afecțiunile respiratorii (astmul, bronşitele, traheobronşitele, persoane expuse la noxele respiratorii) și afecțiunile din sfera ORL (rinosinuzitele etc). În 99 % din cazuri sunt utilizați aerosoli cu sulf în tratamentul de recuperare.

  1. Ca să subliniem mai bine, e bun tratamentul şi pentru cei cu otite, răceli, pneumonie sau alergii respiratorii?

 Da, este indicat dacă pacientul nu prezintă alte contraindicații. Afecțiunile de mai sus fac parte din indicațiile terapeutice al recuperării respiratorii.

  1. Cum funcționează? Ce proceduri sunt recomandate?

Procedurile de tratament respirator sunt recomandate de către medicul de recuperare și reabilitare în funcție de afecțiunile pacienților.

  1. În cât timp se văd îmbunătățiri?

 Din experiență proprie, rezultatele recuperării respiratorii încep să se vadă la 2 săptămâni după terminarea curei de recuperare, aceasta poate însă varia de la caz la caz .

  1. Se poate să mergi chiar dacă nu ai probleme de sănătate? Se poate face preventiv?

  Curele balneoclimatice cu scopul preventiv au indicația cea mai largă.

 Trebuie făcută distincția între curele preventive cu conținut de profilaxie primară (adică  pacientul nu a avut o afecțiune respiratorie în antecedente) și cele cu sens de profilaxie secundară, indicate categoriilor de oameni ce au suferit de anumite boli vindecate sau fără manifestări simptomatice prezente, dar care prezintă riscul recidivelor, pusee sau manifestări ale bolii intr-un anumit context.

  1. Trebuie cu trimitere de la medic sau poți pe cont propriu? Dacă e necesară trimitere, ce medic?

Persoanele interesate trebuie să sune la sediul societății (n.a. SC Băile Govora) pentru informațiile despre trimitere și oricum au nevoie de programare la medicul de recuperare și reabilitare. La 0250.770 531 vor obține toate informațiile generale necesare.

  1. De la ce vârstă se pot face?

În cazul copiilor, aceștia pot începe cura de recuperare respiratorie sau profilaxie primară începând cu vârsta de 2 ani (în cazul în care nu există alte contraindicații ale acestor proceduri).

  1. Se poate să iei apă sulfuroasă şi să faci tu aerosoli acasă?

Nu se poate lua acasă această apă și nici nici nu se poate efectua procedura la domiciliu. Această apă este proprietatea stațiunii Govora și procedurile nu se pot face decât sub stricta supraveghere medicală.

Later Edit 11 iulie: Pe lângă faptul că terapiile necesită supraveghere medicală, apele îşi pierd eficiența în doar câteva ore, în baza de tratament fiind proaspat aprovizionate, zilnic.

  1. În ce perioadă din an se face acest tratament?

  Indicația ar fi de 2 ori pe an la Govora, la o distanță de 6 luni, cel mai bine primăvara și toamna.

  1. Care sunt riscurile?

  Cel mai important risc ar fi ca pacientul să nu tolereze o procedură respiratorie (din experiența mea, acest procent este sub 3 –  4%  la adulți și sub 1% la copii).

  1. Cum pot ajunge oamenii la dumneavoastră? Unde şi cum să vă contacteze?

Persoanele interesate ne pot contacta prin intermediul SC Băile Govora, str Tudor Vladimirescu nr 119 , telefon 0250.770 531 la hotelurile Palace, Parc și Belvedere.

 

***

Îi mulțumim domnului doctor pentru amabilitate, dacă o să mergeți acolo o să vă răspundă cu siguranță la multe întrebări şi curiozități. Dacă a avut răbdare cu mine, printre sutele de pacienți, o să aibă cu siguranță şi cu voi.

CUM A FOST LA NOI?

Au făcut amândoi, şi Alec, şi Luc, proceduri la hotel Parc, după cum vă spuneam, fiindcă acolo poți să mergi fără să te cazezi. La celelalte două hoteluri, angajații mi-au spus că e necesar să fii cazat. Puteți suna şi voi la ele, desigur, să întrebați şi să verificați.

Noi am stat la bunici. Băieții au avut 10 zile de tratament şi totalul a fost de 900 lei, deci 450 lei de copil. O şedință avea 3 proceduri de 15, 3 şi 10 minute, cu pauză între ele. Probabil dacă te cazezi, sunt alte pachete.

A fost foarte bine în prima săptămână jumătate, fiindcă încă nu se terminase şcoala şi nu a fost deloc aglomerat. Ultimele zile însă am simțit aglomerația, aşa că mergeam chiar pe la final de program, când era cât de cât liber.

Ce aş vrea să îmbunătățească o idee ar fi grija față de client, un pic mai multă dezinfectare, un pic mai multă aerisire, ventilație după fiecare grup şi să poarte mască angajații dacă sunt răciți (un singur angajat am văzut răcit doar, dar am vrut să specific). La început totul a fost OK, dar probabil pe măsură ce au început să vină din ce în ce mai mulți oameni a fost mai dificil. Nu o spun cu răutate, ci ca o părere constructivă a unui client care vrea să revină acolo.

Probabil la toamnă vom relua şi sperăm că vom vedea rezultatele curând. Deja parcă e un pic mai bine.

Multă sănătate,

Alexandra

PS: dacă aveți recomandări sau experiențe în astfel de stațiuni balneare, că Govora nu e singura, le aştept cu drag în comentarii.

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *