Cele mai interesante şi ciudate lucruri din Tokyo (II)

Despre Japonia pot scrie multe și mărunte, mă fascinează întreaga ei existență. Poate că nu am scos nasul în lume de prea multe ori şi sunt eu uşor de impresionat, dar vă garantez că țara asta are meritele ei. Trei luni am stat anul trecut şi tocmai a mai trecut o lună de când ne-am reîntors. Politețe, respect, curățenie, disciplină, inovație, tehnologie de ultimul minut şi, nu în ultimul rând, atenția şi grija față de semeni: se apleacă mereu în semn de salut, poartă măşti la răceli, păstrează liniştea în lift şi metrou, merg tot timpul pe stânga şi aşteaptă la linie. V-am mai zis, dar repet, că mie mi se pare incredibil: Japonia este țara unde controlorii îşi cer scuze dacă trenul întârzie câteva secunde (secunde!) şi cu asta am spus tot.

Ei, şi după ce am scris anul trecut prima parte a celor mai interesante și ciudate lucruri din Tokyo, am promis că voi mai face un follow-up când o să am timp. Timp am avut, dar, drept să vă spun, am uitat. Totul e înspre bine însă, că acum am îmbunătățit lista de mai jos chiar cu capul de afiş, hotelul-capsulă. Habar nu aveam de existența unor astfel de cazări, dar am aflat de curând. Vedeți mai jos mai multe despre acest subiect şi despre alte 11 lucruri interesante:

1. Hotelul-capsulă

Există hoteluri în Japonia cu camere un pic mai mari decât un sicriu. Sau un pic mai înalte, cât să nu dai cu capul de tavan, când te ridici. Prietenul nostru, Geo, a stat într-un astfel de loc şi a plătit 40 Euro/noapte.

Hotelul era foarte curat, cu vestiare, toalete, sală de mese şi se mergea doar în papucii de casă sau în ciorapi. Dispunea de dotări minime, în capsulă fiind cam cald, dar sunt alte hoteluri de acest tip, unde găseşti condiții de-a dreptul luxoase pentru mai mulți bani.

Doar să nu fii claustrofob 🙂

Hotel-capsulă în Tokyo
Geo, prietenul nostru
Pare să fie TV deasupra, dar Geo nu l-a încercat
Priză, butoane de reglat lumina şi muzica la căşti (aveai radio)

 

2. Vitrină cu mâncarea de plastic/silicon

Multe restaurante afișează la intrare, într-o vitrină, felurile de mâncare pe care le poți comanda. Deşi zici că acum le-au scos din cuptor, la cât de reale par, ele sunt din plastic sau silicon.

Să nu vă fie poftă, că sunt false.
Totul din plastic. Observați cum nu pică 🙂 

 

3.Animale plimbate în cărucioare sau sisteme de purtare

Prima oară, când am văzut japonezi cu câini sau pisici în cărucior, am crezut că nu văd bine. Pe cuvânt, m-am holbat de mai multe ori până am înțeles că este o normalitate aici.

O doamnă şi doi câini, cu căruciorul lor
O altă doamnă şi doi câini, cu căruciorul lor
Cățel în marsupiu
O pisică în cărucior, de data asta

 

4. Muzeu de artă digitală

Este fascinant să te plimbi printre proiecții de flori, lumini, lămpi, animale, pădure şi multe alte tablouri, minuțios redate. Aşa a fost la Digital Art Museum:

 

5. La ora 17.00 cântă o melodie în tot oraşul

Destul de drăguță la început, dar înfricoşătoare spre final, mai ales să o auzi atâta timp zilnic. În primul rând, melodia de la ora 17.00 atenționează japonezii că urmează să se lase seara şi ar trebui să intre cu copiii în casă, noaptea fiind mai periculos. Şi imaginați-vă că este unul dintre cele mai sigure oraşe din lume. Şi, în al doilea rând, vor să testeze sistemul de avertizare, ca în caz de urgență să funcționeze.

 

6. Coca-Cola transparentă

Dacă vă întrebați ce gust are, să ştiți că aduce cu Sprite-ul.

 

7. Kit Kat cu ceai verde

Dacă vă place ceaiul verde, o să aveți o surpriză tare dulce. Dacă nu, o să vă strâmbați, ca mine.

 

8. Capac de canal cu model

Atenția lor la detalii a ajuns şi până la capacele de canalizare, dacă vă vine a crede. Şi au şi hidranții semnalizați.

Un capac de canal oarecare
Hidrant

 

9. Straniu să nu existe praf

Cu şervețelul din stânga l-am şters pe Luc la gură, iar cu cel din dreapta am şters masa din imagine. Este la fel de alb. Nu spun că peste tot e atât de curat, spun doar că există aşa ceva.

șervețel curat după ce am șters masa din parc

 

10. Colac de salvare lângă lac

Asta mi se pare genial!

 

11. Ştergătoare sau pungi de plastic pentru umbrele ude

Când plouă şi vrei să intri în vreo clădire, magazin sau mall, e recomandat să îți ştergi sau să îmbraci umbrela cu pungi, de diferite dimensiuni, ca să nu uzi podeaua.

La intrare în magazine, ai pungi de dimensiuni diferite, special pentru umbrele
Introduci umbrela în interiorul aparatului, ca să o ştergi de apă

 

12. Baruri unde flirtezi cu fete

Japonezii sunt mai timizi de fel, așa că au pus la punct un sistem interesant prin care bărbații se duc în diferite baruri și vorbesc cu fete, angajate, dispuse să îi asculte. Flirtul se plătește, desigur. Aici nu am poză, că nu am fost niciunul într-un astfel de bar.

Cu prietenie,

Alexandra

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
0
Pin Share0

Share

Căutare

Galerie

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.