8 reţete simple şi rapide, pentru mame obosite, de la cititoarele mele

Am primit câteva reţete delicioase de la două dintre voi, după ce am dat startul campaniei „Ce naibii să mai gătesc azi?”.

Vă mulţumesc tare mult că v-aţi făcut timp să gătiţi, să fotografiaţi şi să scrieţi. Sunt convinsă că reţetele ne vor ajuta pe multe dintre noi.

Le las mai jos în ordinea în care le-am primit.

Prima reţetă este de la de Adriana Câmpean, iar restul sunt de la Gabriela Taban, pe care o găsim pe grupul de facebook pe care ea l-a fondat, „Meniul lui Prichindel”.

****

1.Cartofi la cuptor cu pulpe

-Am folosit cartofi noi și i-am lăsat în coajă (deci mai puțin timp la pregătire)
– întâi am pornit cuptorul să se încălzească. Am pus pe 200 grade
– am curățat și condimentat pulpele inferioare și le-am lăsat ” la odihnit”
– am tăiat pe lung cartofii în bucăți mari și i-am spălat bine-bine
– i-am pus într-o tavă mare pe hârtie de copt, i-am condimentat biiiine (eu am pus sare, piper, boia, ierburi aromatice mărunțite, dar puteți pune ce vă place vouă) și i-am stropit cu puțin ulei
-i-am așezat cât am putut astfel încât să nu stea unii peste alții
– după ce am terminat cu cartofii, am pus pulpele pe grătarul cuptorului
– am pus tava și grătarul în cuptor și am scăzut temperatura la 180 grade
– după 30 minute, a venit gaşca de la joacă. Am verificat cartofii și pulpele, erau OK, așa că am scos din tavă și am pus în farfurii.
Acum depinde de cât de mari sunt tăiați cartofii, cât de mari sunt pulpele, puterea cuptorului. Dacă folosiți cartofi vechi, cu siguranță 30 minute nu sunt suficiente, ci mai degrabă undeva la 40-50.
De obicei, mai făceam alături un sos tzatziki de bebeluși: castravete dat pe răzătoarea mică, strâns în pumn, sare (în funcție de vârsta copilului), piper, usturoi zdrobit, iaurt grecesc, puțin ulei de măsline și cimbru uscat.

2.Chec cu banane și carob 

Reţeta:
-2 banane medii bine coapte
-2 ouă
-200 gr făină
-2 linguri zahăr de cocos opţional (+1an) sau orice alt îndulcitor doriți
-100 gr iaurt grecesc
-75 ml ulei (de preferință unul de floarea soarelui presat la rece)
-50 gr nucă măcinată
-o linguriţă rasă bicarbonat de sodiu bio
-o linguriţă și jumătate praf de copt bio
-2 linguri cu vârf de carob
Preîncălzim cuptorul la 180 grade.
Ouăle, zahărul de cocos şi uleiul se mixează 2 minute. Adăugăm apoi bananele pisate bine cu furculiţa şi iaurtul. Amestecăm cu telul. La final, adăugăm făina amestecată cu carobul, praful de copt, bicarbonatul şi miezul de nucă măcinat. Amestecăm din nou până se omogenizează.
Turnăm aluatul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt (lungimea de 30 cm). Presărăm nuca măcinată.
Coacem între 45-55 minute sau până trece testul scobitorii. Se serveşte după ce s-a răcit. Eu l-am tăiat când încă era călduț.

3.Păcintă cu cartofi şi caşcaval

 

Ingrediente:
-2 cartofi medii fierţi
-150 gr făină
-100 gr caşcaval ras Delaco Junior
-50 grame unt topit şi răcit
-o lingură cu vârf de smântână dolofană de la Lăptăria cu caimac
-o linguriţă rasă praf de copt bio
Am pus într-un bol toate ingredientele și am frământat 2-3 minute. Aluatul trebuie să fie moale, dar nelipicios.
Am presărat puţină făină pe hârtia de copt și am modelat aluatul. Dacă doriți să fie crocantă, puteți întinde foaia mai subțire.
Am presărat pe deasupra puțin cașcaval ras și mix de ierburi italiene (opţional).
Am copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30 minute.

4.Budincă de ovăz cu fructe de pădure

Rețeta:
-2 banane micuţe foarte bine coapte
-100 ml lapte
-2 ouă
-100 gr fulgi de ovăz
-2 linguri migdale râşnite
-o linguriţă praf de copt bio
-o lingură miere (+1an)
-o lingură carob
-fructe de pădure
-puţin unt pt vas
Am pus toate ingredientele în bolul blenderul și am pulsat de câteva ori.
Am uns o formă termorezistentă cu unt, am turnat compoziția și am copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade pt 25 minute.

5.Budincă de griş cu ricotta și stafide

Reţeta:
-o cutie cu ricotta (250 gr)
-2 ouă
-4 linguri griș
-2 linguri smântână
-2 linguri ulei
-2 linguri miere (+1an)
-un praf de sare (+1an)
-un vârf de cuțit de pudră de vanilie
-jumătate de linguriță praf de copt bio
-o mână de stafide hidratate în prealabil în apă călduţă
-puțin unt pt vas
Am pus toate ingredientele într-un bol și am mixat puțin. Am uns vasul cu un pic de unt, am turnat compoziția și am copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade pt 30-35 minute.

6.Budincă de couscous cu broccoli 

Rețeta:
-2 linguri couscous
-o ceașcă lapte fierbinte
-un ou mic
-câteva buchețele de broccoli gătit la abur
-o linguriţă fulgi de drojdie inactivă
Am pus couscous-ul în laptele fierbinte și l-am lăsat să se umfle pentru 5 minute (am acoperit vasul).
După ce s-a umflat, l-am amestecat cu restul ingredientelor, iar amestecul obținut l-am turnat într-un vas ramekin uns cu foarte puțin unt fără sare (se poate omite).
Am copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade pt 30 minute.

7.Clafoutis cu fructe de pădure

Rețeta:
*o caserolă de afine mică
*un ou mic
*60 ml lapte (se poate înlocui cu lapte vegetal)
*30 gr făină + o linguriţă pentru presărat deasupra afinelor
*un cub mic de unt pt uns vasul (se poate înlocui cu ulei de cocos)
*un strop de pudră de vanilie (se poate omite)
*o linguriţă de miere opțional (+1an)
Am mixat oul bine până şi-a dublat volumul apoi am adăugat și restul ingredientelor.
Am uns un vas cu unt, am așezat afinele spălate și uscate în prealabil și am presărat cu puţină făină înainte de a turna compoziția.
Am copt în cuptorul preîncălzit la 180 grade până s-a rumenit frumos.
Eu am făcut cantitate mică, dar puteți dubla cantitățile.

8.Tartă cu legume și telemea

Reţeta:
-2 ouă
-4 linguri lapte
-4 linguri ulei
-4 linguri făină
-un praf de sare (+2 ani)
-o bucată de telemea tăiată cubuleţe (50-60 gr)
-mix de legume (morcov, broccoli, conopidă) fierte
-jumătate de linguriță de praf de copt bio
-semințe de dovleac
Am mixat ouăle cu praful de sare până şi-au dublat volumul, am adăugat treptat uleiul și laptele și am mixat la viteză mică, apoi am adăugat şi făina amestecată cu praful de copt.
La final, am adăugat telemeaua şi am amestecat cu ajutorul unei spatule.
Am pus compoziția în tava tapetată cu hărtie de copt şi am pus din loc în loc legumele şi semințele.
Am copt în cuptorul preîncălzit la 160-170 grade până s-a rumenit frumos (25-30 minute).
***
Mulțumesc, doamnelor!
Poftă bună tuturor,
Alexandra
PS: puteți să îmi trimiteți în continuare rețete simple şi rapide pe alexandra.lopotaru@gmail.com. Le public după ce se strâng de-un articol 🙂
Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *