Haideţi să vă spun o poveste despre o mamă care a pus medicina şi evoluţia ei în cea mai bună lumină posibil. Are final fericit, dar drumul până acolo m-a impresionat teribil.
Poate şi pentru că înțărcarea lui Alec încă e proaspătă la mine în piept. Atât de proaspătă că am şi uitat de câteva ori că am terminat cu alăptarea. Când mă cheamă pe canapea, în colțul drept, în locul nostru, încă mă mai trezesc, pentru o fracțiune de secundă, că bag mâna la decolteu să scot ce am scos timp de doi ani şi patru luni.
Sau poate doar pentru că povestea în sine e extraordinară: o femeie, cu un risc de 80% cancer la sân şi 60% risc de cancer ovarian, a făcut dublă mastectomie preventivă. Adică, şi-a tăiat ambii sânii la 30 de ani. Şi, la 6 luni de la operație, a rămas însărcinată.
Evident, nu a putut să-şi alăpteze copilul. Ştia asta, dar a ales să îşi reducă riscul de cancer undeva sub 3%, tocmai ca să fie mamă şi să nu îşi lase copilul singur.
Şi am realizat că în timp ce eu mă vait de dor, alții au probleme serioase. Luptă pentru viaţă.
Probabi de-asta m-a impresionat aşa tare.

Ilioara Radu, mama aceasta de care vă povestesc, care a moştenit defectul genetic de la bunica paternă, a avut o intuiție fantastică.
De pe la 15 ani tot simțea nodulii la sân, dar mai nimeni nu o credea. Până a dat de un doctor bun din Galați, care i-a dat dreptate şi care a monitorizat-o până la 27 ani.
„Unul dintre noduli şi-a dublat dimensiunea, ar fi bine să mergi să faci o excizie chirurgicală”, i-a spus acesta.
Astfel a ajuns la Cluj. La doamna doctor Andreea Cătană, medic genetician la Regina Maria și la Institutul Oncologic din Cluj. Doctorul, când a aflat că bunica paternă a Ilioarei a murit de cancer de sân la 54 de ani, a sfătuit-o să facă testul genetic BRCA. Acesta este un test ADN care le poate indica pacientelor cu cazuri de cancer de sân în familie dacă au moștenit riscul. Şi, din păcate, i-a ieşit pozitiv.
“M-am gândit că poate, de fapt, un îngeraș a coborât și mi-a spus la ureche <<Hei, e posibil să ai 80% șanse să faci cancer de sân în viața asta, eu am venit să te previn, tu faci ce vrei>>. Și am îmbrățișat acest mod de gândire – cineva, ceva, cumva m-a prevenit și mi-a dat un semn. I-am mobilizat pe toți în jur, părinți, bunici, unii spuneau că sunt prostii, <<nu există așa ceva>>, încercam să le explic că medicina a evoluat, chiar încercam să îi conving”, spune Ilioara într-un interviu pe care l-a acordat celor de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.
Şi adevărul e că medicina chiar a evoluat. Suntem norocoşi că trăim în vremurile de azi şi putem preveni tragedii.
Habar nu aveam de astfel de teste genetice, e bine să le ţinem minte. Conform doctorului Cătană, e bine să le facem când avem o rudă de grad 1 diagnosticată cu cancer de sân sau de ovar, când avem două rude de gradul doi sau mai îndepărtate sau tatăl diagnosticat cu cancer de prostată înaintea vârstei de 55 ani sau cu cancer mamar.
„Subliniez aici o indicație primordială și anume că orice bărbat diagnosticat cu cancer de sân trebuie să facă cel puțin testarea BRCA1, BRCA2, dar și alte gene pentru că el poate să transmită defectul fiicelor”, a mai spus medicul în acelaşi interviu.
Ilioara s-a documentat temeinic, a găsit alte femei tinere care au trecut prin asta şi a luat cea mai grea decizie: tăierea sânilor şi reconstrucţia lor. Alegerea asta a făcut-o cu gândul la ea şi la copilul ei.
“Cred că cea mai grea parte a fost să îi conving pe cei din jur că fac alegerea potrivită. Mă refer la membrii apropiați ai familiei, nu la familia extinsă. Trebuia să depun eforturi extraordinare să îi conving că eu chiar fac operația decisă 100%, cu inima deschisă, mereu ziceau <<ah, dar tu te prefaci!>>. Am văzut foarte multă suferință în ochii mamei, îmi era milă de stările prin care trecea. Ea s-a temut că o să sufăr foarte mult. Prima întrebare pe care a pus-o și mi-a adresat-o și mie a fost <<de ce tu, copilul meu? De ce ți se întâmplă ție asta? Ce am făcut eu greșit?>>. I-am explicat că aproape nimic. Apoi încerca să mă convingă cumva că e doar o probabilitate, ea a fost cea care cumva s-a îndoit de necesitatea și corectitudinea testelor – îmi spunea oare chiar ne putem baza pe ele, se fac într-un mod corect? Testele BRCA sunt teste simple, se fac din salivă. Îi e mai greu unui om care nu are cunoștinte medicale și nici educația necesară să se bazeze pe o probă de salivă, și atunci a fost cam greu de convins. Dar ulterior, a înțeles. Sora mea mai mică a spus și ea că e o nebunie, că sunt aberații. Eu nu m-am întrebat niciodată “de ce eu?”. M-am concentrat pe soluții. Tata nu s-a învinovățit, chiar dacă a venit pe linie paternă toată povestea. El a fost cel care m-a susținut, mi-a povestit suferința prin care a trecut mama lui, și că a fost extrem de dureros să o vezi pe mama ta suferind, fara acces la tratamente, în chinuri, cu plânsete, momente care l-au marcat foarte mult pe el. Mi-a spus că operația și ce am de gând să fac e varianta cea mai bună”, mărturisește Ilioara în interviul citat.
Soțul ei a susținut-o din prima clipă şi asta i-a dat încredere. Astăzi, Ilioara are o fetiță care va împlini un an la sfârşit de mai.
Povestea ei mi se pare o inspirație pentru toate femeile din lume. Determinarea, continua cercetare, ascultarea propiei intuiții i-au dat Ilioarei speranțe mari de viață lungă. Aş vrea să ne motiveze cumva, să avem mai multă grijă de noi, să facem controale anual, să nu plecăm pe premisa că „nu mi se poate întâmpla mie”. Mai ales azi, când avem atâtea condiții medicale pe care bunicii noştri nu le-au prins.
Şi da, poate Ilioara nu a avut parte de magia alăptării după care încă mai suspin un pic. Dar nici eu nu o să am vreodată puterea, optimismul şi curajul ei.
Şi-a tătat bucăți din ea ca să le lipească din nou, mai frumos şi mai frumoasă decât oricând.
Cu drag,
Alexandra
PS1: pe la 40 de ani o să se concentreze şi pe cel de-al doilea diagnostic, riscul de 60% de cancer ovarian.
PS2: povestea face parte din campania „Mamele fac medicina să fie extraordinară”, derulată de Regina Maria. Toate poveştile din campanie sunt incredibile, dar mie mi-a rămas gândul aici, unde puteți citi întreaga poveste a Ilioarei.