Cremă delicioasă de vanilie fără zahăr. Reţeta mamei (p)

Poate ştiţi, poate nu ştiţi, dar eu nu i-am dat copilului meu zahăr până la trei ani. Acum are patru ani. Am fost foarte strictă, nebună chiar cu cei din jur care îi dădeau “doar să guste”, fiindcă la doi ani a fost anesteziat total pentru repararea a 6 dinţişori demineralizaţi genetic, ce au dat în abces. Zahăr îi mai trebuia.

Dar de un an, m-am mai relaxat şi eu.

Nu mai sunt adepta extremelor, copilul a dobândit cumva mesajul în primii ani şi fructele sunt nelipsite. Când îi mai cumpăr câte un dulce din comerţ, pur şi simplu pentru un mic răsfăţ sau pentru că nu am timp mereu de gătit, nu mănâncă tot sau nu se forţează. „Mai târziu, mami!” 

Totuşi, în casă, când facem câte un desert, apelăm adesea (nu mereu, dar cât de des putem!) la diverşi îndulcitori, precum mierea, Green Sugar sau sirop de arţar. Astfel, încercăm să păstrăm un echilibru.

Eu menţionez ori de câte ori este nevoie acest lucru, pentru că pe blogul meu intră zilnic şi oameni care nu mă cunosc, nu mă citesc, care dau din întâmplare peste articolele mele şi prefer să spun toată istoria, pentru a înţelege contextul.

Iar astăzi, vreau să vă povestesc despre îndulcitorul Green Sugar, 100% natural, cu zero calorii și zero indice glicemic, pe care îl testăm şi folosim de vreo două luni: în cafea, în brioşe, în budinci de vanilie sau orez, în biscuiţi şi, iată, în crema delicioasă de vanilie. 

Vă las reţeta, apoi vă povestesc mai multe despre el şi despre “miturile” care apar. 

CE AVEM NEVOIE

 • 5 ouă mai mici
 • 5 linguri făină
 • O cană de îndulcitor Green Sugar normal sau jumătate cană Green Sugar Premium 
 • 1 litru lapte
 • O priză de sare
 • 50 g unt
 • O jumătate linguriţă pudră de vanilie (dacă nu aveţi pudră de vanilie, există şi Green Sugar vanilat. înlocuitor de zahăr vanilat)
 • Puţin Green Sugar Premium pudră
CUM SE FACE

Se bat ouăle cu făina şi 100 ml lapte într-un castron.

Punem restul de lapte – 900 ml – la fiert (la foc potrivit) cu Green Sugar-ul, o priză de sare şi amestecăm până dă laptele în fiert.

Dupa ce dă în fiert, turnăm încet din castron compoziţia şi amestecăm cu telul până se îngroaşe (un minut-două). Apoi oprim focul şi adăugăm untul şi vanilia.

Putem să o punem în coji de ecleruri, în prăjituri, torturi. Noi o punem în foi de cremşnit şi turnăm puţin Green Sugar pudră.

 

Noi cumpărăm foile din supermarket, de la Boromir, la acestea chiar nu mă pricep, dar fiincă deja înlocuim zahărul şi fiindcă facem mai rar, eu zic că este OK.

Pentru copii mai mari de doi-trei ani, desigur

DESPRE GREEN SUGAR

Când Mădălina, PR-ul îndulcitorului Green Sugar, mi-a propus să le testez produsele şi mi-a expus toate motivele pentru care l-aş consuma, am întrebat-o scurt:

-Mădălina, tu îl foloseşti şi la copiii tăi?

-Absolut. Peste doi ani este recomandat şi copiilor. Iar partea faină e că nu produce carii.

