Lavanda, folosită frecvent în parfumerie sau în industria cosmetică, nu are doar o aromă extraordinară, ci şi proprietăţi benefice corpului nostru, atât la nivel psihic, cât şi fizic. Lavanda poate juca un rol antiseptic, relaxant, atispasmodic, tonic, regenerator și calmant cutanat pentru pielea afectată de răni, arsuri sau înțepături de insecte.
Conform studiilor (am enumerat doar trei) efectuate de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice (NCBI), parte a Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite, extractul de lavandă are efect antiinflamator şi ajută la creşterea nivelului de melatonină din sânge, hormonul responsabil cu inducerea somnolenţei, ajutând astfel la îmbunătăţirea calităţii somnului.
Personal, folosesc uleiul şi apa de lavandă de mai bine de jumătate de an. Ne-a ajutat la arsuri mici, când Luc a pus degetele pe o oală de pe foc şi i-a calmat durerile, la înţepături de ţânţari, când i-a calmat mâncărimile, difuzăm în cameră şi ne dăm pe tălpi să dormim mai bine. De asemenea, m-a ajutat mult când m-a ars soarele. Apa de lavandă mi-a alinat pielea şi nu mă mai ustura aşa tare. Efectul era de scurtă durată, 15-20 minute, dar apoi dădeam iar şi mă calma.
Una peste alta, eu sunt fanul lavandei şi voiam demult să scriu despre beneficiile ei, mai ales când avem copii. Astfel, am stat de vorbă direct cu un expert în domeniu, Flori Vioreanu, fondatoarea Fleurane, producător de ulei esenţial şi apă de lavandă din România, pe care o cunosc de când am blogul.
Flori, antreprenoare şi mamă de Iustin, a luat un credit şi a investit 30.000 RON în visul ei, plantând acum patru ani un hectar de lavandă lângă Brăila, pe care o distilează la 60 km distanţă de plantaţie. Fleurane are în portofoliu ulei esenţial, apă florală şi diverse aranjamente de lavandă, printre care perne sau săculeţi umpluţi cu florile frumos mirositoare, de care avem şi noi.
Despre beneficiile lavandei la copii, despre cât de greu i-a fost să îşi deschidă o afacere în România, despre cum se fabrică un ulei esenţial şi ce o motivează să continue, citiţi mai jos. Interviul este lung, vă avetizez de acum, dar cred că cei interesaţi o să îl savureze la o cafea, fiindcă este plin de informaţii utile.
***
Eu: Care este povestea Fleurane? Ştiu că după ce ai devenit mamă te-ai orientat spre antreprenoriat, dar nu ştiu ce te-a inspirat să faci asta.
Flori: Am plantat lavandă când aveam 24 de ani, adică în urmă cu 4 ani, în luna noiembrie, 20.000 de butași manual, iar asta după alți vreo trei ani de căutări de teren prin toată țara, pe la prieteni, părinții nefiind atunci de acord cu această idee. “Știi tu ce-i aia agricultură?!” imi ziceau, ei lucrând în domeniu. Însă după cei trei ani de căutat pământ pentru a-l lua în arendă, și-au făcut milă de mine și mi-au găsit ei un hectar la țară, în Viziru, undeva aproape de Brăila, lângă casa lor. Între timp, tot ei mă ajută şi m-au ajutat cu întreținerea culturii, mai ales când cel mic era bebeluș.
Brandul Fleurane, însă, a pornit fix în urmă cu doi ani când l-am născut pe Iustin și așa am cunoscut comunitatea Work at Home Moms Romania (WAHM), care m-a susținut să încep și vânzări en detail, nu doar angro, ce făceam eu înainte. Așa că am făcut pagina de facebook, instagram, acum și site, logo, etichete, acreditări, un SRL care se numește Fleurane Agro SRL. Și așa am început să prind curaj, datorită mamelor din WAHM.
Tot așa am ajuns și la Piața Altfel din București, proiect care m-a susținut de la început și în care eu cred tare mult, demarat de o mămică faină din WAHM (fondatoarea Veganzza), unde vând o dată la două săptămâni, sâmbăta, iar majoritatea expozanților sunt mămici din acest grup, cu produse faine dedicate celor cu diete speciale, cu hrană sănătoasă direct de la sursă (fructe, legume, pâine, brânzici de caju, prăjituri pentru copii, măsline, kombucha etc.)
Și la piață, dar și în alte locuri, când Iustin era mic, îl luam la purtător în sistem: târguri, expoziții, cursuri de business, lansări de carte unde duceam aranjamente etc.
Iar vara aceasta, de când am fost co-organizator al Festivalului Lavandei din Bărăgan, împreună cu Nympheum, am început să prind și mai mult curaj și îmi doresc să dau din pasiunea mea mai departe.
„Este o afacere rentabilă, atunci când o faci cum trebuie, mai ales că lavanda este foarte rezistentă la secetă și dăunători”
Cât a costat investiţia iniţială şi în ce a constat aceasta? Mă gândesc că sunt cititori care cochetează cu ideea unui astfel de business şi poate îi ajută.
Investiția inițială m-a costat cam mult curaj și un strop de nebunie, adică un credit de vreo 30.000 RON pentru un hectar, dintre care 20.000 RON au costat doar butașii, apoi în jur de 5.000 RON – lucrul pământului pentru că am vrut să îl pregătesc bine de la început.
Recent, mi-am dat seama că NU este nevoie de o asemenea investiție, ci chiar de mai puțin, întrucât este necesar să plantezi mai puțini butași pe hectar (în jur de 15-16.000), nu 20.000 cât am pus eu. Este vorba despre a lăsa o distanță mai mare între plante pentru a nu se sufoca atunci când ajung la maturitate.
Am aflat că am făcut câteva greșeli, motiv pentru care îmi doresc ca de acum înainte să îi susțin pe cei care vor sa planteze lavandă. În primul rând cu consiliere gratis toata viața (nu doar la început), să le explic toate greșelile mele din care sper ca ei să învețe. Le ofer și butași de calitate din propria cultură ecologică, aflată acum la maturitate, la un preț accesibil întrucât știu cat de greu este începutul, mai ales atunci când nu ai niciun sprijin, doar un amărât de salariu sau indemnizație care îți permite să faci un credit pe care apoi să îl investești într-un vis.
Cât de greu este să îţi deschizi o afacere proprie în România? Care sunt avantajele şi dezvantajele pieţei româneşti de lavandă?
Având în vedere că eu am pornit cu un credit de nevoi personale, în vremea aceea mare sprijin nu exista la nivel de finanțare pentru începători. Ai nevoie de tot felul de condiții care să demonstreze că ești eligibil pentru diverse fonduri, ceea ce nu era cazul unui om de 24 de ani și fără vreo experiență în domeniu cum eram eu atunci.
Între timp, am cunoscut foarte bine piața internă și externă, am încheiat diverse colaborări, am citit foarte mult, m-am întâlnit cu oameni, am discutat, am participat la târguri și evenimente diverse, am încercat să dau mai departe din pasiunea mea.
În prezent, colaborez intens cu mulți producători de lavandă, îmi doresc să ne susținem pentru că am văzut și știu că împreună chiar suntem mai puternici și vreau să fim și mai mulți! Este o afacere rentabilă, atunci când o faci cum trebuie, mai ales că lavanda este foarte rezistentă la secetă și dăunători – eu nu am avut probleme până acum în vreun fel.
De ce ai ales lavanda şi care sunt principalele efecte benefice asupra sănătăţii, corpului, minţii?
Uleiul de lavandă are extrem de multe beneficii: antiseptic, relaxant, atispasmodic, tonic, regenerator și calmant cutanat pentru piele afectată de răni, arsuri, înțepături de insecte, acnee, eczeme, urticarii, psoriazis, cicatrizant, purificator, anti-aging, parfum natural.
Și acestea sunt doar o parte din efectele sale despre care clienții îmi oferă feedback pozitiv, iar acest lucru mă bucură enorm pentru că știu că pot aduce și eu o contribuție măcar de 0,1% la starea de bine a oamenilor. Acest lucru pentru mine este mult mai important decât ideea de afacere în sine, să aduc o plus valoare pentru comunitate!
Plus capitalul de imagine al țării noastre: lavandă și în România, nu doar Franța sau Bulgaria.
„Clienții mei sunt din categoria celor care iubesc produsele naturale și susțin economia locală”
La ce este utilă lavanda când avem copii?
Lavanda este foarte utilă pentru copii.
