Bagajul pentru naştere m-a stresat tare mult la prima sarcină, fiindcă am născut la stat şi acolo trebuia să îmi aduc eu multe lucruri. Pe vremea aceea, acum patru ani, nu am găsit articole despre subiect, despre ce ar fi bine să conţină un asemenea bagaj, iar ginecologul îmi spusese “că mai nimic”. Norocul meu a fost că, la nişte şedinţe de kinetoterapie, instructorul avea o listă cu lucruri utile şi m-a luminat.
Astfel, la stat, am avut nevoie de un bagaj mic şi un bagaj mare. Bagajul mic a conţinut acte importante (buletin, adeverinţă de salariat, analizele din toata perioada sarcinii), lichide (apă şi suc dulce), picături de nas şi o carte de poezii.
Bagajul mare a fost burduşit atât cu obiecte pentru bebeluş, cât şi obiecte pentru mine. Pentru Luc, a trebuit să aduc scutece, şerveţele umede, soluţie pentru buric, cremă pentru funduleţ, comprese sterile, hainele de ieșit din spital, iar pentru mine am avut nevoie de obiecte de îmbrăcăminte (cămăşi de noapte pentru alăptat, chiloţi de unică folosinţă, şosete, prosop corp, prosop pentru sâni, papuci, halat), articole de igienă (săpun, periuţă şi pastă de dinţi, deodorant, absorbante pentru lăuze), diverse creme (lanolină – pentru durerile de la alăptare şi un unguent de cicatrizare), pieptăn şi trusa de machiaj.
Bagajul de la privat va fi un pic mai mic decât cel de la stat, fiindcă m-au asigurat că vor oferi cam tot ce avem nevoie, atât eu, cât şi bebele. Articolele de igienă, cremele, scutecele, chiloţii de unică folosinţă, toate vor fi incluse în pachet.
Ce trebuie să aduc acum pentru frăţior sunt doar hainele de ieşit din spital, iar pentru mine doar actele şi lucrurile care contează. Aşa că, de data asta, mă voi concentra şi pe bunăstarea mea.
În primul rând, o să îmi pun cu mine încărcător de telefon, cartea Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi de Laura Markham (la Luc am avut poezii de Al. Macedonski şi am avut timp să citesc), difuzorul cu uleiuri esenţiale, care mă relaxează, care mă ajută să mă deconectez de tot şi să mă concentrez doar pe noi doi. Puteți să râdeți, dar pe mine mă ajută.
În al doilea rând, o să îmi strecor în bagaj apa micelară, dischete demachiante, un fard pentru sprâncene, fiindcă sunt pârlite de când eram mică şi încă nu şi-au revenit, un fond de ten, un balsam şi un rimel. Nu mă machiez zilnic, nu aş vrea să îmi pun copilul pe obrazul zugrăvit sau să îl sărut cu ruj pe buze, dar mă gândesc că îmi vor prinde bine pentru când voi ieşi din spital.
În al treilea rând, articole de igienă. Voi lua deodorantul, pasta şi periuţa de dinţi, apoi o să îndes, în recipiente mai mici, gelul pentru faţă, şamponul şi gelul de duş fără parabeni şi fără parfum. O bună perioadă voi folosi doar gel de duş de bebeluş, fiindcă vreau să petrecem mult timp skin on skin, iar aromele puternice nu sunt indicate nou-născuţilor. În plus, aş vrea să simtă exact mirosul meu, cum eu îl voi simţi pe al lui.
Şi, în ultimul rând, îmi voi lua şi câteva articole vestimentare, pentru că înţeleg că îmi vor da şi ei. O să am cele două lenjerii de noapte, uşoare pentru alăptat, papuci de casă pentru salon şi saboţii mei medicali pentru coridor sau baie.
Saboţii medicali, pe care i-am primit de la taby.ro, m-au ajutat tare mult în ultimele săptămâni, de când mi s-au umflat picioarele, fiindcă au talpa flexibilă, moale, din burete cu memorie. Îi spăl, îi dezinfectez şi îi iau cu mine, nu am cum să îi las acasă.
Cumva, toată atenţia aceasta la detalii mă ajută să mă organizez, să nu mă stresez mai tare sau chiar să mă îndepărteze de fricile pe care le simt. Însă sunt convinsă că atunci când îl voi ţine în braţe pe frăţior toate vor dispărea.
Sper să vă ajute şi pe voi această listă şi voi reveni asupra articolului după ce voi naşte, pentru a adăuga sau tăia. Probabil fiecare spital are politicile lui, dar mă aştept ca la privat să fie un pic mai bine decât la stat.
Voi ce aţi mai lua cu voi în bagajul de maternitate?
Poze: arhivă personală
Cu prietenie,
Alexandra