Mamele singure sunt supereroi. Au dragoste, grijă şi curaj cât pentru doi

Mame singure. Cunosc şi am văzut cazuri de mame care au fost date afară de soți, cu copii cu tot, să se descurce. Cunosc mame care şi-au adus pe lume copiii fără a fi ținute de mână de parteneri, fiindcă aceştia s-au răzgândit şi au zis că viața de familie nu e de ei. Care au plecat, pur şi simplu. Am scris despre mame care şi-au pierdut soții brusc sau care au fugit, din proprie inițiativă, de ei, fiindcă erau nocivi şi violenți. Cunosc şi copii care au crescut doar cu mama, fiindcă tatăl lor a plecat din țară să muncească şi vine acasă doar de Sărbători. O dată sau de două ori pe an.

Sunt multe mame singure printre noi, chiar în blocul vecin, chiar în coada de la magazin, chiar în fața ghişeului de la poştă. Sunt mame care se luptă de două ori mai mult, care dorm de două ori mai puțin, care plâng de două ori mai tare. Sunt mame care îşi iubesc copiii cât pentru doi şi care muncesc şi noaptea, şi ziua, pentru că nu au cu cine împărţi chiria, rata de la grădiniţă sau de la credit. Sunt mamele care nu au pic de ajutor, care nu se pot duce nici să îşi ia orez de la magazinul din colţ fără să îşi ia copiii după ea. Care nu pot să deschidă curierului când bate la uşă, fiindcă puiul lor le doarme pe piept şi nu vor să-l trezească.

Dar chiar şi aşa, ştiu că sunt mame cu o forţă grandioasă, izvorâtă din inima copiilor ei, iar mila sau compasiunea nu le ajută (mi-a spus o doamnă că le deranjează, chiar!). În schimb, un zâmbet, o încurajare, lipsa (pre)judecăţilor, deschisul uşii la bloc sau căratul plaselor până în dreptul casei pot fi mici bucurii sufleteşti. Nu ştiu cum sunt pentru voi, dar pentru mine sunt cel puţin…supereroi. Ori de câte ori mă plâng că îmi e greu, mă scutur şi mă întreb retoric: ce te făceai măi, fată, măi, dacă erai singură? Ca apoi să îmi amintesc ce mi-a spus o mamă:  „atâta timp cât copilul e cu mine, singură nu am cum să fiu. Poate doar să mă simt.” 

Deşi în România există preconcepţii înrădăcinate, cum că un copil cu un singur părinte prezintă un dezavantaj în dezvoltare, studiile ne arată altceva. Studiile spun că, dacă aleg să fie mame singure de la bun început (by choice), fără să fi implicat copilul într-un conflict parental, acesta din urmă nu va prezenta modificări în dezvoltarea emoţională. Se va comporta la fel de bine în viaţă precum un copil cu doi părinţi. 

În schimb, cercetătorii spun, în acelaşi studiu, că impactul negativ asupra dezvoltării copilului este dat mai degrabă de o relaţie defectuoasă dintre el şi părintele său, decât de absenţa lui. Dificultăţile apar când copilul asistă la certuri, la violenţe, la separarea părinţilor, când este prins în mijlocul unui conflict parental. 

Asociația Touched Romania există însă pentru a schimba în bine vieţile acestor copii si ale mamelor lor, victime ale violenţei domestice, sărăciei şi excluziunii sociale. Asociaţia oferă sprijin material, consiliere emoţională, un program educaţional de bază şi de reintegrare socio-profesională.

Mai mult, organizează diferite evenimente caritabile, de strângere de fonduri, utile pentru desfăşurarea activităţii.

La un astfel de eveniment voi participa şi eu,  pe 17 decembrie, la Commons, ora 19:00, intitulat Red Carpet cu Supereroi. Alături de alte 47 de bloggerițe, voi defila în cadrul unei prezentări de modă într-o ţinută din colecția Pineberry, cu accesorii BonBons by Monica Radulescu.

Mariana Stan, organizatoarea evenimentului şi blogger la www.positivemother.ro, îmi spune că la Touched Romania sunt femei care nu mai cred decât într-un singur vis: să aibă posibilitatea de a-și crește copiii mari. 

,,Așa a început proiectul personal Red Carpet cu Supereroi, ca o simplă dorință de a ajuta alți oameni în preajma Crăciunului, atunci când trebuie să fim recunoscători pentru ceea ce primim pe parcursul întregului an. Știu că mai nou a devenit o modă să fim buni doar de Crăciun și nu e rău atâta timp cât gesturile noastre rezonează cu viețile altor oameni nefericiți.

Dar mi-am dorit mai mult. Să transform perioada sărbătorilor de iarnă într-un context în care faptele bune se întâlnesc cu oameni creativi și posibilitatea de a valoriza «femeia» indiferent de statut și rolul ei în societate. Covorul roșu reunește oameni care creează modă și conținut în dorința lor de a ajuta nu doar de Crăciun.

Domeniul responsabilității sociale este unul în care mă regăsesc foarte bine, de aceea Red Carpet cu Supereroi vreau să devină o platformă a binelui unde reușim împreună să sprijinim mame singure și copii aflați în situații de excluziune socială. Va deveni un proiect mai mare, fiindcă deja se bucură de sprijinul unor femei minunate, care simt eu că pot transforma vieți, în bine, pe tot parcursul anului.”

Aşadar, am două invitaţii (Later edit: menționez şi „gratuite„, ca să fie clar) de oferit la eveniment, unde taxa minimă de participare este de 50 RON. Trebuie doar să îmi spuneţi de ce aţi vrea să mă însoţiţi, de ce aţi vrea să ajutaţi acest proiect, iar eu aleg câştigătoarele.

De asemenea, puteți dona oricând şi oricât în contul Asociației:

Asociatia Touched Romania

RO35BRDE445SV42798764450

Cod fiscal 17439389

Banca: BRD, Stefan cel Mare 

Specificați: Pentru ,,Red Carpet cu Supereroi”

Date de contact:

*e-mail: mariana_stan@outlook.com

* telefon: 0725.913.956 (Mariana Stan)

Vă aştept, aşadar, pe 17 decembrie, ora 19.00, la Commons (pe strada Halelor, nr. 5),  să punem deget lângă deget până strângem o mână de ajutor pentru mamele singure şi copiii lor.

Cu prietenie,

Alexandra

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

2 răspunsuri

  1. Mi-ar plăcea tare mult să vin pentru că mi-aș dori să te cunosc, pentru că sunt mamă singură și pentru că acest tip de eveniment m-ar face cu siguranță să mă simt puțin mai înțeleasă față de obicei! Dar nu am cum, este departe de noi, dar te susținem! 😚

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *