Un Marţisor, cu drag şi dor

Veniți, năluciri scumpe, dorinți, visuri mărețe,

Ca păsări călătoare la cuibul înflorit.

Veniți de-ngânați vesel a mele tinerețe,

Căci steaua fericirii în ochii-mi a lucit…

Iubesc și sunt iubit! – Vasile Alecsandri, 8 Mart

    ***

Ne apropiem cu paşi-gigant de prima lună a primăverii, luna Mărţişorului, pe care am văzut-o întotdeauna ca pe un prilej de a fi mai buni. De a ne trezi din visare şi a fi mai buni. Deşi este considerată şi luna femeii, mie îmi place să cred că, odată cu primăvara, toţi începem să ne metamorfozăm. Începem să ne golim sufletele de răceală, umezeală şi gânduri înnorate şi ne încărcăm cu căldură, bucurie şi poftă de viaţă. Ne punem cizmele în picioare, copiii în braţe, ne luăm jumătăţile pe sus şi ieşim să respirăm noua natură, ce înmugureşte, se trezeşte din somn şi face şi ea pui. E o ocazie prielnică să ne reîncărcăm trupul şi să ne resetăm mintea.

Mai mult, putem începe să rupem din noi câte o bucăţică de soare şi să o împărţim celor din jur. Să-i facem să zâmbească până la perciuni. Iar dacă pe lângă dragoste mai punem şi câte un mărţişor, avem toate şansele să-i fericim. Mărţişoarele, aceste mici accesorii tradiţional româneşi, legate cu o aţă roşie (ce simbolizează dragostea şi curajul) şi una albă (ce simbolizează ghiocelul şi puritatea) sunt oferite fie de bărbaţi femeilor, fie de femei bărbaţilor, de 1 Martie, în funcţie de obiceiurile zonei în care locuiesc, iar cu cât sunt mai creative şi mai personalizate, cu atât cei care le primesc se simt mai apreciaţi.

Ei, şi oricât mi se pare mie că tradiţiile tind să se piardă uşor-uşor în modernism, Sărbătoarea Mărţişorului pare să fie mai cu moţ şi să mă sfideze, arătându-mi an de an că nu pleacă nicăieri. Şi e tare bine.

Aşa că, am adunat o listă cu mărţişoare fistichii ale anului 2018, create de mămici care fac parte din asociația Work At Home Moms (WAHM) România, o inițiativă socială care susține și promovează atât mamele antreprenoare, cât și mamelele care lucrează de acasă sau ca freelancer. Mărţişoarele sunt dulci, brodate, din mărgele, ceară naturală, bumbac sau fetru, lucrate în cel mai mic detaliu. Veţi găsi mai jos date şi despre preţ şi contactele mamelor WAHM.

Şi ca o mică surpriză, Ioana Fodor, mămica de la numărul 7, oferă 10% discount cititorilor mei cu codul #bebeloniamărţişor.

În plus, pe unele dintre ele le veţi putea găsi la cele două târguri organizate de asociaţia WAHM în Bucureşti: pe 25 Februarie – Târg de Mărţişor şi Ziua Femeii, la restaurantul ‘La Bordei’ (detalii aici) şi pe 3 Martie – Târg de Cadouri pentru Mamă, Copii şi Familie, la ‘Jolie Ville (detalii aici).

IDEI DE MĂRŢIŞOARE

1Lidia Ene  de la Praline Teo d’or a ne propune mărţişoare dulci, precum praline cu diverse umpluturi, trufe, ouă de ciocolată, blueberry boat sau cioco-macarons. Produsele de ciocolată sunt realizate din ingrediente premium, precum unt de cacao Barry Callebaut, pudră de cacao Barry Callebaut, miere polifloră, iar pentru varianta de ciocolată cu lapte, lapte praf. Nu conțin zahăr. Trufele de ciocolată conțin, pe langă ingredientele de mai sus, smântână Artesana. Pentru copii, pudra de cacao poate fi înlocuită cu pudra de roşcove.

Pentru Mărțișor, Lidia a pregătit acadele de ciocolată umplute cu diverse compoziții și cutii speciale, de variate dimensiuni numai bune de oferit cadou. Prețurile sunt în funcție de produs și cantitate. Prețul unei acadele este de 8 RON, a unei cutii mici de 5 cioco-macarons – 16 RON, a unei cutii de 10 cioco-macarons – 30 RON. Fiecare mărțișor va avea șnurul specific. O puteţi contacta aici.

