Zilele trecute am crezut că fac stop cardio-respirator. Am crezut că la nici un anișor jumătate, Luc are carii pe incisivii centrali superiori (pe lopeți!), fiindcă la vârfuri și în spatele lor se vedea ceva negru-gri. Ne-am tot uitat eu și Andrei, în gura lui, ori de câte ori râdea sau căsca să ne convingem că vedem bine, i-am făcut și poze ca să arătăm pediatrului (aveam de gând să îl vadă și live, dar am zis să ne pregătim) și mă tot chinuiam să înțeleg cum este posibil așa ceva. Zahăr nu i-am dat, suc de fruncte nici atât, iar de periat dințișorii am început de la apariția lor, cu pastă de dinți fără fluor. “Da, dar nu chiar zilnic,” mă învinuia conștiința.
Când, la un moment dat în timp ce dormea, mi-am făcut curaj și am dat cu unghia pe negreală. Erau scame, domnule! Dințișorii erau puțin ciobiți de la toate pietrele de le bagă în gură și în locurile smălțuite s-au lipit scame. Am fost așa de fericiți amândoi de zici că răzuisem un loz câștigător cu o cină romantică. Dar m-am întunecat rapid: halal periaj dentar am făcut până acum.
Și mi-am dat seama că nu am acordat suficientă atenție îngrijirii dințișorilor, aşa că m-am pus pe citit, m-am documentat în detaliu şi am stat de vorbă şi cu un medic stomatolog.
În primul rând, este indicat să începem îngrijirea dinţişorilor înainte de apariţia lor, prin îngrijirea gingiilor. Cu o compresă sterilă umedă (eu foloseam ser fiziologic) ar fi bine să ştergem gingiile de cel puţin două ori pe zi, în special după alăptat şi înainte de somnul de noapte. Astfel, îndepărtăm bacteriile şi evităm să se depună pe gingii sub forma unei plăci lipicioase care ar putea afecta dinţişorii sugarului când erup.
În al doilea rând, de când apar primii dinţişori, putem începe periajul lor, dimineaţa şi seara, folosind un degetar textil sau de silicon şi o pastă de dinţi fără fluor, cât un bob de orez. Deşi aţi putea spune că sunt doar dinţii de lapte şi o să cadă la un moment dat, ei sunt foarte importanţi. Dacă nu sunt sănătoşi, copilaşii pot avea dificultăţi la mestecare şi vorbire.
“Pastă de dinți fără fluor recomand până la șase ani și cantitate mică. Dar și dacă are fluor și înghite nu este atât de toxic, pentru că în România copiii nu primesc fluor din alte surse (ca în SUA unde e în apă, lapte etc). Poți să faci periajul cu degetar din silicon, comprese umede sau cu periuța super soft specială pentru bebeluși, umezită cu apă ca să fie și mai moale”, mi-a spus Caterina Simion, medic rezident Ortodonție și Ortopedie Dentofacială.
După un an – un an jumătate putem folosi şi o periuţă de dinţi, care ar trebui să fie moale, cu cap mic şi mâner lung. Trebuie să spălăm noi dinţişorii în faţă şi în spate, până când copilul învaţă să ţină singur periuţa. De asemenea, uşor-uşor trebuie să îl învăţăm să clătească şi să scuipe.
“Poți să nu folosești pastă deloc la început. Pasta uneori ajută că e bună la gust și le place copiilor mai mult momentul. Ideea e să nu rămână placă bacteriană lipită pe dinți. Dimineața și seara trebuie făcută igienizarea dințișorilor, și seara după ce sunt curați, să nu mai mănânce/bea nimic”, a mai spus medicul.
Se pare că putem creşte cantitatea de pastă de dinţi la dimensiunea unui bob de mazăre la vârsta de trei ani.
Şi, ca o ultimă informaţie, tocmai am primit invitaţie la un eveniment tare interesant, la care nu pot participa, deşi sunt partener media, dar poate mergeţi voi, dacă sunteţi în Bucureşti: o nouă ediţie a Modern Dad’s Challenges, singurul eveniment de parenting dedicat taţilor, ce are loc joi, pe 3 mai, de la 18:30, la Hotel International din Bucuresti . Temele pe care le vor dezvolta specialiştii invitaţi sunt chiar despre sănătatea copiilor noştri, printre care şi igiena dentară:
- Despre bolile copilăriei şi cele mai comune afecţiuni la cei mici
- Mituri & Adevăruri despre îngrijirea sănătăţii copilului
- Alergii şi afecţiuni ale pielii
- Îngrijirea dinţilor la copii. Efecte pe termen lung
Evenimentul este gratuit, iar înscrierea se face aici: https://events.moderndads.ro/
Cu prietenie,
Alexandra
2 răspunsuri
Ne vedem joi la eveniment? 🙂
Hei, nu, abia la mijlocul lui mai ajung in Bucuresti…data viitoare 😀