Aşa că am acceptat. Aşa am aflat că Green Sugar este:

 • singurul îndulcitor 100% natural, cu 0 calorii și 0 indice glicemic, recomandat de medicii nutriționiști și diabetologi ai Societății de Nutriție din România
 • un amestec din Stevia Rebaudiana de înaltă puritate (obținut prin tratarea frunzelor de Stevia cu apă fierbinte) și Eritritol (primul poliol natural obținut din porumb, prin fermentaţie cu drojdie)
 • Se utilizează ca înlocuitor al zahărului, fără a se descompune în produși toxici
 • nu schimbă gustul alimentelor sau al băuturilor pe care le îndulcește și poate fi folosit inclusiv la prăjituri ce necesită preparare termică
Mit 1 – Dacă este alb, înseamnă că e procesat chimic

Procesul de obţinere al îndulcitorului Green Sugar nu implică adăugarea de substanţe chimice. Albul imaculat este unul natural. Green Sugar se obţine din extractul de Stevia Rebaudiana (în urma expunerii ei la aburi şi apă de o anumită temperatură). Acest extract se cristalizează. Granulele cristalizate de extract de stevia sunt calibrate mecanic (!!!, nu chimic) cu Eritritol (obţinut prin fermentarea porumbului nemodificat genetic cu drojdie).

MIT 2: Chiar dacă are zero calorii, tot trebuie consumat cu moderaţie

Green Sugar poate fi consumat în orice cantitate chiar şi de către persoanele care au diabet, pentru că nu produce dependenţă, fiind un îndulcitor 100% natural, cu zero calorii şi zero indice glicemic. În plus: 

 • menține echilibrul glucozei în sânge;
 • stimulează secreția de insulină;
 • reglează mecanismul gastro intestinal;
 • stimulează activitatea cerebrală;
 • scade pofta de dulce și pofta de mâncare;
 • reglează tensiunea arterială;
 • scade nevoia de fumat;
 • are acțiune anitibacteriană și antifungică;
 • nu produce carii;
 • nu prezintă riscul cancerigen al îndulcitorilor sintetici

 

MIT 3. Eritritolul este artificial şi balonează

Eritritolul nu este artificial. El este extras prin procesul de fermentare. Ca orice poliol, consumat în cantități mari, poate provoca balonari sau crampe, dar dintre toţi poliolii, eritritolul are cel mai scăzut prag laxativ, are cea mai mare toleranţă gastrică. Mai multe detalii aici, la Dr. Oana Cuzino.

 

Comitetul Științific din UE confirmă valoarea de 0 calorii și indicele glicemic 0 pentru extractul de Stevia Rebaudiana și pentru eritritol – un produs natural, cu gust dulce și cu tolerabilitate gastrică ridicată față de alți polioli. Green Sugar este recomandat inclusiv în diabet, fenilcetonurie, sindrom de colon iritabil și colită de fermentație.

 

Şi, dacă mai aveţi dubii (sigur, e bine să le avem mereu!), să ştiţi că este un brand românesc, obţinut în Laboratoarele Remedia şi ar trebui să fim mândri că avem şi noi contribuţii ştiinţifice. A câştigat în 2013, în Germania, un premiu de recunoaştere a calităţii.

Iată ce spune singurul cercetator român care a descoperit beneficiile fructoboratului de calciu în tratarea cancerului, Dr. Romulus Ioan Scorei,  profesor la Universitatea din Craiova, cercetător și fondator al Institutului de cercetare Bioboron:

Stevia Rebaudiana a devenit deja o planta celebră in lumea științei. Marile companii o iau în considerare nu numai ca înlocuitor al zahărului, ci chiar ca pe o nouă formă de zahar sănătos, cu proprietăți antioxidante puternice. La ora actuala este considerata o “planta miracol”! Produsul Green Sugar este realizat în colaborare cu Laboratoarele Remedia și are o calitate excepțională – dulce ca zahărul, dar lipsit de gustul amar specific produselor din Stevie. În plus, este un adevărat aliment sănătos, extras din produse naturale, cu mari capacității antioxidante și antiinflamatorii.

Mai multe detalii aici.

Eu vă sfătuiesc să mai citiţi, să vă mai documentaţi, apoi să încercaţi şi să testaţi Green Sugar. Chiar cred că înlocuirea zahărului cu el, măcar din când în când, nu poate fi decât benefică.

Şi, desigur, să încercaţi reţeta mea 🙂

Poze: arhivă personală

Cu prietenie,

Alexandra

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *