Naştere naturală sau cezariană, îi iubesc pe amândoi la fel de mult (p)

Articolul a fost scris la invitaţia clinicii Nativia, care a lansat 3 pachete de Sarcină și Naștere.  Cu codul BEBELONIA10, aveți un extra discount de 10% la achiziția unui pachet. Mai multe detalii despre ele, dar şi despre când puteţi merge la o consultaţie gratuită, la final.

***

“Naşterea naturală este o dovadă de iubire absolută faţă de copilul tău”, scria cineva pe un grup, lucru care mi-a atins nişte corzi şi care mă determină să vă vorbesc despre un subiect tare sensibil, intim, doar de sufletul mamei ştiut: naşterea. 

Primul copil al meu a fost născut natural, iar al doilea, prin cezariană.

Vreau să menţionez din capul locului că nu îmi doresc să înfluenţez pe nimeni, articolul nu este despre cum ar fi bine să naştem (sunt pro naştere naturală şi recomand să vă informaţi foarte bine înainte), ci despre ce cred eu că se întâmplă după ce alegem o variantă sau alta.

Poate am avut ghinion, poate sunt eu mai puţin curajoasă, dar prima naştere pentru mine, naturală, la stat, mi s-a părut un chin, un chin atât de mare că nici azi, după 5 ani jumătate, nu am uitat complet.

La 153 cm ai mei, copilul a avut 53 de cm şi 3.6 kg şi, ca să nu intru în detaliile de îmi zguduie şira spinării, vă spun doar atât: nu mai cobora. A fost nevoie de două moaşe să împingă, atât de tare, de o săptămână am fost vânătă pe burtă, dintr-o parte în alta.

La al doilea, la privat de data aceasta, iar cred că am avut ghinion. Deşi cântărisem bine opţiunile, deşi preferam cezariana de frica naşterii naturale, peste care nu trecusem complet, am zis totuşi să încerc tot ca prima dată. Să scap mai repede. Doar că bebeluşul meu avea dublă circulară (cordonul de două ori în jurul gâtului) şi, când încercam să împing, cordonul îl strângea. Îi scădea pulsul. Astfel, am făcut cezariană la cald.

Naşterea naturală versus cezariană. E vreuna mai uşoară?

Când am ales naşterea naturală, citisem zile întregi despre îngrijorările specialiştilor, care subliniau că rata cezarienelor a crescut mult în lume, nejustificat, iar riscurile sunt mai mari decât în cazul naşterilor naturale. Spre exemplu, potrivit unui studiu francez, publicat de Biblioteca Naţională de Medicină din Statele Unite ale Americii, riscul de deces în cazul cezarienelor s-a dovedit a fi de trei ori mai mare faţă de naşterea vaginală din cauza ulterioarelor complicații.

De asemenea, citisem că recuperarea e mai rapidă, că lactaţia se instalează mai rapid, că slăbești mai repede, fiindcă poţi face mai multă mişcare. 

NAŞTEREA NATURALĂ:

În ceea ce mă priveşte, la prima naştere, durerea a fost doar de moment.

Lactaţia a venit mai târziu, după 3 zile, în fund nu am putut sta două săptămâni şi abia după 3 ani am slăbit cu un nutriţionist (abia atunci am găsit timp pentru mine).

Dar ce a fost extraordinar a fost că mi-am ţinut copilul în braţe fără probleme din prima clipă.

Ba chiar, îl alăptam din picioare. Şi da, nu am avut probleme să fac sport.

NAŞTEREA PRIN CEZARIANĂ:

La cezariană, 3 zile am simţit că m-a lovit trenul. Atât de tare durea operaţia când nu luam calmante. Dar chiar şi aşa, cu toate durerile, l-am ridicat din pătuţul lui, când începuse să plângă, iar asistenta plecase.

Lactaţia a venit imediat, a supt la două ore de la naştere (poate a contat şi că l-am alăptat pe primul copil 2 ani şi 5 luni).

De slăbit, acum am slăbit mai repede, că al doilea copil are alergii şi ţinem regim (ca să pot să îl alăptez în continuare).

Deşi după o săptămână-două îl ridicam deja şi pe cel mare în braţe, mai uşurel (avea nevoie de atenţia mea), totuşi, m-am recuperat per total mai lent. Nu neapărat mai greu, dar a durat mai mult.

În plus, obosesc mai repede, scot limba când urc scările, iar muşchii din jurul operaţiei îmi par atrofiaţi. Amorţiţi.

Iubirea e la fel de copleşitoare

Cert e că, în experienţa mea, amândouă naşterile au avantajele şi provocările lor.

Depind foarte mult de fiecare organism în parte, de fiecare mamă, cred că experienţele diferă de la femeie la femeie.

Dar niciuna nu mi se pare uşoară.

La natural, durerea a fost la început, la cezariană – după.

Şi nu cred că alegând una sau alta te defineşte ca mamă. Nu cred că naşterea vaginală sau naşterea prin cezariană ne dictează inima.

Nu contest în niciun caz beneficiile naşterii vaginale, doar şi eu am ales-o, dar nu cred că există o legătură directă între modul în care îl naşti şi în care îl iubeşti.

Ba, vă mărturisesc, la al doilea copil, conexiunea şi magia au venit din prima, pe când la fratele mai mare am avut nevoie de timp.

În prezent, îi iubesc pe amândoi mai mult decât mi-aş fi imaginat vreodată.

Amândurora le miros părul, amândurora le sărut tălpile, amândurora le cer, în secret, să nu mă uite.

Nu contează modul în care i-am născut. Tot aceeaşi mamă sunt.

***

Pachete Sarcină și Naștere Nativia

Articolul a fost scris la invitaţia clinicii Nativia, clinica de obstetrică şi ginecologie din Bucureşti, care are medici foarte buni (pe mulţi dintre ei sigur îi ştiţi) ce vă vor ghida cu toată dăruirea în cel mai important proces: a fi părinți. Doctorii de la Nativia vă vor fi sprijin în alegerea celor mai bune decizii pentru voi şi bebeluş, de la sarcină la analize şi naştere.

Folosind codul BEBELONIA10, beneficiaţi și de un extra discount de 10% la achiziția unui pachet Sarcină și Naștere de mai jos:

  1. Pachetul Înainte de sarcină

Este special creat pentru cuplurile care își doresc un bebe, ca înainte de a-l concepe să se asigure că este totul în regulă din punct de vedere medical. Acest pachet conține investigații și analize pentru ambii parteneri.

  1. Pachetul Urmărire sarcină trimestru I

Este dedicat cuplurilor care abia au aflat că vor fi părinți și sarcina este incipientă. Include o serie de investigații pentru dezvoltarea armonioasă a bebeluşului, dar și pentru sănătatea viitoarei mame.

  1. Pachetul Urmărire sarcină și naștere

Este dedicat cuplurilor care doresc să știe că parcursul sarcinii și nașterea sunt bine stabilite încă de la început și astfel se pot relaxa cât mai mult.

Pachetele includ acces gratuit la cursuri mama&bebe, dar şi o persoană dedicată nevoilor voastre (Patient Advisor), pe care o puteţi suna oricând la un număr de telefon dedicat, pentru a vă răspunde la întrebările ce vă preocupă pe durata sarcinii și nașterii.

Formularul de contact pentru pachete este aici.

Dr. Anca Ciobanu
Asistent universitar obstetrică-ginecologie
Doctor în științe medicale

Mai mult, Zilele consultațiilor gratuite sunt pe 5 august, iar viitoarele mame pot beneficia de o consultație GRATUITĂ cu medicul obstetrician Dr. Anca Ciobanu, sunând la 0744306560.

În cadrul consultaţiei gratuite, puteţi primi toate informaţiile utile despre pachtele de care vă povesteam.

Sper să vă fie de folos, să fiți sănătoşi, să aveți naştere uşoară şi, la fel de important, încredere în doctorii de la Nativia!

Cu prietenie,

Alexandra

 

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *