Mai știți când am avut interviu la începutul lui Februarie cu deputatul PNL Ovidiu Raeţchi și i-am propus, la cererea voastră, asistarea alăptării în maternități? Să știți că și-a ținut promisiunea și a și depășit-o. Cu mult. Cu ani lumină. În tot acest timp, a adunat experți în jurul dumnealui, membrii Asociației Consultanților în Lactație din România, cu ajutorul cărora a lansat astăzi, în dezbatere publică, un pachet de legi mult mai complex decât mi-aş fi imaginat, menit să sporească natalitatea în România, menit să susțină mamele din întreaga țară.
Iar trei dintre ele vizează direct alăptarea, pentru că – nu-i așa? – laptele matern are un rol vital în diminuarea morții infantile.
- În primul rând, se propune acreditarea maternităților ca Spitale Prietene cu Copilul. În acest caz, personalul maternităților ar trebui să ajute mamele să inițieze alăptarea cât mai curând posibil după naștere. Proiectul prevede ca nou-născuții să nu poată primi înlocuitori ai laptelui matern decât în cazuri medicale, dorește să sprijine mamele în recunoașterea semnalelor de foame ale nou-născuților, să le sfătuiască cu privire la utilizarea și riscurile asociate cu hrănirea cu biberonul și se propune oferirea de tetine și suzete, cum se întâmplă în alte țări.
- În al doilea rând, România ar avea nevoie de Bănci de Lapte Matern, pentru că nu toate mamele pot alăpta, din varii motive. Astfel, se sprijină alimentarea copiilor cu lapte matern, de la mamele care doresc să devină donatoare, având surplus. În Europa există deja 210 bănci de lapte matern, iar România este printre puținele țări care nu au nicio bancă de lapte matern funcțională și nici legislație specifică în domeniu.
- În al treilea rând, proiectul propune înființarea Comisiei Naționale de Alăptare, în subordinea Ministerului Sănătății, care ar trebui să stabilească strategii și ghiduri de bune practici în domeniu, să redacteze materiale informative și educative despre alăptare, să organizeze evenimente specifice, să sprijine maternitățile, să funcționeze, cu alte cuvinte, întru promovarea și încurajarea alăptării.
Toate cele trei propuneri legislative sunt necesare pentru dezvoltarea României. Din păcate, 1.500 de copii cu vârste mai mici de un an mor anual la noi în țară, însă alăptarea ar putea preveni aproape jumătate din decesele cauzate de diaree şi o treime din cele cauzate de infecţii respiratorii. Deşi poate părea ceva trivial și ușor din exterior, alăptarea este o problemă destul de profundă. În România doar 16% din mame îşi alăptează copiii exclusiv in primele 6 luni, conform UNICEF, media globala fiind de 40%, în mare parte din cauza lipsei de informare.
Pe lângă aspectul nutritiv, laptele matern este gratis. Iar printr-un sprijin constant, emoțional și educativ, cred că numărul mamelor din medii defavorizate, care își hrănesc copiii cu apă și zahăr, pentru ca nu au bani de lapte praf, ar putea fi diminuat.
“Pachetul legislativ pe care îl lansez azi în dezbatere publică are drept obiectiv creșterea natalității prin găsirea unor soluții care merg la rădăcina problemelor care au dus România într-o criză demografică, soluții implementate cu succes în state occidentale. Este începutul unui efort public de consultare alături de organizații ale societății civile pentru a combate acest risc major pentru România pe termen mediu și lung,” a spus Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, conform comunicatului de presă.
Nu sunt de neglijat nici celelalte legi, destinate serviciilor de asistență și îngrijire a copilului:
- Inițiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la trei ani, să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro pentru fiecare copil cu vârsta de până la trei ani, destinate achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului, care pot fi utilizate la creșe, grădinițe, servicii bone.
- Proiect de lege care încurajează companiile private cu minim 30 de angajați să construiască creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților acestora, scutindu-se din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea acestor spații.
- Inițiativă legislativă care să ofere un cadru legal prin care mamele pot îngriji simultan până la trei copii, inclusiv cei proprii, lucrând ca bone, acesta fiind, de asemenea, un proiect implementat cu succes în state occidentale.
Îmi pare rău că Japonia este atât de departe, că aș fi stat cu sufletul în poală pe scaun, azi, la eveniment. Dar nu pot să nu vă spun cât de bucuroasă sunt că noi, eu și mica mea comunitate de mame, am contribuit chiar și cu o pietricică la un asemenea demers. Dacă aceste legi s-ar implementa, societatea în care trăim ar fi un loc mai bun pentru părinți și copii.
Felicitări domnului deputat că s-a implicat (deşi sunt multe femei în politică mame), felicitări doamnelor din asociație, care au venit cu ideile grozave.
PS: Interviul cu domul deputat, aici.
Cu prietenie,
Alexandra