Poza de mai sus, din deschidere, este o parte din biblioteca lui Luc, copilul meu de 3 ani. Îi citesc de când era aici, în mine, între coaste şi mă auzea cum respir pe interior. Poate am fost o norocoasă să îi placă lui cărţile, poate chiar au contat tehnicile pe care le-am mai aplicat până acum (am mai scris aici mai demult), dar nu pot să nu mă bucur că stăm uneori şi o oră-două să citim înainte de culcare. De multe ori, mai vrea el, dar nu mai pot eu. Oricum, acesta a fost şi încă este unul dintre cele mai frumoase momente de conectare pentru amândoi.
Aşa că, azi, după trei săptămâni de citit şi analizat sute de pagini, am adunat pentru voi o listă de peste 20 de cărţi pentru copii, de la preşcolari până la preadolescenţi şi părinţi, totodată, scrise de autori români, atât pentru a-i încuraja pe cei la început de drum, pentru a vă încuraja şi pe voi să le acordaţi o şansă, cât şi pentru a-i aminti pe cei care nu au nevoie de prezentare, dar fără de care articolul nu mi s-ar fi părut complet.
Voit sau nu, acum este o perioadă perfectă de conectare cu copilul, de orientare către valorile noastre româneşti şi de introspecţii părinteşti, introspecţii ce pot fi rafinate de multe dintre cărţile pe care vi le recomand mai jos. Vă mărturisesc că eu le-am citit pe toate, ca să pot să le fac recenzii, dar lui Luc i le-am citit, în mare parte, pe cele destinate vârstei lui. Pe câteva dintre ele le avem doar în format electronic, dar restul se regăsesc în bibliotecă.
Voi le puteți găsi în multe librării online, căutând pe Google (nu aş vrea să dau surse, fiindcă diferă preţurile şi e bine să luaţi de unde consideraţi mai avantajos), dar sunt câteva mai greu de găsit sau personalizate şi acolo v-am pus link. Unele au fost vindecătoare, altele mai interesante, unele mai simple, dar cu substrat, însă cred că fiecare are menirea şi publicul său în lume.
Ordinea este alfabetică, în funcţie de numele autorilor pe cărţi.
-
Alex Blenche – Jup, un pisoi de soi, vol. I
Cărţile lui Alec Blenche sunt deschizătoare de emoţii şi virtuţi, sunt un real ajutor pentru noi, părinţii, în descoperirea şi educarea sufletului copiilor noştri. Sigur că mie îmi e greu să vă recomand doar o singură carte, sigur că toți copiii îl iubesc pe Erus (va urma şi acum în aprilie un spin-off), dar pentru Luc, copilul meu de 3 ani, Jup, un pisoi de soi (Vol I) este printre preferate. Şi nu are cum să nu, când îţi vine să iei pisicul acela dulce, haios şi inocent din carte şi să îl smotoceşti în realitate. Jup, un pisoi alb cu pete negre, care doarme când pe dulap, când pe cutii de carton, când în vaza cu flori, încearcă să îşi îndeplinească un vis cu ajutorul prietenilor săi: să „jboare”. Dacă reuşeşte sau nu, vedeți în carte.
Am observat că se recomandă copiilor de peste 6 ani, dar eu o recomand oricând. Copilul meu e o dovadă clară.
Ilustrații: Doina Zavadschi şi Ion Andrei Puican
Editura: Univers
2. Alexandra Wadhwani – Ursuleţul reciclează
Ursuleţul reciclează este o carte-pansament pentru mediul înconjurător, în rimă, carte care îi ajută pe copii să descopere alternative și obiceiuri sănătoase pentru a proteja natura. Autoarea ne provoacă să născocim diverse ateliere de reciclare creativă, să sortăm deșeurile în containere separate, să învăţăm să facem asocieri şi să invităm copiii la numeroase activități având ca teme reducerea, reutilizarea și reciclarea.
Grupa de vârstă căreia i se adresează această carte este 3-7 ani, însă poate fi parcursă și mai devreme. Cu Luc o citeam de pe la doi ani.
Ilustraţii: Elena Ichim
Editura: Libris Editorial
3. Andreea Potîrniche – Poveşti magice pentru copii
Cartea este o incursiune în universul necuvântătoarelor, unde facem cunoştinţă cu o varietate de vieţuitoare, printre care un mic bursuc, care se aventurează în pădure contrar sfatului părinţilor, un cal bătrân, care îşi caută un stăpân mai bun sau un cărăbuş, ce îşi regăseşte vechiul său prieten. Cinci poveşti simple, dar cu final moralizator, unde ajutorul semenilor, aprecierea a ceea ce eşti, a ceea ce ai şi prietenia fără graniţe sunt subliniate.
Recomandată copiilor de peste 3 ani.
Editura: Libris Editorial
4. Carmen Tiderle – Cine a pus piper în mare?
Poeziile lui Carmen Tiderle sunt savuroase în general, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi sau bunici, dar eu vă recomand cartea Cine a pus piper în mare?, unde stereotipurile lumii sunt întoarse pe dos, sunt hiperbolizate sau, dimpotrivă, demitizate, iar situaţiile triviale sunt transpuse de-a dreptul comic, cu fler, imaginaţie şi umor. Cochilia care refuză să redea sunetul mării, frigiderul care petrece prea mult timp pe budă, păduchii ce se aventurează spre Capul Verde sunt doar câteva dintre micile personaje ce vă vor stârni hohote de râs.
Recomandată copiilor de peste 6 ani.
Ilustraţii: Petridean
Editura: Humanitas
5. Claudia Groza – Noile aventuri ale detectivului Curios
Cartea este al doilea volum al iscusitului detectiv, o călătorie în lumea fluturilor, liliecilor, meduzelor sau bacteriilor, menită să răspundă curiozităţii şi întrebărilor copiilor noştri. Cartea este educativă, plină de informaţii ştiinţifice, dar scrisă în limbajul copilăriei.
O recomand prichindeilor de peste 4 ani.
Ilustraţii: Sorina Ştefănescu
Editura: Nomina
6. Cristina Andone – Cartea Bunătăţii
Nu ştiu cum de nu am dat de cartea Cristinei până acum (ştiu, Luc încă e prea mic pentru ea), dar mi se pare că este un tezaur la casa omului. Recomandată clar şcolarilor, cartea este un dicţionar de bunătate, prin care copiii pot dobândi valori precum empatia, admiraţia, generozitatea, încrederea, respectul. M-am regăsit foarte mult în carte, ba chiar am şi plâns, pentru că autoarea, pe lângă poveşti, a cules şi mărturii emoţionante ale copiilor din mediul rural. Mărturii pe care poate le-aş fi rostit şi eu acum 20 de ani, când creşteam la ţară.
Ilustraţii: Maria Borţoi, Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Kais Massoud, Alisa Maria Matei, Oana Mărieş, Sebastian Opriţa, Smaranda Pîrlog.
Editura: Univers
7. Cristina Donovici şi Alex Donovici – Întâmplări vindecatoare
Cartea aceasta, printre primele pe care le-am citit pentru articolul de faţă, este de-a dreptul minunată. Este recomandată copiilor între 6 şi 9 ani, dar eu o recomand şi copiilor ascunşi bine în noi. Fiecare poveste, cu tâlc, cu personaje conturate cu mare pricepere şi atenţie, vine ca un balsam, ca un pansament peste răni pe care le-am fi crezut închise. Nu greşesc cu nimic când vă spun că este exact ca în titlu: vindecătoare.
Ilustraţii: Cristiana Radu
Editura: Curtea Veche Publishing
8. Dana Gânja – Doar țiți rămâne mică
Cartea Danei mi se pare înduioşătoare, tandră şi plină de frumos. Nu este un manual de înțărcare, ci cel mai bun mod de a începe acest proces atât de intim şi delicat. Relaţia dintre mamă şi fetiţa ei, Ana, construită ca un curcubeu plin de emoţii, oferă certitudine şi siguranță copilului că dragostea există şi după alăptare. Ba chiar, o recomand şi tuturor mamelor ce doresc să se convingă exact de acelaşi lucru.
Ilustraţii: Cristina Ignatiuc
O puteţi comanda de aici.
9. Farczádi Zsuzsanna – Luc, micul detectiv
Aceasta este o carte personalizată, povestea putând fi adaptată, în mici detalii, în funcţie de fiecare familie. În cazul nostru, Luc este un băieţel vesel, curios, care, împreună cu amicul său, un okapi pe nume Popi, încearcă să desluşească un mister din pădure: de ce girafa a rămas fără pete, iar zebra, fără dungi?
Cartea este recomandată copiilor între 4 – 8 ani şi vine să ne arate puterea prieteniei şi importanţa de a ne aprecia aşa cum suntem.
V-o recomand cu drag şi o puteţi achiziţiona de aici.
Ilustrații de: Szabó Katalin
10. Georgiana Lohan – The Other Side of the Moon
Georgiana Lohan a scris şi a publicat prima poveste pentru copii în realitate augmentată din România. Personajul principal este Briana, o fetiţă isteaţă, prietenoasă şi curajoasă, ce se încumetă să meargă tocmai pe lună, pentru a descoperi tainele strălucirii sale. Scrisă în limba engleză, cartea poate fi folosită împreună cu aplicația mobilă Rafael the Unicorn, primită în mod gratuit la achiziţionarea cărții şi poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Este recomandată copiilor de peste 3 ani tocmai pentru că are şi o variantă digitală, dar eu cred că, dacă vreţi doar să o citiţi, merită de la orice vârstă.
Ilustrații: Andra Pană
11. Ileana Vasilescu – Legenda Cerului
Pornind de la o veche legendă românească, autoarea Ileana Vasilescu ne pune în mâini o carte profundă, o paralelă între sacru şi profan, între Cer şi Pământ, între cele văzute şi cele nevăzute. Legenda Cerului introduce copiii în astronomie, dar îi poartă şi mai departe în imaginaţie, amplificând ideea că fiecare constelaţie de pe cer este o urmă a omului ce a ajuns acolo.
Cartea se recomandă copiilor de peste 8 ani şi vine la pachet cu ghicitori şi jocuri.
Coperta: Cornelia Popa
Editura: Creanga Fermecată
12. Ioana Chicet-Macoveiciuc – Ema spune noapte bună
E foarte greu să alegi o singură carte a Ioanei pe care să o recomanzi, pentru că toate au ceva special. Însă mă opresc acum la ultima ei poveste pentru copii mici, mici, probabil pentru că ne regăsim noi, ca familie, foarte mult în ea. Ema spune noapte bună este scrisă atât de emoţionant, că aproape îi auzi vocea micuţei Ema în încăpere şi te ţine cu copilul pe piept până la final. Este cartonată în interior, rotunjită la colţuri şi este recomandată tuturor copiilor care găsesc mii de lucruri de făcut înainte de somn. Doar să nu adoarmă.
Ilustraţii: Lavinia Trifan
Editura: DPH
13. Irene Postolache – Vreau să urc pe munte!
Cartea autoarei se citeşte uşor, este numai bună pentru ora de lectură, iar ilustraţiile mi se par foarte reuşite. Povestea îl are ca erou pe iepuraşul Tip, un personaj drăgălaş de care te ataşezi imediat, ce îşi doreşte cu ardoare să ajungă pe munte. Cu ajutorul fraţilor şi prietenilor, prinde curajul de mână şi încearcă să îşi îndeplinească dorinţa. Desigur că nicio călătorie nu este fără peripeţii, iar muntele nu este uşor de cucerit. Ce se întâmplă, vedeți în carte.
Povestea este recomandată copiilor între 3 şi 8 ani.
Ilustraţii: Anda Toma
Editura: Libris Editorial
PS: a existat o singură sintagmă (un dialog al unui personaj-monstru) peste care am preferat să sar acum, la Luc, dar pentru cei mai măricei nu ar trebui să fie o problemă.
14. Klaudia Muntean – Piatra Soarelui, Vol. I
Piatra Soarelui este o călătorie în imaginar, o poveste despre curaj și transformare, care ne invită să acordăm mai multă grijă gândurilor și acțiunilor noastre. Undeva în jurul anilor 1200, Kaydara – singura fiică a unui rege slavghen – dispare într-o zi din regat ca printr-o vrajă. Doborât de suferință și condus de teama că nu-și va recupera copila, regele descoperă încet-încet, prin intermediul unui înțelept-vrăjitor, Shezren, cauzele misterioasei dispariții, intrând astfel în contact cu trecutul necunoscut al propriului popor. Vladimirov, păzitorul prinţesei, este cel căruia îi va reveni misiunea de a o aduce înapoi pe Kaydara. O poveste captivantă şi plină de mister.
Recomandată pentru copiii de 9-12 ani.
Ilustraţii: Sergiu Zegrean
Editura: Libris Editorial
15. Loredana Stanca-Dinu – Marea dorință a unei zâne mici
O poveste delicată, prin care învățăm să prețuim candoarea florilor, să respectăm şi să ne îndreptăm atenția spre natură, spre viețuitoare, în special spre hărnicuțele albine, care ar putea să dispară la un moment dat. Autoarea porneşte de la un gest aparent inocent al micuței zâne Lia, de a rupe un boboc de bujor, şi ne invită la introspecții într-o lume gri, tristă, fără pic de culoare sau mireasmă de flori. Ce putem face să evităm acest scenariu, vedeți în carte.
Ilustrații: Corina Drăgan
Editura: Libris Editorial
16. Mihaela Coşescu – E şi treaba mea
Cartea Mihaelei Coşescu vine ca un îndreptar de viață. Ne trezeşte din indiferență şi ne îndeamnă să avem un spirit civic, spirit pe care îl putem transmite copiilor noştri cu ajutorul personajului principal Sofia. Inițial, ea e sfătuită de părinți să stea deoparte de orice conflict, pe motiv că nu e treaba ei, dar, crescând, îşi dă singură seama că e mult mai bine să ajuți semenii în situații dificile decât să stai deoparte. Sofia începe să ia atitudine, determină mulți alți colegi să îi urmeze exemplul şi lucrurile bune încep să dea roade.
Ilustrații: Ionuţ Robert Olaru
Editura: Creştem Oameni
17. Mircea Anastasie Borcan – Aventurile lui Zgârbilici
Din toate cărţile pe care le avem de la Mircea Anastasie Borcan, cartea Aventurile lui Zgârbilici ne-a plăcut cel mai mult. Povestea este scrisă în versuri, cu mult umor, şi descrie un împărat “bucălat precum un nap/ Şi c-un fir de păr pe cap”, ce se trezeşte într-o zi cu copaci verzi în loc de păr. Singura care l-ar fi putut ajuta să revină la forma iniţială era o vrăjitoare, dar – cu toate licorile din lume – îi adânceşte problema şi mai tare. Cartea vine şi cu pagini de colorat.
Exemplarul pe care îl avem l-am primit cadou de la fiica scriitorului de când avea Luc 2 ani, fiindcă povestea se distribuie în cerc restrâns, în cadrul taberelor Happy Faces, de la Ighiu, Alba, organizate de familia Borcan. Dar dacă v-ar plăcea să o aveţi acasă, să râdeţi şi voi puţin, o puteţi comanda la telefonul 0745.075.057 – Dalina Borcan
Ilustraţii: Marius Ardelean
Colecţia: Izvorul cu poveşti
PS: o găsiți în format PDF să o răsfoiți aici: Zgârlibici COPYRIGHT
18. Monica Bătrânu – Întâmplări mărunte cu pictori mari
Cartea ne introduce într-o lume a culorilor, unde putem descoperi, împreună cu prichindeii noştri, crâmpeie din viaţa a trei pictori celebri: Claude Monet, Vincent Van Gogh şi Vasili Kandinski. Fiecare are propria poveste, cu personaje jucăuşe, gingaşe, puse pe şotii: o fetiţă ce îşi ajută tatăl să picteze lumina, o scrisorică ce călătoreşte în toată Franţa sau două pensule ce merg la operă să surpindă muzica pe pânză.
O carte educativă şi recomandată copiilor de peste 3 ani.
Ilustraţii: Roxana Iacoban
Editura: Curtea Veche Publishing
19. Patricia Lidia – Albinuța Uța-Uța
Autoarea mi-a mărturisit că Albinuța Uța-Uța s-a născut într-o după-amiază de vară în curtea socrilor: o păpădie era vizitată de o albinuță din stupina acestora, un greieraș îngâna un cri-cri molcom, iar un fluture își exersa zborul timid. Imaginația ei a devenit al patrulea personaj, un fel de păianjen, care a țesut fire invizibile între aceste insecte minunate și le-a legat într-o poveste despre prietenie, muncă în echipă și ajutor dezinteresat.
Ilustraţii: Cornelia Popa
Editura: Creanga Fermecată
20. Petruţa Petre – Întâmplări cu puşti, vol. I
Întâmplări cu puşti este o poveste amuzantă la suprafață, redată cu un umor fin şi inteligent, unde doi copii de clasa a V-a se întrec când în pozne, când în silință, competiția părând să fie un bun aliat al lor. Însă, analizând în profunzime, îți dai seama cum autoarea subliniază subtil comportamentul greşit al părinților de a pune presiune pe importanța notelor. Copilul învață astfel de frică sau din dorința de a-şi face părinții mândri, un lucru deloc de dorit în zilele noastre, dar care încă persistă în realitatea românească.
Se recomandă copiilor de peste 8 ani, dar eu o recomand şi părinților, pentru a înțelege perspectiva copiilor lor.
Editura: Libris Editorial
21. Veronica Cozma – Copilul lumină
Această poveste vine ca o stea plină cu emoţii în sufletul părinţilor, dar este şi un prilej prin care copiii îşi pot activa imaginaţia şi pot învăţa despre procesul naşterii lor. Îşi pot închipui astfel varii călătorii astrale prin care ar fi putut trece înainte să ajungă în pântecul mamei şi, în final, în sânul familiei, aducând din ante-viaţa lor un lucru esenţial cu ei: lumină.
Cartea este recomandată copiilor de peste 3 ani.
Ilustraţii: Daniela Chirculescu
Editura: Libris Editorial
***
Bonus: Aş vrea să mai amintesc totuşi doi autori români:
-
Valentina Neagu
Valentina Neagu este o fetiţă de zece ani, foarte talentată, care scrie poezii. Volumul ei de versuri, Lumea Valentinei, ascunde foarte multă inocenţă şi bunătate. Dacă îmi permit părinţii ei, le-aş sugera să încerce să reediteze cartea, poate cu ilustraţii făcute chiar de fetiţă, fiindcă actualele ilustraţii (poze gri, de fapt) nu cred că îi oferă strălucirea pe care o merită. Versurile ei sunt vii, colorate şi naive. Vă mai las o poezie drăguţă, pe lângă cea de sus, pe care o putem citi copiilor noştri:
Cocoşul Mov
Eu am în ogradă
La bunica mea
Multe animale,
Păsări și o stea
Care luminează
Mândru la fereastră,
în noaptea de pluș
Cu zare albastră.
Din toate-mi place
Un cocoș pitic,
Este, ca și mine,
Puiul cel mai mic.
De vă spun prieteni,
Mare întâmplare,
N-ați putea să credeți,
Mov e de culoare.
2. Sidonia Drăgușanu (n. 4 august 1908 – 3 mai 1971)
Sidonia Drăguşanu a fost prozatoare, jurnalistă și autoare dramatică, ce a scris numeroase romane, nuvele, piese de teatru și cărți pentru copii, printre care şi O javră, un câine și un copil, în 1947. De câţiva ani, familia autoarei a început să reediteze operele sale şi să îi scoată la lumină numele. O javră, un câine și un copil este o poveste cu tâlc și final fericit, despre o cucoană care-și iubea numai câinele de rasă, pe Fonfonel, în timp ce Azor, câinele din curte, era nedreptățit și bănuit de toate relele. În final, se dovedește că Azor e un câine de nădejde, loial și foarte iubitor.
Deşi lui Luc încă nu i-am citi toată cartea, pentru că simt că sunt unele pasaje dure, pentru copilul din mine şi omul care a păşit nătâng în acest domeniu mi se pare fermecătoare. Mai ales că nu punem des mâna pe o poveste pe care ar fi citit-o părinţii sau bunicii noştri.
***
Sper că vă este folositor articolul la care am lucrat de când stau în autoizolare şi aştept cu drag şi alte sugestii din partea voastră cu cărţi pentru copii, scrise de autori români. Mărturisesc că am strâns şi citit mai multe poveşti decât cele prezentate, dar, oricât aş vrea să promovez autorii autohtoni, nu am putut rezona chiar cu toate 🙂
Pozele: arhivă personală
Cu prietenie,
Alexandra
Un răspuns
Bună ziua, aș dori să intreb daca stie cineva autorul unei carticele din care le citeam copiilor mei acum peste 20 de ani si care mi-a ramas la suflet?Incă mai stiu strofe din câte -o poezie.Cea mai dragă imi era „Domnisoara veveriță „, si cred ca astfel se intitula cărticica.Nu reusesc să găsesc nimic pe net.Dacă cineva a auzit de acea carticica si autorul ei, as fi tare încântata să aflu.Multumesc