Zece reguli când vizităm un nou-născut. Anunțăm, nu-l pupăm şi ne spălăm pe mâini

Fie că e vorba de nepoţii noştri, de copiii prietenilor noştri sau de bebeluşul vecinilor, prima vizită a unui nou-născut este plină de emoţii. Şi, în toată bucuria întâlnirii, e posibil să uităm de câteva reguli de bun-simţ, pe care ar trebui să le respectăm.

Spun la plural pentru că lista e valabilă şi pentru mine. Acum, la final de iunie, urmează să vină în familie prima mea nepoţică, prima verişoară a copiilor mei, iar în septembrie va naşte prietena mea, de care v-am mai povestit cât de mult şi-a dorit această sarcină şi cât de mult a luptat pentru ea.

Aşa că, cu gândul la ele, am întocmit o listă cu zece reguli de primă vizită la domiciliu. Sigur, toate acțiunile noastre sunt din iubire, nu am vrea să transmitem prin ele decât sincerele noastre gânduri, dar poate ar fi bine să citim, totuşi, înainte de a pleca de acasă, cele ce urmează:

1.Anunţăm sau întrebăm înainte când ar fi în regulă să venim în vizită

Sigur că e frumos din partea noastră să ne arătăm susţinerea, dar să ne punem în faţa uşii şi să apăsăm pe sonerie, fără să fi anunţat înainte, ar putea fi o idee proastă. Poate bebeluşul doarme, poate mama doarme, poate sunt prea obosiţi şi încă nedumeriţi de noua schimbare şi nu vor vizite. Primele săptămâni cu un bebeluş nu sunt ca în filme.

 

2.Avem grijă la microbi şi ne spălăm pe mâini imediat cum intrăm în casă

Noi eram foarte stricţi la Luc şi îi rugam pe toţi să se spele şi să se dezinfecteze pe mâini. Mulţi se uitau ciudat, în special bunicii, care şi acum ne spun că am exagerat. Ce e drept, ne era incomod să tot repetăm, dar copilul avea prioritate. De aceea cred că ar fi mai uşor să spunem noi, de cum intrăm în casa oamenilor: “Mă duc până la baie, că aş vrea să mă spăl pe mâini!”

Sigur vor răsufla uşuraţi.

 

3.Nu pupăm bebeluşul. Nici pe faţă, nici pe frunte, nici pe mânuţe, oricât de tentaţi am fi

Bănuiesc că e la mintea cocoşului că nu vizităm un nou-născut când suntem răciţi, dar poate nu e aşa de evident că nu ar trebui să îl pupăm când o facem. De ce? În primul rând, putem transmite orice virusache pe care îl avem în noi, pe care nu îl simţim, dar care pentru bebeluş poate fi o reală problemă.

De asemenea, putem fi purtători ai virusului herpetic (herpesul). Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, două treimi din populația globului sub 50 de ani poartă virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1), un virus extrem de periculos pentru bebeluşi.

4.Nu facem poze fără acordul părinţilor

Sigur, nu ştiu exact ce relaţii sunt între toate familiile, dar mie mi se pare în regulă să întrebăm părinţii înainte dacă putem să îi facem poze bebeluşului chiar dacă suntem mamaie sau tataie. De asemenea, nu postăm pe reţelele de socializare înaintea părinţilor (şi fără acordul lor) şi nu folosim bliţul când îi fotografiem.

 

5.Nu punem întrebări incomode mamei

Cred că e mai bine să o lăsăm pe mamă să ne povestească tot ce simte că poate să povestească şi să nu insistăm cu întrebări care o incomodează, poate întrebări legate de corp, naştere, alăptare şi aşa mai departe. Sigur ne va spune ea dacă va simţi nevoia. Vă spun asta fiindcă mie îmi era foarte greu să vorbesc despre naşterea în sine, ocoleam subiectul mereu, pentru că prima naştere a fost traumatizantă.

6. Nu ne dăm cu o tonă de parfum înainte de a merge la bebeluş în vizită. Mai bine, nu ne dăm deloc

Unii bebeluşi sunt sensibili la mirosuri, iar parfumurile din comerţ au oricum foarte multe chimicale ce le pot afecta sau irita pielea.

Cel mic al meu are dermatită atopică (ehe, cât ne chinuim, o să vă povestesc cândva) şi chiar trebuie să avem grijă. Chiar şi acum, după 5 ani şi 2 copii, nu mă dau cu parfum decât când ştiu că nu-l iau pe cel mic în brațe (adică, aproape niciodată). Iar ca deodorant, folosesc unul pe bază de uleiuri esențiale.

7. Aducem o supă caldă

Nu putem da greş cu o supă caldă! În primele săptămâni e mai greu cu programul, ba ţin minte că mâncam din picioare sau cu copilul la sân, asta când îmi aduceam aminte şi pentru că îmi gătea mama. În plus, sunt mai multe teorii legate de alimentaţia mamei de după naştere: la primul copil, spre exemplu, am evitat cu stricteţe anumite alimente care se presupune că ar balona atât mama, cât şi bebeluşul, iar la al doilea am renunţat la asta şi doar am urmărit posibilele reacţii (ambele variante, de la doi doctori diferiţi). De aceea vă zic că, indiferent dacă mama e atentă la ce mănâncă sau nu, supa este perfectă.

8.Ne oferim să dăm o mână de ajutor

Ştiţi cât de bine se simte când eşti întrebat “Cu ce te pot ajuta?” Poate chiar o apă sau o pâine de la magazin, poate chiar gunoiul dus la ghenă înainte de plecare.

Ceea ce mă duce la punctul următor:

9.Nu stăm mult

Nu ne lungim oricât ne-am dori. Îi lăsăm să se odihnească, mai ales că vor tot primi vizite.

10. Nu uităm de frățior/surioară, dacă are

În cazul în care bebeluşul mai are un frate sau o soră, nu uităm să ne jucăm şi cu el/ea. Experţii spun că e mai bine să le acordăm lor atenţie iniţial, ajutând astfel la diminuarea rivalităţii dintre frați şi la acceptarea noului membru al familiei.

Dacă mai aveți alte idei, le aştept în comentarii, să completăm lista.

Cu prietenie,

Alexandra

Poza: unplash

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *