Şi mamele au nevoie de o pauză şi o cadă cu spumă (p)

Noaptea, te trezeşti, alăptezi, scoţi gaze. Schimbi scutec, că e plin. Te culci la loc, o oră jumătate – două, de cum îţi e norocul, apoi te trezeşti iar să alăptezi şi să scoţi gaze. Verifici scutecul, îţi priveşti tăios soţul cum doarme şi te gândeşti cu bucurie că pe la 6 dimineaţa va fi tura lui. Te mai plimbi prin casă până se linişteşte copilul din plâns, de la forfota din burtică, te uiţi pe geam şi mai cauţi o luminiţă aprinsă prin vecini. Oare eşti singura cu bebeluş?

Dimineaţa, îi dai copilul tatălui, poate îi laşi un biberon cu lapte muls, ca să poţi să dormi şi tu două-trei ore legat, fiindcă o dată la câteva zile nu e tragedie. Doar că, după o oră, se trezeşte copilul cel mare, care te trage de mânecă, fiindcă, mami, mami, cât mai dormi, că nu mai e noapte, vezi?

Pe zi, te joci cu mingea cu copilul mare în timp ce îl baţi pe spate pe cel mic. Dansezi pe covor cu cel mare în timp ce încerci să îl adormi pe cel mic. Mai calci desculţă şi pe o piesă ascuţiţă de lego şi înjuri în şoaptă, să nu te audă fratele mare, care-i o mică sugativă la cuvinte nepotrivite. La “te rog” şi “mulţumesc” încă mai aveți de lucrat.

Seara, te rogi să nu plângă amândoi în acelaşi timp şi să poţi să îi adormi pe rând. Iar când reuşeşti asta, ai impresia că ai câştigat la loterie. Unul – în pătuţul ataşat patului, celălalt – lângă el, ţinându-l de mână. Şi respiri bucurie, linişte şi recunoştinţă.

Cam aşa sunt primele săptămâni cu un nou-născut acasă, când mai ai încă un copil. O perioadă pe cât de provocatoare, pe atât de plină de satisfacţii. O perioadă de adaptare pentru toată familia, de la cel mai pitic la cel mai înalt. Chiar şi tu te schimbi: de la mamă de unu, la mamă de doi.

Şi în toată zarva, e bine să găseşti momente de respiro. Să mănânci o ciocolată. Să faci un duş fierbinte. Sau o baie lungă în cadă, cum am făcut eu ieri, la prânz. Da, la prânz, că seara dorm. Şi, dacă ai, cu dopuri în urechi.

RĂSFĂŢUL MEU 

Oficial, ieri, la prânz, am făcut prima baie în cadă de când am născut. Până acum, nici nu am avut dispoziţia necesară, dar nici nu aveam undă verde de la medic. Însă, fiindcă planetele s-au aliniat, fiindcă puiul mic dormea şi era cu soțul meu (care a reuşit să îmi facă rapid pozele de jos), iar puiul mare a ieşit în curte cu mama să se joace cu mingea, mi-am transformat baia într-un mic centru spa personal. Seara, nu îmi permit să fac asta încă, fiindcă mă pun să dorm devreme, cu copiii, dar la prânz mi s-a părut o idee excelentă.

Mi-am dat ruloul de la geam în jos, să fac întuneric, mi-am umplut cada cu spumant de piersici, mi-am pus difuzorul cu câteva uleiuri esenţiale de liniştire şi calmare, mi-am aprins câteva lumânări şi luminițe şi am închis ochii. 

Şi am stat.

Am respirat.

Am simţit fiecare muşchi detensionându-se, fiecare rid de expresie retrăgându-se.

Corpul îmi era liber, mintea îmi era goală.

Îmi era bine.

Nu am stat mai mult de 10 de minute, totuşi, de teamă să nu se trezească cel mic şi să nu apuc să termin ritualul. Deoarece, chiar de făceam baie în cadă sau nu, am un ritual strict de când am născut. Pe timpul zilei, am pauza mea de câteva minute: 

  • îmi conturez sprâncenele cu fard, care sunt pârlite de când eram eu mică şi care nu prea mai cresc 

şi 

  • mă dau pe faţă şi pe corp (fără zona pieptului) cu o cremă tare faină, de la Dr. Bronner’s.

De o lună o folosesc şi îmi place mult. Este cremoasă, intră imediat în piele, mai ales dacă e piele puţin umedă, şi miroase a lavandă şi cocos.

Loțiunile de la Dr. Bronner’s sunt certificate organic, conținând uleiuri vegetale organice și neincluzând vreun ingredient petrochimic sau agenți de conservare. Dincolo de dimensiunea sa olfactivă, uleiurile organice din ea, de cocos, jojoba, avocado și cânepă, fac ca loțiunea de corp să fie deosebit de nutritivă și să mențină pielea fină, netedă şi elastică. Ele conțin vitamina E naturală din semințe de floarea soarelui.

Pe mine mă încântă tare, fiindcă alăptez şi vreau să am grijă de ce pun pe piele. 

Mai am un săpun organic lichid de la ei care îmi place, Tea Tree Organic Sugar Soap (arborele de ceai), foarte bun pentru tăieturi sau disfuncționalități ale pielii precum acneea sau dermatita. Efectul său antiseptic poate să ajute la vindecare sau la moderarea disconfortului. Pe acesta îl folosesc oricând simt nevoia, nu neapărat în pauzele mele de mamă. 

Eu sunt obişnuită cu tea tree-ul, fiindcă folosesc ulei esenţial de arbore de ceai demult, aşa că, atunci când l-am văzut în gama lor, am vrut să îl încerc imediat. Din păcate, nu am avut timp (chiar asta e realitatea) să urmăresc cât de mult mi s-a îmbunătăţit pielea în ultimele săptămâni, dar am observat că mi se luminează după fiecare spălare.

De asemenea, am testat un săpun lichid, care conține un mix de uleiuri certificate organic şi fair trade – cocos, măsline, jojoba, sâmburi de palmier şi cânepă, noutatea fiind că are 18 utilizări, aşa ca îl puteţi folosi pentru curățarea fructelor, legumelor, pentru spălatul vaselor, pentru spălatul manual al rufelor sau şampon pentru animalele de companie.

Varianta pe care am testat-o eu este Cherry Blossom. Există alte opt arome, aşa că aveţi de unde alege, ceea ce credeţi că vi se potriveşte.

Aşadar, indiferent dacă folosiţi produsele de la Dr. Bronner’s sau nu, dacă vă plac loţiunile de corp sau nu, eu vă îndemn la pauză. Un moment de respiro pentru voi. Când doarme copilul. Între alăptări. Când stă soțul cu ei. Oricând apucați. Găsiţi-vă un ritual şi o să vedeţi cât de mult ajută. Chiar şi 10-15 minute pe zi.

Poze: soțul meu

Cu prietenie,

Alexandra

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

2 răspunsuri

  1. Sa iti fie de bine mami. Sa fiti sanatosi si pufosi.
    Personal am ajuns sa caut produse cu miros de iarba, plante, flori. De, carantino-pandemia… Prea putin afara si prea putin cu nasul liber pentru a mai mirosii natura 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *