Când copilul îți mai dă o lecție

Vacanța la bunici s-a terminat. Mâine ne întoarcem în Bucureşti şi ne vom relua, încet-încet, rutina. Am fost la schi, am fost la zăpadă, am petrecut timp împreună şi separat. Eu am citit două cărți pe care vi le recomand cu toată inima (Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman şi Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac), Andrei a fost pe munte, iar Luc s-a jucat mult cu fetița prietenilor noştri, Miruna.

Miruna e cu o săptămână mai mică decât el, e foarte cumpătată, gingaşă, dulce şi foarte, foarte isteață. Luc o iubeşte tare, dar a necăjit-o de câteva ori că ne-am şi certat. Ştiți că vă spuneam că a deprins, la începutul grădiniței, obiceiul de a împinge la supărare şi, deşi o bună perioadă nu a mai practicat acest sport, acum cu Miruna s-a reapucat. Ori de câte ori se certau pe o jucărie, al meu – pac! – o împingea. Îşi cerea scuze şi o pupa, apoi o lua de la capăt. Stai lângă el cu explicații, cu răbdare, cu iubire, cu înțelegere că astfel de comportamente sunt impulsuri pe care nu le poate controla, până îți cedează şi ție capul şi mai începi să te frustrezi.

Într-o seară, după toate explicațiile şi răbdările lumii, după toate teoriile aplicate din cărți, l-am certat amândoi destul de ferm şi i-am spus clar:

-Mami, dacă o dată o mai împingi pe Miruna, nu te vei mai putea juca cu ea. Nimănui nu îi place să fie împins. Nici mie, nici ție, nici Mirunei. Ai putea să o răneşti fără să vrei sau fără să îți dai seama. Cu astfel de lucruri nu trebuie să ne jucăm, deşi eu îți înțeleg fiecare gest, deşi eu înțeleg că îți e greu să te controlezi. 

A plâns, am plâns şi nu a vrut să doarmă decât cu bunicii. A fost pentru prima – şi ultima oară, sper – când am dormit supărați. Ca a doua zi, dis-de-dimineață, copilul meu să mă mai învețe o lecție. Sau trei 🙂

De cum s-a trezit, nu a vrut mâncare sau jucării, cum vrea de obicei. A vrut să vină la mine, direct. S-a pus cu fundul pe capul meu, m-a strâns apoi de obraji, să fie sigur că m-am trezit şi m-a întrebat:

-Mami, mai esti supăiată că am împins-o pe Mi’una?

Inima mi s-a strâns imediat şi un val de înduioşare a cuprins-o.  Ştiu că poate să pară o simplă întrebare, ştiu că poate exagerez analizând fiecare mişcare. Dar gândiți-vă un pic. Dragul de el era măcinat de gândul că eu încă sunt supărată. Nici nu a deschis bine ochii, că el s-a gândit la mine. La sentimentele mele. Nu la supărarea, stomacul sau joaca lui. Poate se simțea vinovat, poate îi era teamă că nu îl mai iubesc sau poate doar era curios. Chiar nu ştiu. Dar cert este că inimioara asta a lui a fost presată de gânduri.

Ce m-a învățat? Trei lucruri:

  1. Să (încercăm să) nu mai dormim certați niciodată şi să îmi controlez mai mult copilul din mine;
  2. Să îi amintesc mai des, mult mai des că îl iubesc orice ar face, să nu creadă că îmi iau dragostea înapoi când ne certăm;
  3. Să fiu atentă să nu îi ghidez acțiunile din perspectiva sentimentelor mele („să am grijă să nu o împing ca să nu o supăr pe mami”), ci din perspectiva eventualelor consecințe („să am grijă să nu o împing că o doare”).

Nu ştiu dacă a fost de teamă să nu mă mai supăr eu sau chiar a înțeles că e periculos (deşi eu sper că e vorba de a doua variantă), dar ieri a avut o mică tentativă şi s-a retras. S-a abținut. 

În rest, a pupat-o pe Miruna de a albit-o. Iar eu, în fiecare zi, pe el. 

PS: vă las aici un podcast, prin care puteți asculta de ce nu este bine să le spunem copiilor „mă superi”, „mă îngrijorezi”, „mă enervezi”, adică să îi facem răspunzători de sentimentele noastre. Recunosc că, uneori, nu îmi iese 🙁 Dar încerc!

Poza: arhivă personală

Cu prietenie,

Alexandra

 

Please follow and like us:
0
fb-share-icon0
Tweet 0
Pin Share0

Sunt jurnalist, blogger şi mama a doi băieți, Luc, un zvăpăiat de 5 ani, cu ochi-pelin şi gene lungi, şi a lui Alec, un delicios de un an, cu ochi-azur. Sunt o mamă care a strâns tot norocul din cele patru puncte cardinale la pieptul ei.

Sunt Alexandra Lopotaru şi vă invit în cea mai minunată parte din viața mea: în viața de părinte 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *