Nu mă gândeam vreodată că am să folosesc un măr două zile. Să tai o jumătate din el, să fac o budincă la cuptor pentru copil şi pe cealaltă jumătate să o păstrez la frigider, pentru a doua zi. Când acasă am un pom întreg la botul calului. Am râs isteric, am spus “Doamne, măiculița mea!” de zece ori şi m-am resemnat. De ce? Pentru că legumele şi fructele în Tokyo sunt foarte scumpe de te închini când realizezi ce bişniță ai putea face cu ele, într-atât încât tarabele de la noi ar deveni de-a dreptul supermarketuri cu fițe. Atât de scumpe, încât nu ne-am permite să umplem coşul zilnic. Ca să vă faceți o idee, dacă ai cumpăra timp de o lună, un măr, o piersică şi o felie de pepene, ai cheltui cam cât salariul minim net de la noi din țară.
Şi în aceste condiții, legumele şi fructele sunt delicatese, dacă pot să exagerez un pic, şi le cumpărăm mai mult pentru Luc. Pentru că nu pot să îi dau piureuri din comerț. Nu irosim nimic, nici măcar coaja de măr (pe care acasă o mai aruncam dacă nu aveam chef să o mănânc!) şi păstrăm la frigider, porționat şi calculat. Din fericire, sunt şi alimente cu prețuri decente, chiar ca în România, şi nu avem cum să murim de foame, noi, ăştia mari. Peşte şi orez la greu 🙂
În sfârşit, am întocmit o listă mai jos cu ce am apucat să văd eu până acum, în magazinele de stradă, în supermarketuri, nu restaurante, care poate fi utilă în special celor care vor să vină în vizită cu copiii. Să ştie la ce să se aştepte.
Totul este la bucată.
FRUCTE
1. Un pepene galben – 71 de lei (1.870 JPY)
2. Un pepene verde mai mare – 75 de lei (1.970 JPY)
3. Un pepene verde Sugar Baby – 48 de lei (1.270 JPY)
4. O felie de pepene – 19 lei (477 JPY)
5. O piersică – 13 lei (350 JPY)
6. Un măr – 9 lei (227 JPY)
7. Două prune mari – 19 lei (497 JPY)
8. Doi kiwi – 12 lei (327 JPY)
9. Vreo zece boabe de struguri mari, verzi – 26 de lei (697 JPY)
10. O caserolă de alt soi de struguri (nu cunoscu soiul) – 15 lei (397 JPY)
11. O portocală – 4 lei (97 JPY)
12. Patru banane – 3.5 lei (89 JPY), destul de decent
***
LEGUME
1. Un buchet broccoli – 10 lei (257 JPY)
2. Un zucchini – 5 lei (127 JPY)
3. O bucată de dovleac – 9 lei (226 JPY)
4. O jumătate de varză – 4 lei (107 JPY)
5. Un cartof dulce “White”, cu coaja violet – 7.5 lei (197 JPY)
6. Un cartof alb, mic – 2.2 lei (57 JPY) (se dă la bucată, da. Calculați cât costă o porție de cartofi prăjiți)
7. O ceapă – 2.2 lei (57 JPY)
***
CEREALE
Un porumb – 5 lei (127 JPY)
***
Nu ştiu ce părere aveți voi, dar mie mi se par scumpe. Cel mai mult plâng după pepene, fructul meu preferat. Noroc că mai luăm din când în când pentru Luc şi mai gust şi eu 😛
Sper să vă fie cu folos, dacă aveți planuri să veniți aici. Eu abia aştept să merg într-o piață românească.
PS: am văzut o nectarină cu 16 lei, dar nu i-am mai făcut poză.
LE: acum am citit că fructele sunt alimente „de lux”, care se pot chiar licita pentru sume enorme, iar japonezii obişnuiesc să le facă oamenilor dragi cadou. Şi, ca să ajungă pe rafturile magazinelor, trebuie să fie perfecte, fără nicio zgârietură. Aici şi aici mai multe detalii.
Cu prietenie,
Alexandra