Copiii care se implică în treburile casei devin adulţi mai responsabili şi independenţi. Ghid de activităţi casnice pe vârste (P)

O bună bucată de vreme, mama a fost casnică. Apoi a lucrat în staţiunea din Voineasa de la cameristă până la administrator de hotel. Ei, şi când mama freca un veceu, vă jur că strălucea mai tare decât un diamant. Puteai să mergi în orice colţişor dintr-o cameră şi să dai cu degetul, că nu găseai un strop de praf. 

Asta s-a răsfrânt şi asupra apartamentului nostru cu două camere, unde eu şi frate-meu încercam să facem casa lună până avea să vină ea de la serviciu. Altfel, urma să tune şi să fulgere. Uneori o făceam de drag, că mă relaxa, alteori o făceam doar de gura mamei. Dar – retrospectiv privind – mi-a prins tare bine. 

Le răpim copilăria dacă îi punem la treabă?

Poate pentru copiii mai mari devine o corvoadă, poate pentru copiii mici e mai mult o joacă sau poate chiar se simt importanţi când ne ajută şi se implică în treburile casnice. Diferă de la caz la caz. Dar să nu ne speriem că le răpim din timpul copilăriei lor. Din contră, astfel de lucruri ar trebui să să regăsească pe listă, spun specialiştii, pentru că devin adulţi mai responsabili şi independenţi.

Copiii mei

Conform unui studiu Harvard, realizat pe parcursul a peste 80 de ani, cercetătorii au concluzionat că acei copii care au avut sarcini de mici s-au descurcat mai bine în viață.  Treburile casnice au fost cel mai bun predictor prin care copiii aveau mai multe șanse să devină adulți fericiți, sănătoși și independenți. De asemenea, această responsabilizare – fie să îşi facă patul sau fie să spele vasele – îi ajută pe copii să simtă că sunt capabili.

Un alt studiu cu concluzii similare celui Harvard, realizat pe parcursul a 20 de ani, a fost publicat de Universitatea din Minnesota. Marty Rossman, profesor de educație familială la Universitatea din Minnesota la vremea aceea, a constatat că cel mai bun predictor al succesului unui copil este responsabilizarea sa de mic, să ajute la treburile casnice de la vârsta de trei sau patru ani.

Sigur, nu este garantat succesul, dar studiul spune că treburile casnice îi ajută pe copii să fie activi în familie, să se conecteze şi să se ajute reciproc. Ba mai mult, le oferă un soi de mândrie pentru realizările lor.

Desigur, nu trebuie să exagerăm, să stăm pe margine în timp ce copiii dau cu mopul. Nu. Dar experţii spun că putem să îi încurajăm, la doi-trei ani, să îşi strângă jucăriile, spre exemplu.

În plus, nu trebuie să îi criticăm dacă nu au făcut perfect sau aşa cum am fi vrut noi. Trebuie să fim constanţi în rugăminţi şi să îi ajutăm când au nevoie de ajutor, fiindcă aşa vor învăţa să ajute şi ei. 

COPIII MEI

Am doi băieţi, Luc de 5.5 ani şi Alec de 2 ani, pe care i-am implicat, cât s-a putut, în treburile casnice. De fapt, s-au implicat singuri. Copilul cel mare a vrut dintotdeauna să facă ce fac eu, iar copilul cel mic vrea să facă tot ce face fratele lui. Aşa că, la al doilea copil, eu nu am niciun merit.

Dar la Luc, da, mai ales când eram doar noi doi, am încercat să îl responsabilizez cu lucruri mititele, care pentru el păreau foarte importante.

Aşa că, acum,  copilul mare şterge apa pe care o varsă fără să îi mai zică nimeni, mai şterge şi praful, duce mizerii la coşul de gunoi, sortează hainele murdare pe trei categorii (albe, negre şi colorate) sau îşi strânge jucăriile:

 

Curăţă şi terasa:

Curăţă desenele fratelui său mai mic:

Uneori, ne certăm şi pe aspirator:

Şi, evident, Alec, frăţiorul lui, vrea să facă tot ce face el:

 

Nu vă gândiţi că îi hămălesc şi că fac tot timpul toate aceste lucruri. Uneori nu vor ei, iar uneori nu îi las eu, pentru că mă grăbesc sau, pur şi simplu, pentru că nu am răbdare să stau de 3 ori mai mult timp.