Spre exemplu, uleiul esențial ajută astfel:
- cel mai des, eu îl folosesc picurând 2-3 stropi pe așternut, îl ajută să adoarmă;
- împotriva țânțarilor vara – 2-3 picături întinse pe piciorușe țin chiar și căpușele departe;
- în aromaterapie iarna – 3-4 picături în difuzor;
- când se julește, în parc sau oriunde ne-am afla, curăț cu un pic de apă, apoi pun 2-3 picături de ulei, calmează durerea și ajută la regenerarea rapidă a pielii;
- este foarte util pentru durerile de cap ale mamei atunci când nu mai poate face față cerințelor copilului, eu de exemplu îmi ung tâmplele cu o picătură de ulei, intră repede în piele și îmi calmează pulsul, relaxare curată, apoi sunt zen!
- înlocuitor ideal al balsamului de rufe din comerț – 4-5 picături de ulei în mașina de spălat, în zona dedicată balsamului de rufe.
Apa de lavandă o folosesc pentru cel mic astfel:
- după expunerea la soare, calmează pielea și o hrănește;
- după iritațiile de scutec – vindecă zonele afectate destul de repede;
- și aceasta ajută împotriva țânțarilor când nu am uleiul la îndemână;
- în apa fierului de călcat, împrospătează hainele;
- pulverizez în aer seara, în dormitor, ajută la relaxare și la un somn ușor.
Am văzut că poate provoca şi alergie la persoanele cu piele sensibilă. Ce ne sfătuieşti să facem?
Din experiența mea (cu ten sensibil și schimbător în funcție de vreme) și a clienților mei, riscul de a provoca o alergie este foarte scăzut. Apa florală spre exemplu este folosită tocmai pe pielea sensibilă pentru a calma iritațiile dupa soare, epilat, bărbierit (este folosită și de bărbați). Eu păstrez legătura cu oamenii pe pagina de facebook unde postez des și discut cu ei, iar până acum nu am primit un astfel de feedback ca să pot vorbi pe un caz concret și nu doar din studii!
Ca orice alt produs natural şi 100% pur, trebuie folosit cu măsură. De aceea nu se face risipă, iar un recipient de ulei esențial sau apă florală ajunge pentru un timp îndelungat. Întrebuințările lor sunt multiple și cu efecte extraordinar de benefice. Este ideal de a testa pe o suprafață mică de piele înainte de a aplica pe toată suprafața necesară.
Clienții mei sunt din categoria celor care iubesc produsele naturale și susțin economia locală, testând des astfel de produse, așa că știu cum trebuie folosite. La fiecare achiziție fac un scurt instructaj pentru informare celor care nu au mai folosit.
Care sunt piesele de rezistenţă, care sunt cele mai căutate articole de de pe site?
Uleiul esențial de lavandă, apa florală, aranjamentele cu lavandă mov-albăstrui intens Blue Scent lipită fir cu fir și care persistă peste ani la fel de colorată, pernele umplute cu lavandă ecologică numai bune ca sursă de somn pentru cei mari și cei mici, având și imprimeuri hazlii, săculeții bine ghiftuiți cu flori uscate de lavandă, care împrospătează dulapul și țin insectele departe, seturile cadou numai bune pentru aproape orice ocazie și mărturiile unice pe care le fac strict pe placul clienților care își doresc ceva doar pentru ei, un model unicat, personalizat.
Unde sunt fabricate produsele tale şi cum se produce un ulei esenţial, spre exemplu?
Sursa produselor este fix ceva din imaginea de mai jos, lanul mare și mov lucrat exclusiv manual, cu sapa mai exact, de mine și familia mea. Lavanda înflorește de două ori pe an, în iunie și septembrie-octombrie. După ce o recoltăm, o ducem imediat la distilat la Bărăganu (la 60 km de plantația mea), locul unde s-a desfășurat Festivalul Lavandei pe cele 30 de hectare mov, cel mai mare lan din țară. Acolo sunt partenerii mei pe partea de cosmetice – Nympheum. Ei au o instalație profesională de distilat cu abur. Procesul de distilare presupune încălzirea plantei și trecerea acesteia prin aburi, la temperaturi mai joase decât punctul de fierbere. În acest fel, proprietățile terapeutice nu sunt afectate, iar căldura ajută florile să se descompună și să elibereze uleiul esențial.
Apa florală este un produs secundar care rezultă din acest întreg proces, iar beneficiile sale sunt multiple, deoarece conține particule mici și fine de ulei esențial, fiind considerată o „minune a aromaterapiei”.
„Lucrez la comenzi atunci când iese soțul cu copilul în parc sau noaptea, când este liniște”
Ce poduse crezi că lipsesc din gama voastră şi ai vrea să le adaugi cu timpul?
Aici chiar nu stiu ce să spun. Momentan e suficient cât avem. 🙂
Ce îţi aduce afacerea ta mai mult? Bucurie sau stres?
Multă satisfacție! Bucuria că fac ce îmi place, libertatea din câmp, chiar și la datul cu sapa care este foarte obositor, dar știu că aerul este curat, iar activitatea fizică te menține sănătos la trup și minte. Stresul apare atunci când nu mai fac față cu munca din câmp și găsesc ajutoare greu. De aceea încercăm să facem totul în familie, forța de muncă plătită fiind un lux!
Cât de mult te-a schimbat băieţelul tău şi ce abilitate crezi că ai căpătat datorită lui, abilitate ce te ajută acum, ca antreprenoare?
Datorită lui există Fleurane! Altfel, aș fi rămas pe producție și vânzare angro, așa cum am început. Însă după ce am născut, am interacționat cu mămicile care lucrează de acasă (WAHM menționat mai sus) și ele mi-au dat curajul să fac ceea ce fac acum. Și la Piața Altfel tot așa am reușit să ajung, la invitația unei mămici.
Iustin mă ajută mult să mă mobilizez. El și soțul sunt prioritari, viața noastră de familie, iar în familie facem totul. De exemplu, lucrez la comenzi, aranjamente sau seturile cadou atunci când iese soțul cu el în parc sau, cel mai des, noaptea, când este liniște, iar energie am pentru că beau ceva sănătos și natural, ceai de kombucha, altfel nu aș rezista! 🙂
Știu că vor urma și anii în care mă va lăsa să lucrez liniștită, iar mie îmi va fi dor de el mic, așa că încerc acum să îi ofer toată atenția – copiii au nevoie de noi aici și acum, oricât de multe alte planuri am avea!
Și tot după ce am născut, am descoperit că știu să scriu, atunci când scriu din suflet, așa că, mai nou, fac și copywriting pentru diverse pagini de facebook. Pentru că îmi place marketingul altfel, pe bune și cu suflet! Toate, datorită lui Iustin.
Ce mesaj ai avea pentru cititorii mei şi pentru mamele care ar dori o afacere proprie?
Am aflat, din experiență, că norocul ți-l faci singur atunci când pui suflet în tot ceea ce faci! Iar dacă triplezi cu muncă și mult curaj, succesul este garantat. Gândește-te la ceva ce îți place și începe să investești în asta. Timp, bani, suflet și muncă!
Iar când pare greu și simți că nu mai faci față, nu renunța, ci dormi opt ore, apoi continuă. Nu doar o dată am vrut să șterg pagina de facebook și, practic, toată munca mea pe partea de vânzare cu amănuntul și să rămân doar cu plantația de lavandă și vânzările angro, că e mai ușor așa. Ultima dată când eram efectiv cu degetul pe butonul “Delete page”, am zis că poate ar trebui să dorm un pic mai întâi, să îmi revin, că se adunaseră prea multe: oboseală, frustrări, neputință și planuri prea multe.
Îți zic, dormi atunci când crezi că nu mai poți și nu lua decizii pe fond de oboseală sau supărare. Iar dacă ai nevoie să lucrezi noaptea, bea kombucha, pe mine asta m-a salvat în multe situații limită, mai ales că nu pot să consum cofeină.
Mamele au superputeri, am văzut asta, tot ele m-au ajutat să mă mobilizez și să îmi revin. Și scrie-mi! Orice întrebare ai, sunt aici și ajut cu mare drag!
***
Mulţumesc că aţi citit până la final şi sper că v-a fost util.
Flori oferă un discount de 10% cititorilor mei cu codul BEBELONIA până la finalul lui octombrie. Puteţi comanda de aici.
POZE: Fleurane
Cu prietenie,
Alexandra
2 răspunsuri
Am ajuns in Provence acum cativa ani si am vizitat celebrelele campuri cu lavanda cat vezi cu ochii. A urmat si o vizita la magazinele unor producatori si am fost suprins cate lucruri se pot face cu lavanda in zona cosmetica si mancaruri. Eu stiam de lavanda doar din parfumuri si sapunuri, dar se poate face cam orice adaugand putina lavanda. Important e sa iti placa mirosul, pentru ca stiu cateva persoane carora nu le place mirosul de lavanda.
Asa este! Imi mai spunea o doamna ca o doare capul de la ea.