“Nu mai alerga, fiindcă o să te împiedici şi o să cazi!
“Nu mai alerga, fiindcă transpiri şi mergem în casă!”
“Nu sări în frunze, că e praf!”
“Nu te duce în baltă, că te uzi!”
“Nu călca iarba, că e nămol!”
“Nu te urca singur acolo, că o să dai cu nasul de pământ!”
Pe toate le-am auzit în parcuri vara asta. Mai lipsea “stai aici, pe bancă, bibelou, şi uită-te la ceilalţi copii cum se joacă!”
Poate pentru că am uitat cum e să fim copii, poate pentru că suntem prea îngrijoraţi, poate pentru că nu avem schimburi la noi sau poate pentru că au haine prea frumoase pe ei, îi împiedicăm pe copii să fie liberi. Dar copilăria înseamnă joacă. Înseamnă julituri, genunchi zdreliţi, pământ sub unghii sau pe fund, sandale rupte, tricouri agăţate, ţopăit în bălţi, alergat până îşi udă părul la ceafă.

Când eram eu mică, la mine la țară, toți copiii erau murdari. Toți. Şi încă sunt! Noi am crescut astfel pentru că, într-o curte plină cu animale, pământ, mocirlă, nu ai cum să stai într-un alb imaculat nici dacă eşti plătit. Pădurea e aproape, râul e la picioarele tale, lemnele şi pietrele erau maşinuțe cu telecomandă. Şi chiar dacă suntem la oraş, vreau ca ei, copiii mei, să simtă bucuria explorării când mergem în parc.
Şi ce dacă se murdăresc? Se spală.
Şi ce dacă se udă? Se usucă.
Şi ce dacă se împiedică şi mai cad (desigur, în limita siguranţei)? Se ridică.
Sincer, şi ce dacă transpiră când afară soarele e fix deasupra capului? Beau apă.
CÂTĂ APĂ TREBUIE SĂ BEA UN COPIL?
Transpiraţia nu este bau-bau, este chiar benefică. Transpiraţia indică faptul că al nostru corp lucrează intens. Este asociată cu o respirație mai rapidă, metabolism accelerat, circulație îmbunătățită și o inimă care lucrează din greu. Transpirația deschide porii pielii, ajutând la spălarea murdăriei, a toxinelor și a altor impurități care ies din corpul nostru. Astfel, prin transpiraţie, pierdem apă din corp. De aceea e bine să nu uităm să ne hidratăm.
Câtă apă trebuie să bea un copil?
Potrivit medicilor din California de la spitalul pediatric CHOC Children’s, copiii ar trebui să bea un număr de căni de 250 ml egal cu vârsta lor, cu maximum de opt căni (2 L) pentru copiii de peste opt ani. Aceste recomandări nu includ alte lichide.
Vârsta copilului | Numărul de căni de 250 ml |
1 | 1 |
2 | 2 |
3 | 3 |
4 | 4 |
5 | 5 |
6 | 6 |
7 | 7 |
8 | 8 |
9+ | 8 |
8 căni – 2 L |
Potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), cantitatea de lichid de care are nevoie un copil depinde de mulți factori, inclusiv vârsta, sexul, vremea și cât de multă activitate fizică face, dar, în general, ar trebui să urmărească să bea aproximativ 6-8 pahare de lichid pe zi (pe lângă apa din alimente). Copiii mai mici au nevoie de cantităţi mai mici (de exemplu, 120-150 ml un pahar), iar copiii mai mari au nevoie de cantităţi mai mari (de exemplu, 250-300 ml un pahar). Cele mai bune lichide sunt laptele şi apa.
CALITATEA APEI, ESENŢIALĂ PENTRU SĂNĂTATE
Apa este vitală pentru toate funcțiile corpului și este deosebit de importantă pentru termoreglare. În România, apa de la robinet, din sistemul public, se pare că este comparabilă internaţional cu cea din Cipru sau Slovacia, unde se prezintă ca nefiind “nici murdară, nici poluată”.
Probleme pot să apară însă din cauza ţevilor învechite, care pot contamina apa, care ne pot aduce în case impurităţi dăunătoare sănătăţii pe termen lung. De asemenea, apa de la robinet nu are întotdeauna un gust extraordinar, din cauza sistemelor de filtrare la scară mare, care tratează cu clor (şi cu alte substanţe) cantităţi uriaşe de apă într-un interval de timp scurt.

Nu ştiu câţi dintre voi beţi apă de la robinet în Bucureşti, spre exemplu, dar noi – nu. O folosim doar la gătit sau la udat florile. Şi, fiindcă nu avem izvorul la îndemână, aşa cum îl avem la Voineasa, cumpărăm bidoane de 5 L de apă plată din magazine. O grămadă de plastic, o grămadă de drumuri şi de dureri de şale (ale soţului, în special).
Însă aş vrea să vă recomand o altă opţiune, peste care am dat de curând, de purificare a apei de la robinet: cana filtrantă de apă Aquaphor.
De ce o cană filtrantă de apă?
Avem acasă o cană filtrantă de la Aquaphor, modelul Arctic, care filtrează și dedurizează apa potabilă de la robinet. Cartuşul conţine cărbune activ din nucă de cocos, argint și fibre Aqualen (un material patentat de companie), care ajută la eliminarea din apa potabilă de la robinet atât a clorului activ, a substanțelor organice, a metalelor grele, cât şi la diminuarea durităţii apei.

Practic, la gust, apa potabilă de la robinet devine ca o apă plată.
Capacitatea de filtrare a cartușului este de 350 L, ceea ce înseamnă că ne asigură necesarul de apă timp de o lună. Mai mult, cartușul ajută la prelungirea duratei de viață a electrocasnicelor (fierbătoare, aparate de făcut cafea) prin prevenirea formării depunerilor de calcar.
Cana Arctic încape pe ușa de la frigider, în cazul în care am dori apă rece, şi are un contor mecanic, ce ne arată când trebuie să schimbăm cartuşul.
Eşte uşoară, cu design practic şi poate fi manevrată chiar şi de un copil 🙂
Dacă vreţi şi voi să diminuaţi consumul de apă plată îmbuteliată, dacă nu aveţi izvor în apropiere, dacă vreţi să ajutaţi la reducerea deşeurilor de plastic, vă recomand să folosiţi soluţia de mai sus. Apa este foarte importantă pentru sănătatea noastră şi a copiilor.
La fel şi joaca.
Aşa că, dragi părinţi, bunici, unchi şi mătuşi, lăsaţi copiii să alerge până transpiră.
Avem cum şi cu ce să îi hidratăm.
Poze: arhivă personală
Cu prietenie,
Alexandra