Dar, din când în când, mai ales când stăm toată ziua acasă, e imposibil să nu facem împreună treabă.

Chiar şi în dimineaţa aceasta, după ce Alec şi-a murdărit bluza de pijama, Luc l-a şters:

Apoi a aruncat şerveţelul în coşul de gunoi:

Apoi am mers împreună şi am pus toate pijamalele în maşina de spălat:

Ca idee, de trei ani încoace, toate pijamalele noastre frumoase, fie vară, fie iarnă, le avem de la BebeKiki. Cine mă urmăreşte demult, ştie deja. Sunt din bumbac 100%, moi, la vreo 40 RON.

Iar cu codul BEBELONIA aveţi 10% discount, aşa că ajung la 36 RON.

Activităţi pe vârste

Vă las mai jos o serie de activităţi orientative (adunate de aici, aici şi aici), pe care copiii ar putea să le facă în funcţie de vârstă. Să vă inspire doar, pentru că nu are cum să fie exact ca în grafic. La noi, deşi văd că bifăm o parte din ele, am ratat câteva de bun-simţ (chiar pe prima de mai jos, cu făcutul patului, am cam ignorat-o). Dar vedeţi voi ce vă încântă şi ce le place copiilor voştri:

2-3 ani

-să îşi facă patul 

-să strângă jucării şi cărţi

-să pună hainele murdare în coş

-să ajute la hrănirea animalelor de companie 

-să şteargă praf (le putem pune şosete în mâini)

-să şteargă mizerie

-să pună hainele la loc în dulap 

 

4-5 ani

-să pună/strângă masa

-să împăturească şosetele

-să pună vasele murdare în maşina de splălat 

-să pună tacâmurile curate la loc din maşina de spălat vase

-să ţină ordine în cameră  

-să măture cu o mătură mică (sau să folosească aspirator, dacă vreţi, că sigur e distractiv)

să ajute la cumpărături şi la punerea lor la loc 

 

6-8 ani

-să golească maşina de spălat vase

-să cureţe chiuveta în baie în urma sa

-să sorteze hainele pe culori

-să ajute la pacheţelul de şcoală

-să ude florile

-să împăturească hainele

 

9-11 ani

-să cureţe toaleta în urma sa

-să scoată gunoiul afară, la stradă, când e zi de preluare

-să aspire

-să dea cu mopul

-să tundă iarba

-să ajute în bucătărie (să spele, taie, să măsoare)

-să plimbe animalul de companie

 

Peste 12 ani

-să stea cu fraţii (în sensul că atunci ar fi capabili să se uite după ei cât toci tu o ceapă)

-să spele geamuri

-să calce

-să gătească ceva simplu

-să cureţe frigiderul

-să facă listă de cumpărături

Nu uitaţi că sunt recomandări şi nu se pot aplica toate tuturor. Poate unui copil nu îi place să tundă iarba, dar îi place să ude florile. Important e să fim lângă ei şi să îi ghidăm. Şi, bineînţeles, să îi iubim.

PS: mulţumim mult de tot BebeKiki pentru pijamalele frumoase. Datorită lor mi-a venit ideea de a face acest articol. Şi, desigur, datorită copiilor mei care le-au murdărit 🙂

PS2: Pijamalele pentru copii sunt din bumbac 100%, sunt produse în România, cu prețuri bune pentru calitatea lor. Ale noastre sunt vreo 40 RON. Iar cu codul BEBELONIA aveţi 10% discount, aşa că ajung la 36 RON.

Vă las video de anul trecut, să vedeţi că nu vă păcălesc.

Şi vă mai las un articol cu fondatoarea magazinului online, Lavinia Micu.

Cu prietenie,

Alexandra

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *