Mame dragi, fiţi puternice acum, mai mult decât oricând! Cum să ne ţinem teama sub control

Articolul acesta e pentru voi, cititoarele mele dragi, care mi-aţi scris cât de greu vă este şi câte temeri aveţi. 

***

Îţi este frică de necunoscut, de ce se poate întâmpla cu tine, cu copilul, cu soţul, de cum va fi când veţi merge data viitoare la magazin, când veţi primi prin curier vreo comandă de la distanţă, dacă să deschideţi geamul când bate vântul sau nu. Îţi e frică de toate gândurile care te invadează şi care, involuntar, te fac să te îndoieşti de propria raţiune.

Te încarcă neputinţa de a face mai multe, de a pune degetul pe calendar în ziua în care se va termina, de a vedea, într-un glob de cristal, unde veţi fi mâine.

Te copleşteşte haosul din casă. Haosul din suflet. Nu reuşeşti să lucrezi cum ar trebui de acasă, te simţi vinovată că poate i-ai pus prea multe desene, că nu eşti la fel de creativă precum alţi părinţi de la grădiniţă sau şcoală, de la spaţiul închis respiri parcă mai greu. Te sperie chiar şi rutina de s-a instalat de două săptămâni.

Dar, să ştii, nu eşti singură! Sigur că fiecare se raportează diferit, sigur că fiecare decodează emoţiile în ritmul său, sigur că într-o zi poate eşti mai îngrijorată, iar în alta – optimistă. Dar să ştii că sunt multe mame ca tine care simt, într-o măsură mai mică sau mai mare, acelaşi sentiment în gât: teama. Teamă pe care trebuie să o ţinem sub control, pentru că generează stres, iar stresul dezechilibrează sistemul imunitar.

Ce vă recomand?
  • Nu vă mai uitaţi des la ştiri

Sigur că e bine să fim informaţi, dar dacă suntem ancoraţi în permanenţă în toate ştirile din toată lumea, riscăm să ne panicăm mai tare. 

  • Concentraţi-vă pe lucrurile frumoase din jurul vostru

Pentru mine, vă spun sincer, este mai mare dragul să stau să mă uit ca prostul la copilul meu, ca la un spectacol de teatru. Îi analizez fiecare poznă, mă minunez de ce poate să gândească, mă las uimită constant de fiecare gest nou pe care îl face. Până şi când zice un simplu cuvânt precum “ioabă” (roabă) îmi vine să îl smotocesc de cât de dulce e.

  • Luaţi-vă soţii în braţe, oraganizaţi o cină în doi după ce doarme copilul 

Nu cred că i-a stricat nimănui niţică iubire în plus, niţică îmbrăţişare, niţică atenţie doar şi doar asupra voastră, de parcă aţi fi singuri în univers. 

  • Uitaţi-vă la câte un serial (de preferat comedie), un film bun sau citiţi o carte

După ce adoarme copilul, eu mă uit de obicei 20 de minute la The Big Bang Theory, mă binedispune, iar apoi citesc câteva pagini dintr-o carte. Acum am început Zuleiha deschide ochii, de Guzel Iahina.

  • Ţineţi legătura cu cei dragi

Vorbesc des cu părinţii şi prietenele mele, să mă asigur că sunt bine, să ne consolăm unii pe alţii, să facem haz de necaz.

  • Răsfăţaţi-vă cu un duş fierbinte, o manichiură, un masaj la tălpi (soţul poate să vă vină în ajutor)

Marea mea plăcere este să fac baie sau duş fierbinte, să îmi pun o mască în păr sau pe faţă, iar apoi să mă dau cu loţiune de corp (o adoram pe cea cu ulei de argan, dar nu o mai găsesc de câteva zile). Iar a doua plăcere este masajul la talpă. Soţul meu mă mai ajută dacă insist, dar de multe ori mă masez singură. Efectiv mă relaxează.

  • Nu uitaţi că nu sunteţi singure!

Suntem cu toţii în aceeaşi oală, ne sprijinim unii pe alţii şi ne trimitem raze de speranţă. Când simţiţi totuşi că lucrurile pot scăpa de sub control, să ştiţi că există specialişti care vă pot ajuta. Cei de la depreHub oferă gratuit consiliere anti-anxietate 24/7: 0374.456.420

Este o situaţie cu care nu ne-am mai confruntat până acum, aşa că, din punctul meu de vedere, temerile sunt normale. Cred însă că e important să ne păstrăm calmul, raţiunea şi să avem grijă de psihic. Nu zic să ignorăm, dar nici să amplificăm. Să fim mai puternice decât oricând, fiindcă puii noştri simt orice. Dacă nu putem noi, atunci cine?

Poza: Cristina Jilavu, Event Portrait

Cu prietenie,

Alexandra

 

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

4 răspunsuri

  1. Eheee…si eu am zile si zile,televizorul il tin doar pe desene,locuim la curte avem ceva provizii cat sa iesim cu brio din aceasta auto izolare darrrrr….cu toate astea incep sa simt presiunea grijilor…cat va tine toata nebunia asta, incotro ne indreptam??? Ce se va alege de tara asta si de psihicul nostru in viitor,vom trai toata viata cu dezinfectant dupa noi? Sa fim sanatosi!

  2. Eu nu urmaresc toata ziua stirile.Ma deprima, ma fac sa disper si sa imi pierd puterea.Joc carti zilnic cu fiul meu, mai facem ceva teme, vad filme , si recuperez cu cititul si bineintels lucrez .Sa fim puternice, sa ne mentinem tonusul cat mai ridicat si cand simtim ca nu mai putem sa intram pe aici , sa scriem, sa cerem ajutor.
    sanatae=te multa si sa ne vedem cu bine la final

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *