Dacă vedeți un copil abuzat, de acum puteți suna la 119, nr. de telefon național gratuit 

Doamne, ce veste minunată! În sfârşit pare că autoritățile se apleacă asupra violenței copilului, pare că drepturile copilului sunt luate din ce în ce mai serios şi pare – o spun cu multă speranță – că societatea noastră va înțelege, odată şi odată, că bătăile nu sunt „rupte din Rai”.

Potrivit Digi24, ieri s-a lansat „telefonul copilului”, nr. de telefon național, 119, destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, în cadrul programului guvernamental „Din grijă pentru copii”. 

Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.

Apelurile vor putea fi preluate 24/24 de specialiști.

Vă prezint în premieră naţională telefonul copilului – 119, la care se va răspunde zilnic, 24 de ore din 24, şi este vorba despre un apel gratuit, deci o linie verde. 

Cine poate să sune la 119? 

Poate să sune un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenţei de orice tip, fizică sau emoţională, psihică. 

De asemenea, şi o altă persoană care are cunoştinţă despre o astfel de situaţie, un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat. 

(…)

Mi se pare absolut normal ca şi noi, în România, să aplicăm metodele care dau succes în Uniunea Europeană şi numai, în întreaga lume, prin care copiii înşişi să poată anunţa situaţia în care se află, dar şi o altă persoana, inclusiv un cadru didactic”, a explicat Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, citată de Digi24.

 

Aşadar,

Dacă vedeți cum un copil e trântit de pământ, dacă vedeți cum un copil e lovit cu palma, picioarele, cu parul – am văzut eu! – sunați la 119. Dacă ştiți de vreun copil bătut acasă, dacă ştiți copii care suferă, dacă mereu ați vrut să îi ajutați, să interveniți, dar nu ați ştiut cum, puteți suna acum la 119.

Dacă eşti un copil abuzat, sună tu!

Ştiu că am crescut cu „bătaia e ruptă din Rai” şi „unde dă mama, creşte!” – sintagme pe care le-aş scoate din uz –  dar nu e niciodată prea târziu să învățăm că violența nu este niciodată o soluție.

BĂTAIA SCADE ÎNCREDEREA DE SINE A COPILULUI, ÎI AFECTEAZĂ SĂNĂTATEA MINTALĂ, IAR RELAȚIA CU PĂRINȚII SE DEGRADEAZĂ

Lovitul omuleților noştri nu înseamnă nici pe departe putere. Nu. Înseamnă slăbiciune. Înseamnă că nu ne putem controla tantrum-urile proprii, frustrările şi supărările. Or, ce exemplu suntem noi dacă nu reuşim să facem asta?

Bătaia scade încrederea de sine a copilului, îi afectează sănătatea mintală, iar relația cu părinții se degradează. Fiii şi fiicele noastre nu vor mai veni la noi pentru ajutor, de frica unei palme. 

Hadeți să spunem „STOP” violenței asupra copiilor.

Am scris despre acest subiect aici şi aici.

Poza: unsplash.ro, editată de mine

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *