Nouă curiozităţi despre bebeluşi

Stăteam tolănită pe saltea, navigând pe Internet cu telefonul în mână, în timp ce Luc dormea. Am zis să mai citesc şi eu nişte presă străină din domeniul parenting-ului, să văd ce noutăţi mai sunt. Şi, din una în alta, am dat peste nişte curiozotăţi interesante despre bebeluşi. Am căutat cel puţin trei surse pentru fiecare, să mă asigur că sunt informaţii corecte şi le-am reunit aici. Câteva dintre ele m-au intrigat de la naşterea lui Luc şi nu ştiu de ce nu am căutat până acum explicaţii.

1. Nou-născuţii nu varsă lacrimi

Îmi amintesc că eram în maternitate şi am întrebat o asistentă dacă i-au curs lui Luc lacrimi, că îl găsisem plângând. “Ce lacrimi, domnule? N-are nicio lacrimă”. Aşa este. Deşi glandele şi canalele lacrimale funcţionează, ele produc foarte puţine lacrimi cât să lubrifieze, umezească şi să protejeze ochii. Între 1-3 luni apar. În cazul nostru, la o lună şi un pic. Prima lacrimă i-a curs pe obrazul drept, când s-a suparat pe mine că l-am pus în cărucior şi am întârziat să îl iau în braţe. Lăcrimioara aia mi-a înmuiat inima şi mi-a rămas pe suflet.

 

2.Bebeluşii au mai multe oase decât adulţii

Se pare că, deşi sunt mult mai pitici decât adulţii, bebeluşii se nasc cu aproape o sută de oase în plus. Dacă noi avem 206 oase, bebeluşii au în jur de 300 (am găsit surse şi cu 270). În orice caz, explicaţia este simplă: pe măsură ce copiii cresc, oasele craniului, coloanei şi bazinului fuzionează, se unesc. Ele nu erau lipite pentru a permite o mai mare flexibilitate în burtica mamei.

 

3. Bebeluşii nu prea au rotulă

Sau o au, dar nu e încă dezvoltată. Mereu m-am întrebat cum de Luc merge aşa de repede pe jos, de-a buşilea, când pe mine după un minut mă dor genunchii. Nou-născuţii se pare că au venit pregătiţi să facă asta, fiindcă în locul rotulei au cartilaj. Osificarea rotulei va avea loc abia între 3 şi 5 ani şi va continua până în adolescenţă. Dacă s-ar fi născut direct cu os la genunchi, ar fi fost pasibili de fracturi la cât de des cad.

 

4. Majoritatea bebeloşilor au ochii albaştri

Culoarea ochilor este determinată de tipul de pigmenţi prezenți în irisul ochiului. La naştere, melanina sau pigmentul din ţesutul principal nu este dezvoltat(ă), ceea ce conduce la ochi albaşti în cazul majorităţii nou-născuţilor. Abia după şase luni genele îşi spun cuvântul şi activează melanina, culoarea ochilor putând să căpete nuanţele familiei.

5. Nou-născuţii recunosc vocea mamelor lor la naştere

Auzul la nou-născuţi nu este complet funcţional la naştere, pentru că în urechea medie încă se află lichid ce pare să îl afecteze puţin. Sunetul pe care bebeluşii îl recunosc cu siguranţă este vocea mamei lor. Se pară că răspund acestui sunet mult mai bine decât în cazul altora. În plus, am citit că sunt câteva studii uimitoare care spun că bebeluşii pot recunoaşte vocea mamei dinainte de naştere.

 

6. Nou-născuţii sunt miopi

Bebeluşii au din naştere o capacitate vizuală completă pentru a distinge obiectele din jur, dar nu văd foarte departe. Cel mai bine le disting la o distanţă de între 20 şi 40 de cm. În plus, se pare că la început văd lumea din jur în nuanţe gri.

 

7. Patru copii se nasc în fiecare secundă, zilnic

Dacă v-aţi întrebat vreodată câţi copii se nasc pe minut în întreaga lume, răspunsul este că în jur de 250. Ceea ce înseamnă că în jur de patru naşteri pe secundă au loc zilnic. Iar dacă ne gândim la o oră, constatăm că se nasc 15,000 de bebei în fiecare zi. Adică 15 Voinese la fiecare oră.

 

8. Bebeluşii respiră mai rapid decât adulţii

Se pare că nou-născuţii trag mai multe guri de aer pe minut decât adulţii sau copiii mai măricei. Rata lor normală de respiraţie este de 40 de ori pe minut, în timp ce a noastră este între 12 şi 20 (eu m-am cronometrat şi respir de 23 de ori pe minut).

 

9. Bebeluşii îşi dublează greutatea în cinci luni

Aşa arată studiile, că bebeluşii îşi dublează greutatea de la naştere în primele cinci luni de viaţă. În cazul nostru, am întrecut puţin statisticile. Luc s-a născut cu 3.6 kg, iar la cinci luni avea 8 kg, cu aproape 1 kg mai mult.

 

 

 

Surse info:

www.disneybaby.com

www.allaboutvision.com

www.babycenter.com

www.ecology.com

www.doccheck.com

www.wikipedia.org

Surse foto:

Brandon Day on Unsplash

Picsea on Unsplash

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
0
Pin Share0

Share

Căutare

Galerie

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.