10 reguli de siguranţă în vacanţa de iarnă pe care toţi copiii ar trebui să le ştie (p)

Am fost mereu precaută cu copiii mei în ceea ce priveşte siguranţa lor. Ca orice părinte. 

Luc are trecut numele şi prenumele pe etichetele hainelor (am învăţat asta de la şcoală), are şi un ceas cu GPS pe care îl poartă când merge la schi, iar de anul acesta îl învăţ să ştie numărul nostru de telefon pe de rost. Ştie că, în caz de urgenţă, trebuie să ceară ajutorul unui om în uniformă, fie poliţist, jandarm sau salvamont, sau unei familii cu copii şi că nu trebuie să plece niciodată de lângă noi cu un străin.

Sau, cel puţin, sper că ştie, fiindcă citim şi povestim des despre asta. Dar, ce e drept, nu am testat (acum când scriu, poate ar fi o idee să fac asta).

Aşa că, m-am bucurat tare mult când am aflat că există astfel de cursuri de siguranţă în şcoli. 

Chiar ieri am participat la unul, “Siguranţa în vacanţa de iarnă”, destinat elevilor clasei I de la Şcoala Gimnazială nr. 1, Bunteşti, judeţul Bihor.

Cursul a fost foarte dinamic şi foarte bine pus la punct de către doi poliţişti, Anca şi Răzvan, care le-au explicat şi arătat copiilor reguli minime de siguranţă în această perioadă a Sărbătorilor. 

Copiii, sub îndrumarea învăţătoarei lor, doamna Adriana Blaga, au fost foarte receptivi şi implicaţi.

Şi au ştiut să răspundă la toate întrebările 🙂

Despre ce s-a discutat? 

Vă las mai jos o listă cu 10 reguli de siguranţă în această vacanţă de iarnă pe care le puteţi discuta cu copiii voştri:

  1. Când ne dăm cu sania, nu coborâm în preajma şoselelor sau râurilor, iar când urcăm din nou pe pârtie, urcăm pe margine
  2. Când aruncăm cu bulgări, dăm doar la picioare şi avem grijă ca zăpada să nu aibă pietre sau alte lucruri dure
  3. Când ne îngheaţă mâinile şi picioarele, e semn că trebuie să ne întoarcem acasă
  4. Când suntem singuri acasă, nu deschidem uşa colindătorilor
  5. Când traversăm, avem grijă la gheaţă! Nu alergăm! De preferat să avem un pas vioi
  6. Nu ne jucăm pe lac când are crustă de gheaţă
  7. Când mergem la schi, nu ne abatem de la pârtiie marcate
  8. Când mergem în vacanţă, avem la noi în permanenţă o carte vizită a hotelului sau pensiunii la care noi ne cazăm. De asemenea, ne putem scrie numele şi numărul de telefon al părinţilor pe eticheta de la geacă 
  9. Nu plecăm de lângă părinţi cu un străin
  10. În cazul în care ne pierdem, rămânem pe loc şi căutăm cu privirea un om în uniformă care să ne ajute (poliţist, jandarm, salvamont). Dacă nu vedem, căutăm o familie cu copii

Școala siguranței Tedi

În acest an școlar, peste 50.000 de elevi (cel mai mare număr de înscriși din cei opt ani de activitate) au participat la o astfel de activitate pe tema siguranţei, inițiată de Şcoala Siguranței Tedi, iar în perioada 2015-2022, au participat aproape 252.000 de elevi de clasa I din toată țara.

Școala siguranței Tedi este un program educativ inițiat și implementat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi și se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Poliția Română. Participarea la program este GRATUITĂ şi se realizează pe baza înscrierii de către învățători pe site-ul www.scoalatedi.ro.

Mi-aş dori ca în fiecare şcoală să existe OBLIGATORIU un astfel de curs, pentru toate şcolile din România, nu doar pentru cei care se înscriu. Sau măcar să audă cât mai multă lume, cât mai mulţi învăţători, ca să se înscrie pentru un astfel de curs frumos şi util.

Şi, de ce nu? Voi, dragile mele cititoare, le puteți spune învățătorilor copiilor voştri despre proiect.

Felicit cu sinceritate organizatorii, fiindcă aduc un strop de speranţă că şi în Româna se poate!

Sărbători în siguranță,

Alexandra

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *