Soțul meu împingea la căruciorul nostru drag, primit de la amicii noştri şi mai dragi de la Erfi, când la vale, când la deal, când în față, când în spate. Încerca să îl readoarmă pe Alec. Împingea şi se uita pe pereți, foarte serios. Nicio expresie facială.
-Ce faci? S-a trezit deja? am întrebat în şoaptă.
-A deschis ochii, da. Nu mă uit la el că după râde şi nu mai adoarme.
Am plecat din cameră amuzată, ştiind că Alec nu va mai pune geană pe geană neam. Dar şi convinsă că pandemia asta l-a făcut pe soțul meu, vrând-nevrând, mult mai implicat şi mai atent la detalii. Detalii din acestea de nuanță – să nu te uiți în ochii bebeluşului când vrei să îl readormi – erau, la primul copil, mai mult de mine ştiute.
Acum, de un an, de când lucrează de acasă, a realizat multe aspecte, a înţeles multe chichiţe şi a văzut ce înseamnă să stai 24 din 24 cu un pui de om. Sau cu doi.
Şi, probabil, ca el, toţi taţii de au lucrat de acasă, în pandemie.
Taţii au văzut cum casa pe care o găseau lună când se întorceau de la serviciu nu se curăţa singură. Au văzut de câte ori bagi puzzle-ul în cutie, de câte ori iei slime-ul din perdea, de câte ori pui oalele la loc, fiindcă erau folosite pe post de tobe.
Taţii au înţeles cum tocăniţa pe care o găseau când se întorceau de la serviciu nu se făcea singură. Se gătea cu un copil agăţat de genunchi, cu morcovul curăţat la prima oră a dimineţii şi ceapa tăiată la prânz.
Au realizat cum hainele pe care le luau din dulap, să plece la serviciu, nu se împătureau singure. Ba mai mult, puteau fi uitate în maşina de spălat două zile la rând.
Taţii au înţeles acum, mai bine decât niciodată, că bebeluşii pe care îi găseau adormiți nu adormeau singuri. Au simţit pe pielea lor ce înseamnă să mişti de cărucior jumătate de oră – o oră şi, când te oprești, bebeluşul să deschidă ochii.
Au înţeles ce înseamnă să fii, în aceeaşi zi, un titirez pe baterii, bucătar, grădinar, povestitor, clovn, partener de joacă, dragon cu flăcări sau omul-cu-braţele-deschise-mereu.
Au înţeles, de fapt, ce înseamnă să fii mamă.
Şi cred că, după ce vor trece vremurile în care ne aflăm şi se vor întoarce la birou, vor aprecia mult mai mult efortul nostru.
PS: Fiindcă ştiu că o să mă întrebaţi, vă spun de acum: căruciorul nostru e de la Graco, e fain, uşor, flexibil şi a rezistat cu brio tuturor sesiunilor de adormire ale bebeluşului nostru.