 

2. Elida Daniciuc ne propune un mărțișor din lemn,  sub formă de broșă, cu mesaj și buburuză. Prețul este de 4 RON bucata.  Pagina ei este Origami Wedding Design By Elida.

 

3. Ana-Maria Păvălucă este din Iași, mămică novice în activitatea handmade, iar proiectul ei de suflet este AnyMaty Design.  Unul din mărțișoarele ei dragi este această cărticică din fetru și mărgele de nisip, ce poate fi oferită în dar atât profesorilor, cât și persoanelor pasionate de lectură. Prețul este 15 RON, iar pagina ei este aici.

 

4. Irina Luiza Flegheru este o mămică parțial WAHM, ce realizează bijuterii și accesorii cu motive tradiționale cusute manual. Pentru ea, florile sunt elemente reprezentative ale portului popular românesc, spunând că încă din cele mai vechi timpuri au reprezentat o sursă de inspirație și au fost redate pe cămășile populare. Aşa că astăzi, Irina vrea să le surprindă vesele și colorate pentru a fi combinate sub formă de broșe la ținutele de zi.

Cu ocazia Mărțișorului, a pregătit broșe-mărțișor, cu bază din lemn și motive tradiționale cusute manual la 15 RON/bucata sau broșe-mărțișor cu bază din metal și motive florale cu prețuri între 25-30 RON, în funcție de complexitatea modelului. Broșele-mărțișor pot fi purtate pe tot timpul anului și pot fi realizate în nenumărate combinații de culori.  Produsele ei le puteţi vedea la Amintiri tradiţionale.

 

5. Mihaela Popescu, mamă de băieţel, este “creator de zambete” la Cadouri Dichisite, proiectul ei de suflet și 100% WAHM. Ea ne prezintă un accesoriu ce va atrage toate privirile și care poate fi purtat în orice perioadă a anului. Este vorba despre o broșă cusută manual, cu un mac de câmp, pe pânză albă din bumbac, prinsă în ramă din aliaj de culoare bronz antichizat sau argintiu. Dimensiunea interioară a ramei este de 30x40mm. Accesoriul vine ambalat în cutie de cadou realizată manual, cu șnur de mărţisor, certificat de autenticitate și sfaturi de păstrare. Prețul unui astfel de mărţişor este de 45 RON + taxele de transport. Pagina ei este aici.

 

6. Camelia Gherebeanu de la Unique Ivory Accessories are un băiețel de aproape 3 ani și, de când a născut, face handmade zi de zi.  Ea spune că e o pasiune îmbinată și cu un câștig, un venit, iar faptul că a avut constant comenzi a determinat-o să continue, în ciuda oboselii frecvente și a suprasolicitării. Pentru Mărţisor, ne propune broșe lucrate unicat, din materiale diverse. Cele textile conțin diferite panglici, cu elemente metalice sau cu perle cusute și alte detalii de umplutură. Preţul lor variază între 30 şi 40 RON. O găsiţi aici.

 

7. Ioana Fodor este mămica a unui băiețel de 7 ani și a unei fetițe de 11 ani. Proiectul ei de suflet, Accessories by Ioana Fodor, a prins viață în luna martie 2017. Din dorința de a-și petrece mai mult timp alături de copii și, în același timp, să facă ceea ce-i place -accesorii pentru întreaga familie- a creat o gamă diversificată de mărțișoare, papioane, broșe pentru femei și fetițe, cravate și batiste pentru bărbați, cravate și batiste pentru copii. Personalizează accesoriile astfel încât să reflecte personalitatea fiecărei persoane care le poartă.

Anul acesta a creat o colecție specială de broșe-mărțișor, perfecte pentru a accesoriza ținuta pe tot parcursul anului. Broșa-mărțișor este realizată din material bumbac cu imprimeuri motive tradiționale, are sistem de prindere ac de broșă, dimensiunea este 8 cm X 4,5 cm și este la prețul 21 RON + taxele de transport. Dacă doriți să achiziționați broșe-mărțișor de pe pagina Ioanei, vă rog să folosiți codul #bebeloniamărțișor și veți beneficia de 10% discount. O găsiţi aici.

 

8. Ancuţa Petcuţ este mama a trei fetiţe sau, cum îşi spune, „Capra cu trei ieduţe” şi mărturiseşte că e primul an în care făureşte mărțișoare. Cel mai drag mărțișor al ei este semnul de carte fluturaș, lucrat pe lemn, pictat cu acrilice şi inscripţionat cu mesaj motivaţional. Din dorinţa de a colora cititul, Ancuţa a gândit mărţişorul special pentru copii, dar spune că e potrivit şi adulților. Mesajul este notat în limba română sau în limba engleză. Prețul este de 5 RON bucata.  O găsiţi la Pensule cu praf de stele – Pictură pe faţă & entertainment copii.

 

9. Elena Andrei realizează porțelan pictat manual, cu inserții de metale prețioase, ars la 800 de grade. Pentru 1 Martie, ne prezintă mărtișoare din porțelan de Limoges, modelate și pictate manual cu inserții de aur sau sidef, arse la 1.200 de grade. Prețul unuia este de 15 RON. Pagina ei este Istoriato – The Alchemy of dreams.

 

10. Roxana Stroie, mămică și mic antreprenor,  modelează lutul polimeric de aproximativ doi ani. Proiectul a luat naștere dintr-o joacă, pe când copilul ei era încă mic, ulterior devenind pasiune, dorință, acum fiind de nedespărțit. Anul acesta ne oferă mărtișoare vesele și colorate, cu flori de primăvară lucrate manual din lut polimeric. Petalele florilor sunt lucrate individual și prinse apoi pe baza din lut. Prețul unui astfel de mărțișor este 25 de RON și se poate personaliza în funcție de culorile și florile preferate. Pentru mai multe detalii, o găsiți pe pagină ei Roxanne Handmade Crafts and Gifts.

 

11. Elena Zorzolan, mama Alexandrei, meştereşte bijuterii din mărgele cusute și jucării din fetru și materiale textile, împreună cu mama ei. A ales să îmi trimită acest mărțișor din poza de mai jos pentru că, spune ea, nu există nimic mai frumos pe lume în afara florilor, primăvara, după o iarnă grea. Prețul mărțișorului este de 20 de RON. Va fi prezentă la ambele târguri de Mărţişor, iar pagina ei este Mamă şi Fiică.

 

 12. Alina Manea este mămica unei fetițe 4 ani jumătate și în maximum o lună va avea și un băiețel. Proiectul ei se numește Art&Joy și ne mărturiseşte că a apărut acum un an din pasiune pentru artă, frumos, original și zâmbete. Anul acesta a meșterit primele mărtișoare, iar modelul cel mai aproape de sufletul ei este un mărțișor din fetru, vesel și colorat, ce smulge un zâmbet pe loc: buchet de baloane multicolore, ce poate fi personalizat cu inițiala dacă se dorește. Are prindere tip broșă, se poate purta apoi tot anul și înveselește orice ținută. Pretul este 8 RON.
Pagina ei este aici.
 
 13. Cami este din Arad și este pasionată de noi invenții sau de redescoperirea celor vechi, vintage style. Ea a creat mărtișoare tip broșă care se pot purta ca atare sau se pot pune ca papion la cămașă. În poză vedem ceva mai puțin întâlnit în handmade: broșă pentru guler. Broșa este comod de purtat, conferă un look elegant, office și schimbă o ținută banală în ceva interesant, chic și unic. Cami mărturisește că în curând va scoate modele noi. Pagina ei este Miriam Celeste Accesories.
 
 14. Elena Popescu este făuritor de lumânari decorative şi parfumate. Confecţionează lumânări pentru orice eveniment, din ceară naturală şi cu arome de primăvară, toamnă şi iarnă. Pentru Mărţişor, ni le propune pe cele de primăvară din poza de mai jos. Costă 2.5 RON bucata. Pagina ei este Lumanari ELMI.
 

 

15. Geaninei Diaconu îi place tare mult să croşeteze,  atât încălțăminte, cât şi mărțișoare.  Pentru articol, mi-a trimis mărțișorul din poza de mai jos, ce este croşetat cu fir Alize Diva în două culori.  Pentru o eleganţă deosebită, a ataşat şi dantelă. Este prevăzut cu ac de siguranță tip broşă pentru a putea fi purtat şi cu altă ocazie. Firul de mărțișor este detașabil.  Cartonaşul de prezentare este realizat de Geanina, cu foarfecă model şi perforator cu model.    Pretul unui mărţişor este 13 RON. Pagina ei este Croşeta cu dichis by Geanina.

 

 

O primăvară caldă, dragii mei!

Sursa fotoMax Conrad la Unsplash

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

6 răspunsuri

  1. Îmi place ideea broşelor pentru guler, foarte chic! Iar cele cu mărgele ţesute mi se par o artă, am tot cocheta şi eu cu ideea, dar am renunţat, n-am suficientă răbdare momentan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *