Dependenţă de copil

Nu ţin minte să fi stat mai mult de trei ore fără Luc până să mă apuc de şcoala de şoferi. De când a fost cât un dovleac, el nu a acceptat suzetă sau biberon, aşa că întotdeauna a trebuit să îi iau după mine. Dar de prin februarie, de când am început orele de condus, m-am trezit că am lipsit de acasă şi zece ore. Zece. Şi în condiţiile astea nu mai aveam cum să îl car. În Voineasa nu e nicio şcoală atestată, aşa că a trebuit să merg regulat în Râmnicu Vâlcea, depinzând continuu de diverse mijloace de transport. Şi cel mai mult pierdeam timpul pe drum, eu având şi rău de mişcare. O “plăcere”, vă daţi seama.

Noroc că am tot fost cu soţia unui verişor de-ai mei, care m-a înghiontit să continuu şi mi-a mai ţinut de urât, că altfel nu ştiu cum o scoteam până la capăt. Iar Luc, copilul meu, a rămas frumuşel acasă cu mama şi cu tata, care îmi spuneau – ori de câte ori sunam – că e cuminte. Ce e drept, nu plângea după mine când plecam şi nici nu dădea semne că îi lipsim eu şi ţiţi. Doar când mă întorceam ţipa de bucurie, arunca tot ce avea în mânuţe, alerga spre mine şi recupera suptul. Apoi mult timp nu mai voia la nimeni şi nicăieri decât în braţele mele.

Deşi aţi spune că este foarte bine, că este un scenariu ideal, vă mărturisesc cu sinceritate că situaţia mi-a trezit niscaiva sentimente încurcate. După ce Luc îmi zicea “Pa!” şi îmi închidea uşa în nas (îi place să închidă uşile!), aşteptam în holul blocului câteva secunde, cu ochii pe clanţă şi cu urechile ciulite până în tavan, doar să aud ce face. Mă strigă? Vrea cu mine? Ştie că o să ne revedem abia diseară? Dar de cele mai multe ori o auzeam pe mama spunându-i “Păpuşu, hai la jucării!” şi el se supunea chicotind. Şi în loc să plec împăcată, eu aveam un nod în gât.

Ba mai mult, aveam şi dialoguri cu conştiinţa mea:

-Chiar aşa de uşor îi e fără mine?, mă întrebam.

-Dar ce ai vrea? Să plângă? Fii fericită că îi este bine cu bunicii, îmi răspundeam.

-Dar oare e normal?

-Aşa e sănătos.

Şi nu vă spun că de multe ori pe drum mă gândeam numai la el. Vorbeam despre băiatul meu de un an şi două luni ori de câte ori se potrivea ocazia. Cum vedeam câte un copil, mi se făcea inima cât o mazăre şi voiam mai repede acasă. Dar ştiam că sunt absurdă și că ar trebui să îmi ascult conștiința, care nu contenea cu vorbitul şi mă îndemna să mă bucur de ore şi de timpul liber. Nu mă tot plângeam eu că nu am? Dar vă spun că nu aveam ce face şi pace. În final, dorul tot venea ca un bumerang. Abia așteptam să îi muşc iar fălcuţele, să ne jucăm pituluşu, să îmi mai pună abajurul în cap sau să mă ia de mână şi să mă plimbe prin casă.

Şi aşa, cu orele de condus, mi-am cam dat eu seama că nu lui Luc îi este greu de despărţiri. Nu, nu. Ci mie. Se pare ca eu am o dependenţă mai mare faţă de el decât are el de mine. Se pare ca masca mea de oxigen e mai mică decât a lui. Iar suflul și gândurile toate îmi plecă întruna spre el.

-Dar oare până când? Până la pubertate?, mă întreb.

– Ehe! Până închizi ochii, fata mea, îmi răspund singură. Până închizi ochii.

 

Sursa fotoAlex Pasarelu, Unsplash

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *