-Au, mami, m-ai lovit cu mătura, zic supărată, frecând genunchiul de durere.
-Scuze! Sorry! îmi zice Luc în amândouă limbile, să fie sigur că înțeleg. Apoi vine la mine, îmi pupă genunchiul şi mă ia în brațe.
Cam aşa îmi dau mie lacrimile când îmi arată cât ține la mine. Şi îmi mai dau şi când realizez că a trecut mai bine de o lună de când am încetat alăptarea. A trecut mai bine de o lună de când nu mi-am mai simțit copilul la sân. De când îl adorm aşa, ca în poza de deschidere. Până atunci, stătea în marsupiu, se servea singur şi adormea. Acum stă doar cu capul pe piept.
Nici nu ştiu cum şi când, dar au trecut cinci săptămâni de când am pus punct. Sau, cel puțin, de când am pus o mare virgulă, fiindcă noi doi am continuat să ne iubim. Luc a continuat să mă iubească indiferent că i-am luat definitiv cel mai prețios lucru al lui. Vă spun, la cât era de vehement în a cere țiți, aveam impresia că vine la mine doar pentru lăptic şi că niciodată, dar niciodată nu o să înțarc blând.
Însă, ați văzut că s-a putut în 11 zile, cum v-am scris atunci. Ați văzut că după cele 11 zile, timp în care eu mi-am eliberat emoțiile, copilul meu nu a mai cerut. Iar ce nu ştiți e că, da, există viață şi după alăptare. Nu credeam, dar e atât de frumoasă! Este o altă etapă, cel puțin la fel de profundă, dar cu o manifestare mai evidentă a dragostei. Parcă mă aflu într-o operă unde eu sunt spectator, iar copilul meu este artistul principal. Eu doar stau, iar el mă mângâie, el mă caută să mă ia în brațe şi, uneori, mă pupă şi 20 de minute încontinuu. Are grijă de mine şi când mă loveşte 🙂
Dar niciodată, niciodată nu aş fi putut scrie despre toate acestea dacă nu era cineva care să mă ajute să alăptez. Dacă nu erau doi bărbați, ca să fiu sinceră: soțul meu şi binecunoscutul medic pediatru Jack Newman, cel mai mare expert în alăptare din lume.
La modul cel mai sincer, vă spun.
Eram în primele săptămâni acasă când am avut un „început de mastită”, cum mi-a spus un doctor. Luc avusese probleme în a se ataşa la sânul stâng, fiindcă nu prea avea de ce să apuce şi, atunci, pe acela trebuia să îl mulg cu pompa des. O singură dată am sărit peste această regulă. La o singură masă nu am scos cu pompa laptele din stângul şi a fost suficient. S-au blocat canalele, sânul se înroşise, ardea, iar eu începusem să am frisoane. Iar durerile – Doamne, ce dureri! – erau îngrozitoare când masam. Ca pietrele la rinichi. Le ştiu, fiindcă le-am avut şi pe acelea, unde chiar am leşinat.
Însă atunci m-am dus la urgențe, iar sfatul pe care l-am primit a fost să nu îi mai dau să sugă copilului, fiindcă laptele nu mai e bun.
Am ajuns acasă, am deschis cutia de lapte praf şi mă pregăteam să citesc instrucțiunile. Când Andrei, soțul meu, ce a făcut? A luat cartea lui Newman în brațe, „Ghidul pentru alăptare”, şi a citit ceva important. Deşi nu mai am exact pagina în față, fiindcă am împrumutat cartea, am reținut esențialul: poți alăpta în astfel de situații, iar copilul este cea mai bună pompă. Nicio picătură nu ieşea din sânul stâng cu pompa electrică sau cu cea manuală. Dar Luc, copilul meu, a reuşit. A desfundat tot, iar eu am simțit că îmi recapăt puterile.
Veşnic recunoscătoare îi voi fi acestui medic excepțional. Datorită lui am alăptat doi ani şi cinci luni, datorită lui am avut o poveste atât de frumoasă, unică, de care doar eu o să îmi aduc aminte. Datorită lui am nostalgii în această perioadă, post-alăptare. Şi, desigur, datorită soțului meu.
Aşa că m-am bucurat foarte tare de cum am aflat va veni luna aceasta chiar la noi în țară, într-un eveniment organizat de Parenting Ads şi Miruna Ioani, de la Şi Blondele Gândesc. M-am înscris imediat. Dacă vreți să veniți şi voi, dacă vreți să trimiteți o mamă la conferință, ce are nevoie de ghidaj în alăptare, vă las mai jos toate informațiile necesare:
- Conferința va avea loc în sâmbătă, 31 august, la hotel Pullman și va fi o zi întreagă. Duminica va continua cu un workshop dedicat exclusiv medicilor, moașelor și consultanților în lactație.
- Participarea în sală (prima zi) costă 450 lei (văd că e redus acum, când scriu, la 400 lei), iar pentru cei care nu sunt în București, conferința poate fi urmărită și online live. Va fi disponibilă și ulterior pentru vizionare. Prețul unui bilet întreg este 360 lei, dar din nou – la momentul la care scriu, văd că e redus la 315 lei. Agenda evenimentului și biletele sunt aici.
Poza: arhivă personală
Cu drag,
Alexandra
3 răspunsuri
Am citit cu mare emoție articolul tau, noi avem 1 an si 8 luni si as dori să-l întarc, nu stiu daca voi reușit, astazi numai acolo m-am gândit cu lacrimi în ochi, nu stiu cum sa incep ,dar trebuie, sper sa pot reuși, mulțumesc tare mult pt articol
Cu mare drag. Mai am un articol cu cele 11 zile de înțărcare blândă, unde explic exact cum a fost la noi. Poate dai peste el. Hugs, o să fie bine!
Sper sa reusim, sincer de la început am zis ca voi merge pe autointarcare dar se pare ca nu voi face asta. Stam foarte prost la capitolul mâncare, în afară de titi el nu vrea sa mănânce nimic si ma vad obligată să apelez la intarcare deși sincer iti spun ca simt ca mi se rupe inima, va fi greu, atât pt el cat si pt mine dar trebuie să o fac. Mulțumesc pt tot. Ador sa-ti citesc articolele