E OK să stăm în pijamale şi să nu strângem firimiturile imediat. Nu o să avem musafiri inopinați

0 Comentarii
E OK să stăm în pijamale şi să nu strângem firimiturile imediat. Nu o să avem musafiri inopinați

Nu ştiu despre voi, dar noi, de când stăm continuu, continuu în casă, în autoizolare, facem mult mai multă mizerie. Nu mă gândeam că doi oameni şi jumătate pot face atâta dezordine zi de zi. Ne jucăm cu tot ce ne trece prin cap, de la mălai la scobitori şi nisip kinetic, gătim tot felul de rețete (ne-a găsit talentul culinar pe amândoi!), de la tocănițe şi gogoşi la sushi, acum şterg blatul, acum se umple de pâine, acum aspir, acum dă fiul meu un biscuit pe jos, iar taică-su calcă pe el.

Aş fi spus că acum mai mult decât niciodată suntem one-man show, dar mi-am dat seama că aşa suntem de când devenim mamă şi tată. Suntem bucătari, menajeri, profesori, şoferi, animatori, când copii, când adulți, când angajați, când casnici, obosiți, fericiți, într-un cuvânt – părinți. Dar să nu uităm că suntem şi ființe gânditoare, cu nevoi. 

Cu nevoia de a ieşi pe terasă şi a asculta păsărelele care au început să cânte, de a sorbi un ceai sau o cacao cu lapte în linişte, de a citi câteva pagini, de a urmări o emisiune, de a mai face o baie mai lungă sau de a sta, pur simplu, pe canapea. 

Aşa că e OK să nu mai strângem toate lucrurile împrăştiate seara, după ce adoarme copilul.

E OK dacă nu ai chef să împachetezi hainele uscate şi le mai laşi puțin pe spătarul scaunului.

E OK dacă nu ai chef să speli tigaia de pe aragaz, să faci al doilea fel de mâncare sau să îți schimbi imediat bluza, că te-ai murdărit.

Sincer, nu mi se pare nicio tragedie dacă nu se mai respectă programul cu strictețe, ca altădată, fiindcă şi alte variabile din jur s-au schimbat.

Eu cred că e OK dacă depăşeşte azi ora aceea de desene, iar mâine citiți sau colorați un pic mai mult (iar eu am fost super strictă în această privință).

Eu chiar cred că e OK să stai în pijamale zile întregi sau să îți dai din viul nopții cu ruj – de ce nu? – dacă asta simți.

Important este să nu punem presiuni inutile pe noi. Să nu ne învinovățim constant, să conştientizăm – cum zic specialiştii – toate temerile pe care le trăim şi să ne uşurăm această perioadă. Pentru că e important să avem grijă, în primul rând, de bunăstarea noastră interioară.

Poză: arhivă personală

Cu prietenie,

Alexandra

Sunt Alexandra Lopotaru, jurnalist, blogger, autor de carte pentru copii și mama de Luc, un băiețel cu ochi-pelin. Sunt amorezată din Nord până în Sud de familie, scris și poezii, iar cea mai mare dorință este să ne păstrăm cu toții măcar o bucățică din naivitatea, curiozitatea și bunătatea copiilor din noi.

Leave a Reply