Cel mai puțin egoist om de pe Pământ. Ea, mama

0 Comentarii
Cel mai puțin egoist om de pe Pământ. Ea, mama

-Mamă, ce egoistă eşti, păi eu n-aş merge? m-a întrebat soțul meu, când i-am zis că mă duc fără el la masaj, că mă doare spatele.

Ştiu că a zis în glumă, dar chiar şi aşa mi s-au aprins nişte becuri roşii de alarmă în ochi. 

Şi mi-am dat seama că unei mame poți să îi spui că este oricum. Că este nedormită, ciufută, că îi mai lipsesc bucăți de pe acoperiş, că e copil, impulsivă, plângăcioasă, dar nu că e egoistă. Nici măcar în glumă. Doar ea ştie de câte s-a lipsit de când creşte o picătură de copil.

Serios, să nu îi spuneți unei mame că e egoistă. Să nu cumva să o blamați că poate într-o zi se pune pe ea pe primul plan, că poate într-o seară nu îi mai citeşte copilului, că poate într-un prânz îi serveşte paste cu sos din comerț. Să nu o îmbrânciți pe stradă dacă o vedeți într-o dimineață că îşi pune copilul în brațele soțului şi fuge şi înspre visurile ei.  

Pentru că, în restul de zile, dimineți, în restul de seri sau prânz, ea a dat şi dă tot. Pentru că, în restul de timp, a stat acasă, s-a izolat, a citit poveşti, a făcut ture la 12 noaptea cu căruțul sau cu maşina să îl adoarmă, a ascultat atâta sunet de uscător de păr, de ea nu îl mai foloseşte.

Deşi ştie că nu e bine pe termen lung, mama s-a uitat o bucată de vreme pe ea. A încurajat visurile soțului sau copilului, a renunțat la întâlniri cu prietenii, la ore de somn, la timpul ei, la filmele sau cărțile dragi. Mama a renunțat la propriul corp, doar să îi fie lui bine. A făcut tot posibilul ca lui să îi fie bine. A îndurat dureri inimaginabile doar să îl aibă, să îl alăpteze, fiindcă ataşarea asta corectă nu vine mereu din prima. 

Ştiți că nu poate înghiți nici măcar o firimitură de pâine dacă ştie că puiul ei nu a mâncat? Ştiți că nu poate râde dacă puiul ei plânge? Ştiți că ea merge şi cu şosetele rupte la călcâi, doar să nu îi lipsească lui nimic?

Spuneți-mi mie, arătați-mi-l mie pe cel care face la fel, tot timpul. Care face atâtea lucruri pentru altcineva şi nu pentru sine. Arătați-mi mie cine oferă atât de multe, atât de sincer, atât de genuin şi dezinteresat, fără să aştepte ceva la schimb, cum o face o mamă cu copilul ei.

O mamă dă tot şi încă pe atât. 

Iar eu…eu mă duc singură la masaj.

PS: chiar e şi un studiu care arată că mamele sunt mai altruiste decât tații atunci când cei din urmă nu se implică în decizii.

Poza: arhivă personală, eu cu Alec, surprinşi de Loredana Alexandra Photography

Cu prietenie,

Alexandra

Sunt Alexandra Lopotaru, jurnalist, blogger, autor de carte pentru copii și mama de Luc, un băiețel cu ochi-pelin. Sunt amorezată din Nord până în Sud de familie, scris și poezii, iar cea mai mare dorință este să ne păstrăm cu toții măcar o bucățică din naivitatea, curiozitatea și bunătatea copiilor din noi.

Leave a Reply