Copiii infectaţi cu coronavirus sunt mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească grav de la acesta. Studiu şi interviu cu specialist

M-am abţinut să scriu despre ceea ce se întâmplă zilele acestea, despre coronavirus, despre panică exagerată sau nu, despre măsurile luate de Guvern,  fiindcă am lăsat acest lucru în baza specialiştilor. Eu sunt un amărât de jurnalist, blogger, cu cunoştinţe minime în medicină, care se poate doar documenta şi îşi poate alege sursele de încredere. Ca voi.

Dar, mai presus de toate, sunt mamă. Nu dezbat şi nu e momentul să dezbatem dacă fac bine ceea ce fac, dar eu îmi pun copilul pe primul plan în astfel de situaţii. Mi-l pun involuntar, în toate gândurile, şi îmi e foarte uşor să mă panichez când mă gândesc la sănătatea lui, indiferent cât de raţională aş fi. Îmi e foarte uşor să alunec pe o pantă emoţională, în care îmi fac mii de scenarii şi mii de procese de conştiinţă, de mi se taie picioarele şi respiraţia, în cazul în care nu aş lua toate măsurile necesare să îi fie lui bine. Apoi nouă.

Însă, în cercetările mele, am aflat nişte lucruri care mi-au calmat puţin instinctul matern şi pe care am vrut să vi le împărtăşesc şi vouă: 

 

  • Sunt 114.595 cazuri confirmate, dintre care peste jumătate, 55,8%, s-au vindecat (64.046), iar 3,5% au murit (4.028)
  • Până azi, niciun copil cu vârsta cuprinsă între 0 şi 9 ani nu a murit de coronavirus
  • Copiii nu sunt scutiţi de coronavirus, dar simptomele lor sunt mai uşoare decât la adulţi, în majoritatea cazurilor

 

Menţionez că pe toate aceste date le-am accesat astăzi, 10 martie. Dacă vreţi să vedeţi ce se întâmplă în timp real, accesaţi şi voi două site-uri de încredere aici şi aici.

Nu vreau să credeţi că mă bucur că noi, adulţii, suntem mai vulnerabili. Dar prin faptul că cei mici sunt mai feriţi de coronavirus, parcă îmi oferă un soi de confort psihic şi mă pot concentra mai bine pe ce avem de făcut. Pentru noi toţi. Inclusiv pentru părinţi, bunici, unchi, mătuşi.

Studiu: copiii pot fi infectați cu noul coronavirus în aproape aceeaşi măsură ca adulții, dar simptomele lor tind să fie ușoare

“Copiii nu au mai puține șanse decât adulții să se infecteze cu noul coronavirus, dar sunt mai puțin susceptibili să se îmbolnăvească grav de la acesta.” 

Acestea sunt rezultatele unui nou studiu din provincia Shenzhen din China, încărcat pe site-ul de preimprimare MedRxiv pe 4 martie. Echipa de cercetare, condusă de oameni de știință de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg (SUA) și Centrul Shenzhen pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (China), a urmărit 391 de persoane care au luat noul coronavirus, SARS-CoV-2, între 12 ianuarie și 14 februarie, precum și 1.286 din contactele lor apropiate. Această supraveghere a contactelor apropiate, directe le-a permis cercetătorilor să înțeleagă modul în care boala se răspândește prin prieteni, colegi și membri ai familiei, scrie livescience.com.  

Studiul nu este încă revizuit de alţi specialişti în domeniu, pentru a fi oficial publicat în vreun Jurnal de Medicină (e foarte recent), dar a reprodus un model pe care cercetătorii îl observă încă de la începutul focarului: copiii par să se comporte mai bine în această criză faţă de adulţi. Acest lucru se datorează faptului că copiii au plămâni mai sănătoși decât adulții (nu fumează și au mai puțini ani de expunere la poluare) și pentru că adulții sunt mai susceptibili să aibă răspunsuri imune periculoase la boli respiratorii, au mai spus cei de la livescience.com

Cu toate acestea, noua cercetare arată că, de fapt, copiii prind coronavirusul aproximativ la același ritm ca și adulții. Conform constatărilor, 7,4% dintre copiii expuși la unul dintre purtătorii cunoscuți ai bolii din studiu au fost ulterior testaţi pozitiv pentru boală, similar cu media populației de 7,9%.

Copiii nu sunt mai sensibili la infecţia cu noul coronavirus, comparativ cu populaţia generală, conform datelor existente până în prezent. De fapt, majoritatea cazurilor confirmate de COVID-19 raportate din China au avut loc la adulți. Au fost raportate și infecţii la copii, inclusiv la copii foarte mici. Aproximativ 100 de cazuri la copii au fost raportate la nivel mondial, iar cei mai mulți dintre ei au luat infecţia de la un membru al familiei. Potrivit experţilor UNICEF și specialiştilor din cadrul Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, noul coronavirus pare să provoace o infecţie mai uşoară la copii decât la adulţi sau persoane în vârstă, potrivit reginamaria.ro 

Coronavirus, Unsplash
INTERVIU – Dr. Irina L. Nistor, medic generalist, Bucureşti

Am pus câteva întrebări doamnei doctor Irina L. Nistor, medic generalist, un interviu prin care ne explică pe larg cum stau lucrurile, cum ar trebui să procedăm în această perioadă, ce înseamnă o igienă corectă şi de ce fumătorii ar trebui să aibă grijă. Un interviu pe care vă invit să îl citiţi până la capăt.

1.Doamna doctor, aş vrea să răspundem la câteva întrebări, scurte şi la obiect, care ne cutreieră creierul zilele acestea. Am citit multe, am auzit şi mai multe, dar aş vrea să îmi spuneţi dumneavoastră cum se vede, de partea cealaltă, a specialiştilor, această criză pe de-o parte epidemiologică, pe de alta – emoţională.

Ca și în societate, părerile sunt împărțite, în sensul ca pe de-o parte avem de-a face cu o atitudine relaxata, iar pe de alta parte cu medici care se pregătesc intens pentru epidemia anticipata. Diferențele de raportare la situație se bazează însă atât pe niște realități pe care nu le putem nega, cât și pe experienta personală, și anume: îngrijorarea vine din faptul ca rata de răspândire a virusului este ridicată, ceea ce implica mai departe o nevoie crescută de disponibilitate în serviciile de specialitate, ori, oamenii continuă să se îmbolnăvească în același ritm ca și pana acum din alte cauze, iar o suprapunere a unei epidemii de anvergura celei de SARS-CoV-2, aşa cum o putem urmări în Italia, de exemplu, ar presupune o criză acută de paturi disponibile în secțiile de terapie intensivă pentru cazurile severe. Mai departe, expunerea personalului medical, și aşa puțin numeros, la riscul de îmbolnăvire nu este de trecut cu vederea, mai ales în condițiile în care echipamentul de protecție nu este disponibil în toate unitățile sanitare în cantitate suficienta. Lipsa specialiștilor care sa îngrijească pacienții nu ar reprezenta un factor pozitiv în evoluția stării de sănătate a celor infectați.

De asemenea, într-un studiu recent se arată că cel mai mare risc asociat formelor severe de boală și decesului este fumatul, un fapt de luat aminte pentru populația românească, din rândul căreia o treime este fumătoare.

Pe de alta parte, măsurile de protecție impuse de Guvern pot avea un impact major în încercarea de a domoli răspândirea SARS-CoV-2, atâta timp cât la nivel de individ, fiecare se asigură ca întrunește normele minime de precauție: spălatul pe mâini cu apă și săpun cât mai des și timp de cel puțin 20 secunde, evitarea spaţiilor aglomerate și a contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii, folosirea unei batiste/a unui șervețel atunci când se tușește/strănuta, iar in lipsa acestora- tușitul în cot, purtarea măștii de protecție în cazul care există simptome specifice, curățarea suprafețelor cu dezinfectanţi chimici pe baza de alcool sau clor, evitarea atingerii feței cu mâinile murdare.

Optimismul vine din constatarea ca majoritatea celor infectați (peste 80%) prezintă forme ușoare de boală, de altfel copiii par a fi protejați de formele severe și nu în ultimul rând, mobilizarea autorităților atât la nivel local, național, cât și la nivel global într-un efort comun de a gestiona răspândirea virală, ar trebui să ne confere un sentiment de siguranță- cred că suntem capabili să prevenim situații critice dacă respectăm cu strictețe câțiva pași de bun-simț, as spune eu.

2.Ce părere aveţi de aceste noi studii, care ne arată că şi copiii sunt aproape la fel de expuşi coronavirusului ca adulţii, dar reuşesc să îl ţină mai bine în frâu?

R: Pe măsură ce căpătăm mai multă experiență, se trag noi concluzii. Doar urmărind evoluția îmbolnăvirilor și a vindecărilor putem avea și concluziile corecte. Pana în prezent, afectarea copiilor de COVID-19 s-a dovedit a fi cea mai ușoară în raport cu afectarea adulților și în special a vârstnicilor care asociază și comorbidităţi, unde se întâlnesc și cazurile severe sau chiar critice de boală. Formele ușoare de boală întâlnite în rândul copiilor se pot datora faptului ca multe dintre răcelile obișnuite sunt cauzate de tulpini mai blânde ale aceluiași virus, ceea ce le-ar putea conferi o imunitate parțială în fața noii tulpini.

3. Ce ne recomandaţi să facem? Să mergem la bunici, la ţară, cei care avem posibilitatea, sau să rămânem în casă şi să evităm aglomeraţiile?

R: Oricare dintre aceste două variante este de luat în considerare, atâta timp cât se respectă în continuare măsurile de igienă impuse. Activitățile în aer liber sunt chiar recomandate, dacă asta se înțelege prin mersul la țară, la bunici. Copiii au nevoie sa fie încurajați în a rămâne activi.

4. Igiena e foarte importantă, în general, dar mai ales acum. E ok să folosim şerveţele umede şi geluri antibacteriene pentru copii, în cazul în care nu avem săpun şi apă la îndemână? Citisem studii că, folosite în exces, dăunează.

R: Spălatul mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 secunde după utilizarea toaletei, înainte de masă şi după ce tușim/strănutam reprezintă cea mai eficientă metodă de a ţine virusurile la distanță, iar în lipsa săpunului ne putem dezinfecta mâinile cu soluții dezinfectante ce conțin alcool în proporție de cel puțin 60 %.

5. Ce mesaj aveţi pentru noi, mamele mai panicate?

R: Frica este o reacție normală, un răspuns emoțional în fața unui pericol real sau perceput ca iminent, în lipsa căreia ne-am expune la riscuri inutile, deci este constructivă până într-un anumit punct.

Starea de panică presupune însă un sentiment intens de anxietate care ne paralizează reacțiile, produce palpitații, senzații de sufocare, sentimentul de pierderea controlului, frica de moarte și alte reacții fizice, toate aceste simptome fiind catalogate ca atac de panică.

După cum știm, ne temem adesea de necunoscut, astfel că, în situația de față se recomandă informarea din surse sigure, păstrarea calmului și urmarea indicațiilor medicale.

6. Dacă aţi vrea dumneavoastră să mai adăugaţi ceva important şi eu nu am ştiut să întreb, vă rog mult să o faceţi.

R: Nu ne confruntam doar cu o epidemie de SARS-CoV-2, ci și cu o epidemie de dezinformare, cunoscută sub termenul de infodemie. Aceasta pune probleme serioase întrucât răspândirea ei este cu atât mai rapidă prin intermediul rețelelor de socializare, internetului și presei, rezultatul final fiind crearea panicii. Efectul panicii se răsfrânge asupra populației, care în lipsa informației de calitate, nu știe cum să (re)acționeze în situație de criza. În acest context salut demersul tău de a oferi cititorilor acces la informații din surse oficiale și sfătuiesc pe toți cei interesați sa acceseze site-ul OMS, Unicef, paginile autorităților locale și naționale din țara în care locuiesc, precum și publicațiile de specialitate dacă doresc aprofundarea cunoștințelor. Un om informat este mai puțin susceptibil în fața fricii, are o conduită corectă întrucât ia decizii bazate pe rațiune și reprezinta astfel un pilon important în stoparea răspândirii epidemiilor (atât a virusului, cât și a dezinformării aferente).

Îi mulţumesc doamnei doctor pentru timpul acordat, iar vouă vă doresc discernământ, vigilenţă şi atenţie.

Să avem grijă la igienă.

Poza de deschidere: arhivă personală

Sănătate multă tuturor,

Alexandra

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *